Een urinaal kan u bevestigen aan je lichaam, waardoor u niet meer hoeft op te staan om te urineren: u kunt dit vanuit bed of waar dan ook doen. Hier, op Thuiszorgwinkel, vindt u een ruim assortiment voor zowel mannen als vrouwen.
Men kan er staand, liggend of zittend in urineren. Een urinaal is eenvoudig goed schoon te maken. Een urinaalhouder maakt het mogelijk dat u de urinaal aan uw bed kunt bevestigen. Zo heeft u hem altijd snel bij de hand.
Handmatige reiniging van po en urinaal
Draag handschoenen en een vochtwerend schort bij de reiniging. Giet urine en feces voorzichtig, via de rand, in het toilet. Voorkom spetteren. Spoel om met water: gebruik hiervoor water uit de douche en niet uit de wastafel.
Waarvoor dient een urinaal? U kunt urinalen gebruiken wanneer u niet of moeilijk bij een wc komt, bijvoorbeeld als u aan bed gekluisterd bent of 's nachts er vaak uit moet.
Staand plassen is ook een goede plasmethode voor dames. Onderzoek heeft aangetoond dat vrouwen die staand plassen hun blaas net zo goed legen als wanneer zij zittend plassen. In veel Afrikaanse landen wordt door vrouwen alleen staand geplast en is dit de reguliere methode. Mannen doen het al eeuwen: staand plassen.
Ook is deze urinaal, ook wel plasfles genoemd, uitermate geschikt voor mannen die minder mobiel zijn en daardoor niet gemakkelijk uit bed kunnen komen om naar het toilet te gaan. De urinaal model man wordt geleverd inclusief witte afsluitdop, de urinaal zelf is transparant en heeft een inhoud van 1 liter.
Pospoeler/bedpanspoeler: apparatuur die wordt gebruikt voor de afvoer van urine en feces uit en de reiniging en thermische desinfectie van de po of urinaal voor hergebruik (en eventueel andere materialen voor hergebruik zoals waskommen, nierbekkens en maatbekers).
De spoeler reinigt én desinfecteert materialen op ergonomische wijze. Zodra de spoelkamer gesloten is, worden de hulpmiddelen met stoom gedesinfecteerd bij een minimale desinfectietemperatuur van 86° C. De bacteriën in de spoelruimte worden gedood zodat besmetting van patiënt tot patiënt wordt vermeden.
Een plasfles is een fles die wordt gebruikt om in te plassen wanneer het moeilijk, onhandig of onmogelijk is om naar een wc te gaan. Plasflessen worden bijvoorbeeld naast het bed gebruikt, wanneer mensen de wc niet meer halen. Of in de auto als mensen in files terecht komen.
Elizabethziekenhuis in Tilburg, voegt daar nog aan toe: "Vier uur ophouden zou moeten kunnen, maar niet als je al moet plassen, dus als er al plas in je blaas zit. Zeker als je 50 jaar of ouder bent, dan wordt je blaas kleiner." Sowieso is het belangrijk je blaas niet te ver op te rekken, waarschuwt Wijsma.
Afhankelijk van de vloeistoftoevoer produceert een gezond persoon in 24 uur ongeveer 1000 tot 1500 ml urine, die 2-6 maal per dag wordt uitgescheiden. Daarbij is de urineproductie niet op ieder moment van de dag even groot. De meeste urine produceert de mens om zes uur in de ochtend.
Normaal gesproken plassen we per 24 uur ongeveer zes á zeven keer, waarvan soms één keer 's nachts. Als u vaker moet plassen – misschien wel ieder uur- dan spreken we van een overactieve blaas.
Bij vrouwen is de plasbuis een stuk korter: ongeveer 3 cm lang. De plasbuis loopt vanuit de blaas naar de vulva. De opening (het plasgaatje) ligt tussen de clitoris en de vagina. Vrouwen hebben een korte plasbuis.
De juiste houding om staand te plassen
Trek uw rug goed op, waardoor uw onderrug hol wordt en uw bekken naar voren kantelt. Uw blaas kan op deze manier goed leeglopen. Ontspan uw bekkenbodem en neem de tijd. Laat de plas zelf op gang komen en onderbreek deze niet.
Maak je als vrouw graag lange wandelingen, dan is de UIXI een uitkomst. Hurken, je plas tijdens het wandelen lang ophouden of kleine rondjes wandelen om altijd in de buurt van een toilet te zijn: met de UIXI hoeft dit niet meer. De herbruikbare plastuit is verkrijgbaar in acht vrolijke kleuren en kost 19,95 euro.
Houd de wc-rol binnen handbereik om de penis droog te deppen. Doe ook meteen het deksel op het urinaal om knoeien te voorkomen. Als er wat geknoei is op het matje, vouw dit dan dubbel voordat de broek optrekt. Kleed de zorgvrager eerst weer aan en dek hem of haar toe voordat u het urinaal gaat legen en reinigen.
De helft is weg na een week
Van een glas water dat je nu drinkt, zal de helft over iets meer dan een week je lichaam verlaten hebben. Van de helft die overblijft, zal na nog een week weer de helft verdwenen zijn. En zo verder. Een klein beetje van het glas dat je nu drinkt, zal dus nog heel lang in je lijf blijven.
De meeste lichamelijke factoren hangen samen met een problematiek van de urinewegen. Bij vrouwen is de meest voorkomende oorzaak een blaasontsteking. Bij mannen is dat een vergrote prostaat (benigne prostaathypertrofie). Ook andere aandoeningen, zoals slaapapneu of neurologische ziekten, kunnen aan de basis liggen.
Als je ineens heel hard moet lachen, iets zwaars tilt of moet niezen dan spannen heel veel spieren in je buik zich aan. Die geven dan wat extra druk op de blaas en dan kun je dus wat urine verliezen.
Een goede toilethouding is dus belangrijk, goed zitten en rustig wat bekken kantelen aan het einde van het plassen kan helpen (of zelfs een keer even gaan staan en weer gaan zitten). De bekkenbodemspieren een keer aanspannen en weer loslaten helpt ook.
vaak moeten plassen* 's nachts moeten plassen* urineverlies (urine-incontinentie) pijn in de onderbuik.