Klassieke klachten bij galstenen zijn koliekaanvallen. Hevige bovenbuik pijn, waarbij onrust ontstaat.De pijn kan uitstralen naar de rug en de rechter schouder. Deze pijnaanvallen kunnen kort tot uren duren.
Wanneer een galsteen in een galgang klem komt te zitten, geeft dat erg veel pijn. Galkoliek Door krachtig samenknijpen van galblaas en galgang probeert uw lichaam de galsteen verder te krijgen. Het geeft heftige krampen rechts in de bovenbuik. De krampen komen en gaan.
De pijn kan één tot vier uur duren en ebt dan langzaam weg. Dit kan gepaard gaan met misselijkheid, braken en geelzucht. De aanvallen treden eerder op na een vette maaltijd. Daarnaast kan een vol gevoel, boeren, winderigheid en het niet verdragen van vet op galstenen wijzen.
Wat kan ik doen bij een acute galsteenaanval? Bij een galsteenaanval kunt u met uw huisarts of specialist in het Anna Ziekenhuis overleggen of u pijnstillers kunt slikken. Heeft u koorts, bent u misselijk of is de pijn zo ernstig dat u niet kunt stilzitten, maak dan zeker een afspraak bij de huisarts.
Deze koliekpijn komt vaak in aanvallen en kan enkele uren aanhouden. Opvallend is dat mensen meestal niet stil kunnen zitten tijdens een galsteenaanval. Je ligt te rollen of te draaien in bed, kruipt over de grond of loopt maar heen en weer van de pijn. De pijn kan er een paar minuten zijn en dan weer even weggaan.
Galstenen kunnen ontstaan als de aanmaak van cholesterol in de lever is toegenomen, bijvoorbeeld door overgewicht en snel afvallen, vrouwelijke hormonen en het gebruik van de pil.
Er bestaat geen dieet om galstenen te voorkomen. U kunt de kans op galstenen verminderen door overgewicht te vermijden. Bij galstenen is het belangrijk om normaal en gezond te eten met voldoende energie. Sla geen maaltijden over en gebruik tijdelijk geen voedingsmiddelen die last geven.
Ontstaat er door chronische stress een tekort aan magnesium, dan kan dit leiden tot vervelende klachten. Denk hierbij onder meer aan galstenen of een galblaasontsteking.
Naast pijn komen klachten als misselijkheid en braken veel voor. Een deel van de patiënten heeft koorts of verhoging. Ontkleurde ontlasting en een donkere urine zijn signalen dat de galwegen zijn afgesloten.
Sommige onderzoeken suggereren dat cafeïne het samentrekken van de galblaas kan veroorzaken en zo de ophoping van galstenen voorkomt 10. Er is echter meer onderzoek nodig naar het mechanisme dat hierbij een rol zou kunnen spelen.
Een kortdurende hevige krampende pijn in de buik die in aanvallen optreedt, noemt men koliekpijn. U heeft tijdens een aanval hevige pijn en kunt vaak niet stil blijven liggen of zitten. Soms bent u er misselijk bij met braken of heeft u diarree. Na enige tijd zakt de pijn weer wat af en is het weer draaglijk.
Om de galstenen aan te tonen wordt in eerste instantie vaak een echo verricht. Dit is een vrij gevoelig onderzoek voor het aantonen van galstenen. Wanneer er een sterk vermoeden is op galstenen, maar ze bij echo niet gezien worden kan een MRCP of endoscopische echo gedaan worden.
We spreken van galstuwing als de afvoer van galvloeistof geblokkeerd is. Galstuwing (Cholestase) is geen aandoening op zich. Het kan ontstaan als gevolg van allerlei aandoeningen van de lever, de galblaas of de galwegen.
Meestal kun je je normale activiteiten binnen 7 tot 14 dagen hervatten. Houd er rekening mee dat pijnstillers tijdelijk verandering kunnen veroorzaken in je stoelgang. Blauwe plekken in de buurt van de snedes zijn normaal.
In de meerderheid van de gevallen verdwijnen de kolieken spontaan na enige tijd, de inname van medicatie kan dit wat versnellen. De pijn verdwijnt meestal doordat de galblaas stopt met persen en de steen daardoor niet meer tegen de galweg drukt.
Als een galsteen klem komt te zitten in de afvoerbuis, ontstaan koliekpijnen die kunnen uitstralen naar de rug en schouderbladen. U ervaart aanvallen van scherpe pijn rechtsboven in de buik en heeft daarbij de neiging om veel te bewegen.
Klachten aan de lever, oftewel leverpijn wordt vaak waargenomen in het rechter kwadrant van de buik, net onder de ribbenkast. De leverpijn kan hierbij ook uitstralen naar de rug. Dit kan een oorzaak zijn van uw rugklachten en rugpijn.
Als u een galblaasontsteking heeft, moet u bedrust nemen en krijgt u antibiotica, pijnstillers en vocht toegediend. Als de ontsteking hiermee niet over gaat, is een operatieve verwijdering van de galblaas (cholecystectomie) noodzakelijk. Dit gebeurt meestal met een kijkoperatie (laparoscopie).
Een ontkleurde, witgele ontlasting. Hevige of aanhoudende jeuk. Verminderde eetlust. Hevige of aanhoudende pijn in de rechterbovenbuik.
Vlees, vis en eieren
Vette vleeswaren: paté, salami, vleessalade, hespenworst…
Geen enkele operatie is zonder risico's. Er is een kleine kans op complicaties zoals een nabloeding, wondinfectie, abces, perforatie, trombose of longontsteking. Een ernstige complicatie bij deze operatie is een beschadiging van de galwegen. Dit gebeurt gelukkig zeer weinig.
Galstenen gaan niet vanzelf over. Maar zolang galstenen geen klachten veroorzaken, hoeft u niet behandeld te worden. Als u wel klachten heeft, dan is een galblaasoperatie de meest effectieve behandeling. Hierbij wordt uw galblaas inclusief stenen verwijderd.
Symptomen. Bekende klachten van een galblaasontsteking zijn: hevige pijn rechtsboven in de buik en soms met uitstraling naar de schouder, misselijkheid, braken, koorts en ontkleurde urine of ontlasting.
Als u last heeft van galstenen, worden ze meestal via een operatie verwijderd of soms vergruisd door schokgolven. Als een operatie niet mogelijk is, kan uw arts ursodeoxycholzuur voorschrijven. Dit medicijn kan kleine galstenen oplossen. Dat kan alleen bij galstenen die voor het grootste deel uit cholesterol bestaan.
Na een klassieke operatie blijft u meestal 2 a 3 dagen in het ziekenhuis.