Als je weet dat je soms aan jezelf twijfelt, troost je dan met de volgende gedachte: Je bent waardevoller dan je zelf denkt. Je kunt meer dan je denkt. Wanneer je twijfelt, haal deze gedachte dan naar voren en durf jezelf in het diepe te storten. Bewijs aan jezelf dat je meer kan dan je zelf denkt.
Waarom jij niet in jezelf gelooft kan meerdere redenen hebben. Het kan zijn dat je in je jeugd wat hebt meegemaakt waar je je nog voor schaamt, of dat iets of iemand jou heeft laten voelen alsof je er niet toe doet. Ook het maken van een fout kan de oorzaak zijn geweest van het niet geloven in jezelf.
Iedereen moet het recht hebben om zijn of haar religieuze of levensbeschouwelijke keuze te maken. Of om van geloof te kunnen veranderen of om niet te geloven. Daarbij maakt Nederland geen onderscheid tussen religieuze groeperingen.
Het gaat onder meer om Nederlanders die zich nadrukkelijk als niet-gelovig (agnost, atheïst) beschouwen en de groep die zich oriënteren op de wereld van de hedendaagse spiritualiteit (hedendaags spirituelen).
Polytheïsme of veelgodendom (Oudgrieks πολυ; veel / θεος; God ) is het geloof in meerdere goden. De grootste hedendaagse polytheïstische religies zijn het hindoeïsme (die overigens ook andere standpunten bevat), de traditionele Chinese godsdiensten en shintoïsme.
Wanneer men als wereldreligies slechts de grootste en bekendste georganiseerde religies bedoelt, komt men vaak uit op de volgende lijst (gerangschikt naar grootte): Christendom. Islam. Hindoeïsme.
Meer dan de helft (54 procent) van de Nederlanders van 15 jaar of ouder rekent zich niet tot een levensbeschouwelijke stroming. In 2019 rekende 20 procent van de Nederlanders zich tot de katholieke kerk, 15 procent was protestants, 5 procent moslim en 6 procent behoorde tot een andere religieuze groep.
De grootste godsdiensten zijn het christendom (2,4 miljard mensen, 31 procent van de wereldbevolking), de islam (25 procent), het hindoeïsme (15 procent) en het boeddhisme en de traditionele Chinese religie ( beide 5 procent).
Op dit moment is het christendom de grootste religie, met zo'n 2,2 miljard aanhangers (oftewel bijna 31 procent van de wereldbevolking). Islam staat op de tweede plek met 1,6 miljard aanhangers (23 procent van de wereldbevolking).
De islam is de jongste van alle wereldreligies en komt op in de zevende eeuw in het huidige Saoedi-Arabië. Moslims geloven dat Allah de enige ware God is en dat Mohammed zijn profeet is.
In de context van religie is geloof het vertrouwen in of de overtuiging van de juistheid van een specifiek systeem van religieuze opvattingen waarvoor geen bewijs is.
Het Mongoolse sjamanisme is volgens de Mongolen het oudste geloof ter wereld en is ontstaan tijdens het Stenen Tijdperk. De relatie tussen mens en natuur staat centraal binnen het geloof.
Het christendom blijft de grootste religie ter wereld met meer dan 2,5 miljard gelovigen. Dat meldt het International Bulletin of Mission Research van de World Christian Encyclopedia. Daarmee bedraagt het aandeel christenen in de wereldbevolking 32,2 procent.
De islam is de jongste wereldgodsdienst, ten minste vijfhonderd jaar na alle andere religies ontstaan. Het geloof is onder de Arabieren verspreid door de profeet Mohammed, die leefde van circa 570 tot 632.
Het christendom staat op nummer één met zo'n 2,3 miljard volgelingen. Op nummer drie staat het hindoeïsme, met 950 miljoen aanhangers. Volgens de Amerikaanse studie heeft het aantal volgelingen van een geloof en de groei daarvan niets te maken met bekeerlingen: het geboortecijfer bepaalt de groei.
Niet de islam, maar wel het christendom groeit wereldwijd sneller dan alle andere godsdiensten. Dat blijkt uit een rapport van de International Bulletin of Missionary Research (IBMR).
Vorige maand werden er fragmenten van 's werelds oudste Koran ontdekt. Volgens wetenschappers zijn de gevonden perkamenten ouder dan de profeet Mohammed. De pagina's die dat aantoonden zijn tussen de 1448 en 1371 jaar oud, blijkt uit een onderzoek van de University of Birmingham.
Orthodox-gereformeerden vormen een stroming binnen het gereformeerde protestantisme in Nederland. Zij worden in de literatuur onderscheiden van bevindelijk gereformeerden (de eerste groep wordt in de volksmond ook wel aangeduid als de zwartekousenkerken).
Meer dan de helft (55 procent) van de Nederlanders van 15 jaar of ouder is niet gelovig. In 2020 rekende 20 procent van de Nederlanders zich tot de katholieke kerk, 14 procent was protestants, 5 procent moslim en 5 procent behoorde tot een andere religieuze groep.