Neem voorzichtige maar duidelijke stappen om uw kat te laten weten dat 'slecht krabben' niet mag. Een uitgesproken 'Nee' doet het dan goed. Haal de kat weg bij de 'verboden' plek en breng hem naar de krabpaal.Als hij de boodschap begrijpt en aan de paal begint te krabben, beloon hem dan met wat lekkers.
Je kunt je bank, en andere plekken waar je kat graag krabt, beschermen door er wat voor te hangen. Hang bijvoorbeeld een doek over de bank waar de kat niet onder kan kruipen. Hoe gladder de stof is, hoe minder snel je kat daar gaat krabben. Je kunt de plek ook afplakken met dubbelzijdig plakband.
Krabben is natuurlijk gedrag voor een kat en kan nooit afgeleerd worden. Een kat krabt niet alleen om haar nagels te onderhouden, maar heeft daar ook andere bedoelingen mee. Katten hebben geurklieren in hun voetzooltjes en al krabbend zetten ze die geur af op plekken die voor hen belangrijk zijn.
Katten krabben om verschillende redenen. Allereerst om hun geur te verspreiden, daarnaast om stress tegen te gaan.Als laatste krabben ze ook omdat ze het leuk vinden. Valerie, onze dierenarts bij PharmaPets, geeft elke week een inkijk tijdens haar consultatie.
Senior: 11 – 14 jaar
Seniorkatten zijn rustiger en houden van routine. Jammer genoeg is je kat in deze fase vatbaarder voor aandoeningen, zoals dementie, huidproblemen, kanker, diabetes en artrose. Geef je seniorkat in samenspraak met je dierenarts aangepaste voeding. Controleer regelmatig het gewicht van je kat.
Vaak is een kleine verbale correctie met een lichte stemverheffing of toonverlaging al voldoende om je kat te corrigeren. Ze reageert dan misschien met een lichte stressreactie; ze likt haar bovenlip en knijpt haar ogen even dicht. Corrigeer je kat altijd meteen bij het ongewenste gedrag.
Wanneer je kat veel bij jou komt om kopjes aan je benen, je lichaam of je gezicht te geven doet je kat dit om aan te geven zich veilig en vertrouwd bij je te voelen. Ook wanneer het wel eens wat harder gaat en meer op een kopstoot lijkt, doet je kat dit nog steeds uit vriendelijkheid naar jou toe.
Begroeten. Veel katten geven kopjes wanneer je weg bent geweest en thuiskomt. Op dat moment heb je waarschijnlijk allerlei geuren opgepikt. Door kopjes te geven wrijft je kat zijn eigen geur op jou, waardoor hij de andere, nieuwe geurtjes maskeert met zijn eigen, vertrouwde geur.
Maine Coon
De Maine Coon staat bovenaan de lijst van vriendelijkste kattenrassen. Laat je niet misleiden door het grote formaat: er is niets te vrezen aan dit lieve, vriendelijke ras, dat zeer geschikt is voor gezinnen.
Ga naar uw dierenarts als u uw kat herhaaldelijk ziet krabben, als u ziet dat hij/zij jeuk heeft of zich overmatig wast. Deze zal u met plezier adviseren over de beste manier van handelen.
Voor huishoudens met katten zijn slijtvaste banken van synthetische stoffen en in het bijzonder banken met een microvezelbekleding geschikt. Katoenen stoffen voelen heerlijk aan, maar helaas zijn ze ook erg gevoelig voor vuil.
De meest klassieke materialen waarin binnenkatten graag hun nagels zetten zijn sisal touw en sisal of kokos tapijt. Maar hier blijkt duidelijk dat karton het tapijt is voorbijgestoken! De top 3 van de moderne kat is dus (1) Touw, (2) karton en (3) tapijt.
Je lieve kat knipoogt met beide ogen naar je. Dat is kussen met de ogen en betekent “ik hou van je”. Als je in kattentaal op je kat wilt reageren, knijp dan beide ogen langzaam dicht in haar richting.
Bijten uit liefde: de Love Bite
Bijt je kat je af en toe heel zachtjes als je hem aait? Of knabbelt hij voorzichtig op je hand of vingers? Dan laat je kat je zien dat hij je heel erg lief vindt.
BEZEGELD MET EEN KUS
Kopstootjes, of kopjes geven lijken misschien een vreemde manier om genegenheid te tonen, maar dit neus- en wangwrijvende gedrag is in wezen een kattenkus. Je kat heeft klieren in de wangen en op de kop die 'blije boodschappen' vrijgeven. Dit worden ook wel feromonen genoemd.
Als je kat langs je benen wrijft doet hij hetzelfde als bij katten waarmee hij bevriend is: geuren uitwisselen. Het liefste zouden sommige katten ook bij mensen beginnen met geur uitwisselen door langs het hoofd van jou te wrijven.
Omdat veilige gevoel te behouden, lopen ze soms liever met je mee wanneer jij opeens wegloopt dan dat ze alleen in de kamer blijven zitten. Loopt jouw kat niet alleen met jou, maar ook met je gasten mee? Dan wil hij waarschijnlijk zijn territorium afbakenen.
Zeg met harde stem nee, zet hem op de grond, en geef hem geen verdere aandacht.
Conclusie: De herinneringsduur van katten aan hun baasje
Katten staan bekend om hun onafhankelijke karakter, maar dat betekent niet dat ze hun baasje snel vergeten. Uit wetenschappelijke studies is gebleken dat katten een behoorlijk goed geheugen hebben en in staat zijn om hun baasje lang te herinneren.
Als de kat ouder en zwaarder wordt is het daarom ook geen goed idee om je kat bij het nekvel te pakken, hiermee kan je je kat door het gewicht namelijk veel pijn doen. Ook als straf is dit geen goede aanpak, je kat zal je niet begrijpen en dit kan je relatie met je kat ernstig verstoren.