Rauwe producten moeten gescheiden blijven van bereide producten. Dat is vooral belangrijk bij vlees en vis. Rauwe producten zet je onderin de koelkast, boven de groentelades, daar is het het koudst. Doe je eten in afgesloten bakjes of trommels om het te beschermen tegen uitdrogen, bacteriën en andere stoffen.
Zet open potjes op de bovenste plank
Ook broodbeleg en eieren kun je daar het best bewaren. Het is bovenin de koelkast namelijk net iets warmer dan onderin en daardoor drogen de producten minder snel uit. De perfecte plek voor een paar plakjes kaas of wat vleeswaren dus. Koop er eventueel speciale bakjes voor.
Koelkast met een draaiknop
Een ezelsbruggetje is: hoe hoger de stand, hoe lager de temperatuur. Wanneer een koelkast 7 standen heeft, is stand 7 het koudst. Je stelt de thermostaat in op 60 procent van de maximale stand. Bij 7 standen draai je de thermostaat tot 4.
In 1 op de 4 koelkasten is het 7°C of warmer. Tien jaar geleden bleek uit onderzoek dat 40% van de mensen de koelkast te warm had staan.
Zone 3 is de groentelade. Daar bewaar je verse, ongesneden groenten en fruit. Exotische fruitsoorten, zoals bananen en avocado's, kun je beter buiten de koelkast bewaren.
Waarom moet je een spons in de koelkast leggen? Een spons kan helpen bij het absorberen van vocht en het verminderen van nare geurtjes in de koelkast.
Kaas buiten de koelkast gaat als het ware 'zweten', waardoor hij uitdroogt. Nog lang voordat jij met maagklachten zit, ziet de kaas er al onappetijtelijk genoeg uit om te negeren. Zo kun je harde cheddar na acht uur bijvoorbeeld nog makkelijk eten, maar ziet-ie er dan niet niet meer naar uit.
Eieren bewaren het best als je ze koel en droog houdt, bij voorkeur in hun kartonverpakking in de koelkast. Was eieren niet af. Anders verwijder je het beschermlaagje en kunnen bacteriën makkelijker binnendringen. Bewaar eieren uit de buurt van sterk geurende producten zoals vis, uien, prei, kaas...
Vlees bewaart het best als je koelkast op 4 °C staat. Het schap onderaan de koelkast, boven de groentelades, is het meest fris. Leg daar je vlees(waren). Plaats nooit rauwe producten boven bereide producten.
Alleen exotisch fruit zoals banaan, ananas, mango en meloen kunnen niet goed tegen de kou. Bewaar dit soort fruit liever op de fruitschaal. Een koele plaats, zoals een kelder of voorraadkast, is de beste bewaarplek voor komkommer, tomaat, paprika, wortels, aubergine, courgette en uien.
Welke groente bewaar je buiten de koelkast? Vruchtgroenten zoals tomaat, paprika, komkommer, aubergine, courgette en avocado kun je beter buiten de koelkast bewaren. In de koelkast bederven ze sneller door de kou. Groente als komkommer en paprika zijn in de supermarkt vaak verpakt in plastic folie.
De koudste plek is onderin, het plankje bovenin en de vakken in de deur zijn relatief de warmste plekken. Dat is van invloed op wat je waar bewaart. Het heet niet voor niets groentela. Groentes zijn tamelijk bederfelijk en daarom kan je ze het beste koud en dus onderin bewaren.
Het meest nauwkeurig is om de koelkasttemperatuur te meten met een thermometer in een glas water. De temperatuur van de producten in de koelkast is namelijk een stuk constanter dan de temperatuur van de lucht in de koelkast.
Met een kaasdoos houd jij je kaas lekker lang vers
Hierdoor gaan ze jarenlang mee! De kaasdozen zijn eenvoudig te combineren met andere voorraaddozen en vershoudbakjes uit dezelfde series. Hierdoor zorg je eenvoudig voor eenheid in je keukenkastjes en koelkast.
Harde kaas kun je even bewaren buiten de koelkast. Hiervoor staat een temperatuur van 8 tot 15 graden. Eet je vaak zachte of blauwe kaas? Bewaar deze soorten dan juist in de koelkast.
Snijd het stukje er af, maak de vershouddoos schoon en bewaar de kaas in schoon vetvrij kaaspapier en een schone vershouddoos. (Harde) kaas bewaren in een vershouddoos met vetvrij kaaspapier garandeert ongeveer een houdbaarheid van maximaal 4 weken. Zachte kaas kun je beter niet langer dan een week bewaren.
Citrusfruit zoals sinaasappels, ananas en citroenen hoeven niet per se in de koelkast. Je kunt het ongeveer 1 á 2 weken bewaren op je fruitschaal. Tomaat, paprika, komkommer, aubergine, courgette en avocado zijn voorbeelden van vruchtgroenten die je beter buiten de koelkast kunt bewaren.
De condens ontstaat doordat je regelmatig de koelkast open en dicht doet. Door deze temperatuurverschillen in de koelkast ontstaat condens. Als je water in de koelkast heeft, dan heeft dat hoogstwaarschijnlijk te maken met een gebrekkige afvoer van de condens.
Het is natuurlijk handig om te weten hoe lang een koelkast gemiddeld meegaat. Dit verschilt uiteraard voor elke koelkast, basisklasse koelkasten gaan gemiddeld 6 tot 7 jaar mee.Duurdere koelkasten gaan gemiddeld 2 keer zo lang mee en houden het vaak wel 15 jaar vol.
Maar op welke stand moet je de thermostaat nou zetten? Als vuistregel kun je aanhouden dat je de thermostaat instelt op ongeveer 60% van de maximale stand. Bij 7 standen draai je de knop dus tot 4, een thermostaat met 5 standen zet je op 3. Dit stel je afhankelijk van de buitentemperatuur bij.
De volgende stappen kunnen een oplossing bieden tegen ijsvorming in de koelkast: controleer de temperatuurinstelling, open de deur niet te vaak, laat de koelkast niet te lang open staan en controleer de afdichtingen van de deur op barsten, scheuren en spleten.