Wat te doen als iemand 's nachts overlijd? U belt als eerste de huistarts. De huisarts is ook 's nachts bereikbaar en komt zo snel mogelijk om de dood vast te stellen en maakt een officiële verklaring van overlijden. Daarna belt u de uitvaartverzorger.
Na het overlijden thuis
Als uw naaste overleden is, kunt u rustig de tijd nemen om afscheid te nemen. Bel daarna de huisarts. Deze komt de overledene schouwen. Dit betekent dat de huisarts het lichaam onderzoekt om de dood officieel vast te stellen.
Bel de (huis)arts
Wanneer iemand thuis komt te overlijden, is het belangrijk dat direct de (huis)arts wordt gebeld. Ook als het midden in de nacht is. Deze zal onmiddellijk langskomen en u verdere uitleg geven.
Regelen in de eerste week na het overlijden
Meld zo snel mogelijk het overlijden bij de bank van de overledene. De bank blokkeert dan de rekeningen die op naam staan van de overledene. Er kan dan niets meer van de rekening worden afgeschreven.
In een verklaring van erfrecht staat wie de erfgenamen van een overledene zijn. Soms vraagt de bank om zo'n verklaring. Met deze verklaring kunnen de erfgenamen aantonen dat zij recht hebben op het banktegoed van de overledene.
In de meest gevallen staat in de cao dat u voor het overlijden van een bloed- of aanverwant in de eerste graad vier dagen verlof krijgt (vanaf het moment van overlijden tot aan de uitvaart). De 'eerste graad' wil zeggen dat het om het overlijden van een vader, moeder of kind gaat.
Na een overlijden worden zorgverzekering en zorgtoeslag, pensioen en uitkeringen en gemeentelijke belastingen automatisch stopgezet. De gemeente geeft het overlijden namelijk door aan de Belastingdienst, het UWV en de Sociale Verzekeringsbank.
De eerste 3 dagen op te nemen in periode tussen overlijden en begrafenis.Resterende 7 dagen vrij op te nemen binnen het jaar na het overlijden.
U mag een overledene niet eerder dan 36 uur na overlijden laten begraven of cremeren.En niet later dan 6 werkdagen na overlijden. Het weekend en feestdagen zijn geen werkdagen. Na de crematie moet het crematorium de as van de overledene 1 maand bewaren.
De gemeente verwerkt het overlijden in de basisregistratie persoonsgegevens en stelt vervolgens de overlijdensakte op. De uitvaartondernemer of de nabestaande kan daar (tegen vergoeding) een uittreksel van krijgen. Een dergelijk uittreksel is nodig om formele zaken van de overledene af te handelen.
Een overleden lichaam zal onder normale omstandigheden, vanaf het moment van overlijden tot 6 uur daarna stijf worden. Deze stijfheid blijft 12 uur in stand, daarna zal het over de daarop volgende 12 uur weer langzaam afnemen.
De mond kan je na overlijden dichtdoen en met een handdoek-rolletje onder de kin dichthouden. Maar de mond is de sterkste spier van je lichaam en als de spierstijfheid afneemt, gaat de mond weer open staan.
Als opbaring op een koelplaat of bedkoeling plaatsheeft, wordt geadviseerd om de overledene eerst 24 uur in een koelcel te plaatsen.
Overlijden doorgeven
Wanneer je familielid of partner overlijdt, is het verstandig dit zo snel mogelijk door te geven aan belangrijke instanties als de bank, de woningbouwvereniging of de hypotheekverstrekker en de werkgever of in het geval van pensioen, het pensioenfonds.
Het abonnement wordt overgezet op naam van iemand anders (bijvoorbeeld van uzelf) en het telefoonnummer blijft in gebruik. Dit heet contractovername. Het telefoon abonnement overzetten naar prepaid. Het abonnement wordt gestopt, maar het telefoonnummer blijft in gebruik.
Stel de juiste vragen
Begin daarom het gesprek met een vraag; op die manier voelt de nabestaande zich gehoord, en dat is enorm belangrijk. U kunt bijvoorbeeld vragen hoe het met hem of haar gaat, hoe de rouwende het afscheid heeft ervaren en of u nog iets voor hem of haar kunt betekenen.
van schrijver Oscar van den Boogaard: 'Je ouders verliezen is tragisch, je geliefde verliezen ondraaglijk, je kind verliezen het ergste wat er is.
Je kan je heel verdrietig en boos voelen, of het voelt zelfs alsof je je hele ondergrond kwijtraakt. Er komen veel emoties bij kijken, zoals eenzaamheid, somberheid en schuldgevoelens. Daarnaast kan rouw ook effect hebben op je lichaam. Je kan je bijvoorbeeld vermoeid of zelfs helemaal uitgeput voelen.
12-04-2022. In de wet staat beschreven dat de asbus een maand na de dag van het afscheid in het crematorium blijft staan. Dit is omdat de as beschikbaar moet zijn voor justitieel onderzoek, maar ook zodat nabestaanden de tijd hebben om een weloverwogen keuze te maken voor de asbestemming.
Dan wordt de rekening geblokkeerd, incasso's lopen vaak wel door. Er staat ook dat je als nabestaande niet altijd zomaar de bankzaken kunt regelen, gevolgd door een lijst van verschillende documenten waar een bank om kan vragen voor toegang wordt verschaft tot de rekening, waaronder een verklaring van erfrecht.
De bank blokkeert de toegang tot alle bankzaken van degene die is overleden. Denk aan rekeningen, betaalpassen en creditcards. Ook de toegang tot online bankieren wordt geblokkeerd. Open blijven alleen gezamenlijke rekeningen, zoals en/of-betaalrekeningen en gezamenlijke spaarrekeningen.