Is deze stof veilig? Producten met PLA zijn bij normaal gebruik veilig voor baby's, kinderen en volwassenen. Bij het verwarmen van PLA, in het geval van 3D-printen, kunnen onder andere nanodeeltjes en vluchtige organische stoffen vrijkomen. Je kunt dit merken door irritatie aan je luchtwegen en ogen.
PLA is in principe van maïszetmeel gemaakt, wat voedselveilig is, alleen worden er vaak additieven aan toegevoegd voor de kleur of sterkte waardoor het schadelijk wordt. Natuurlijk niet allemaal. Voordat u PLA wilt gebruiken voor voedsel, is het verstandig om contact op te nemen met de fabrikant van het filament.
De chemie van PLA
Vanuit chemisch oogpunt is PLA over het algemeen als veilig beschouwd. Het bevat geen schadelijke stoffen zoals bisfenol A (BPA) of ftalaten, die in sommige andere kunststoffen worden aangetroffen en potentieel schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid.
Het wordt vaak gebruikt als filament om voorwerpen te kunnen printen. Het filament wordt dan gesmolten in een 3D-printer. Filamenten gemaakt van ABS zijn veilig om te gebruiken.
PLA is een bioplastic dat wordt vervaardigd uit hernieuwbare grondstoffen zoals maïs of suikerriet. Het is bekend om zijn milieuvriendelijkheid, omdat het biologisch afbreekbaar en composteerbaar is onder bepaalde omstandigheden.
Nee. Sommige PLA-toepassingen – zoals borden, bestek en coatings van bakjes – zijn echter wel geraakt door de SUP-richtlijn. Er is een marktbeperking geweest voor PLA, net als voor andere kunststoffen. PLA-borden en messen zijn bijvoorbeeld verboden, terwijl met PLA gecoate bekers het schildpadlogo moeten dragen.
3D-printer filament op zichzelf is niet noodzakelijk giftig, maar het printproces kan leiden tot de uitstoot van potentieel schadelijke stoffen, afhankelijk van het gebruikte materiaal. Met de juiste voorzorgsmaatregelen en kennis kan 3D-printen zowel een leuke als een veilige hobby of professionele activiteit zijn.
PETG filament is in vergelijking met ABS en PLA het sterkste en meest flexibele filamenttype. Hierdoor biedt het zeer veelzijdige 3D-printmogelijkheden; PETG filament kan objecten printen in elke gewenste vorm. Voor het printen met PETG is geen heated bed vereist.
Onderdelen die in de vaatwasser moeten, zijn uitgesloten van PET, nylon en PLA. Deze kunststoffen worden namelijk zacht en vervormen rond 60-70 °C.
PLA is een van de weinige polymeren die zowel biobased als biologisch afbreekbaar is.
PLA staat voor polymelkzuur, in het Engels aangeduid als PolyLactic Acid. In de chemie wordt het een 'thermoplast' genoemd.Dat duidt op een kunststof die bij verhitting zacht wordt. Een groot verschil ten opzichte van traditionele plastics vormt de grondstof.
De meeste kwaliteiten PLA zijn biologisch afbreekbaar, dat wil zeggen: ze vallen uiteen tot melkzuur, een natuurlijke en niet-giftige stof, in industriële compostinstallaties. Deze werken bij 60 graden en onder gecontroleerde omstandigheden; binnen 2 weken is je PLA verdwenen.
PLA wordt gemaakt uit melkzuur. Melkzuur is afkomstig uit landbouwgewassen, zoals maïs en suikerriet.
Een van de belangrijkste verschillen tussen PLA en ABS-filament is hun sterkte en flexibiliteit. ABS is over het algemeen sterker en taai, waardoor het geschikt is voor toepassingen waar duurzaamheid en slagvastheid vereist zijn. PLA is iets minder sterk, maar het is flexibeler en zal minder snel breken bij buigen.
PLA is een veelzijdig en populair thermoplastisch polymeer met een smelttemperatuur tussen de 160 en 180 graden Celsius en een glasovergangstemperatuur rond de 60-65 graden Celsius. Bij 3D-printen moet PLA worden verwarmd tot temperaturen binnen het bereik van 190-220 graden Celsius om succesvol te worden geprint.
PETG is namelijk het enige filament dat is goedgekeurd voor gebruik met voedingsmiddelen. Het is dan ook niet verrassend dat PETG wordt gebruikt voor de bekende petflessen: het mag in aanraking komen met voeding, kan een grote druk weerstaan zonder te vervormen en zal niet zomaar breken.
Over het algemeen zijn technische thermoplastische materialen, zoals ABS, PETG, en Nylon, sterker dan PLA. Het is belangrijk op te merken dat er nog sterkere materialen zijn, zoals PEEK en ULTEM, maar deze zijn vaak gereserveerd voor industriële toepassingen.
Het smeltgebied ligt tussen 170 en 230°C. De ontbindingstemperatuur is ongeveer 250°C. Polymeren van melkzuur zijn brandbaar. Ons PLA Filament heeft unieke eigenschappen doordat het tijdens het productieproces niet in aanraking komt met water en direct wordt verpakt in een vacuümzak.
Nee, je mag geen 3D-wapen printen of hebben. Nederland heeft een wapenwet die verbiedt om wapens te bezitten zonder vergunning.
Voordelen van 3D-printen en de bijbehorende problemen.
Toch blijkt 3D-printen milieuvriendelijker te zijn dan conventionele fabricage. Als uw product bij het printen geen extra materiaal nodig heeft, is er bij de FDM machine sprake van verwaarloosbare verspilling.
Temperatuur: Voor een snellere afbraak is warmte essentieel. In een industriële composteeromgeving wordt PLA doorgaans binnen enkele maanden afgebroken bij temperaturen tussen de 55 en 70°C. In een thuissituatie, waar deze omstandigheden niet aanwezig zijn, kan de afbraak vele jaren duren.
Hieruit bleek dat bepaalde composteerbare kunststoffen (namelijk PLA) al snel vergaan. Het basisprincipe is: geen verpakkingen in de biobak, maar als de toepassing vraagt om een composteerbaar materiaal (bijvoorbeeld bij gft-zakjes en fruitstickertjes), is PLA dus een goed materiaal om te gebruiken.