Ghosting is eigenlijk niets meer of minder dan iemand die plotseling uit je leven verdwijnt. Dit kan bijvoorbeeld een date zijn, met wie je het eigenlijk wel heel erg leuk leek te hebben, tot er dat moment komt waarop er ineens geen reactie meer komt op jouw berichtjes.
'Pas zodra iemand plotseling verdwijnt, geen reden opgeeft en nooit meer iets laat horen, spreken we van ghosting. Het is dan net of die persoon van de ene op andere dag een spook is geworden.' Een ghoster laat de tegenpartij dus voorgoed in het ongewisse over de reden van het verbreken van het contact.
Mensen ghosten soms iemand omdat ze het eng vinden om iemand nieuw te leren kennen. Of omdat ze bang zijn voor de reactie van de ander als ze aangeven dat ze geen contact meer willen. Conflictvermijding. Voor sommige mensen zijn conflicten beangstigend.
Als je geghost wordt, probeer dan minstens één keer met je ghoster te praten en laat het dan los. Als ze geen contact meer met je willen, zullen ze ofwel niet reageren, ofwel ontwijkende antwoorden geven waar je verder niets mee kunt.
' Als jullie al langer met elkaar gingen en als er gevoelens in het spel zijn, kun je beter wel naar een antwoord vragen. 'Hierbij wil je zo eerlijk mogelijk zijn. Ik stel voor om de ghost een mail, berichtje, of voice memo te sturen. Een telefoontje schrikt waarschijnlijk teveel af,' aldus Mathijs.
Ghosting in de praktijk
Plots is het profiel van die persoon verdwenen van de datingsite, en in sommige gevallen blijkt ook zijn of haar telefoonnummer ineens niet meer te werken. Het is alsof die persoon van de aardbodem verdwenen is.
Hoor je voor langere tijd, en na meerdere berichten te hebben verstuurd, nog steeds niks?Dan kan er sprake zijn van ghosting. Dit vervelende negeren kan je ook overkomen na een geslaagde sollicitatie, zowel als werkgever en werknemer. Dat je opeens niks meer hoort van je kandidaat of het bedrijf.
Na 'ghosting' is er nu ook 'curving' om je dateleven te vergallen. Hoe dan? Als een (potentiële) geliefde ineens totaal verdwijnt, is dat geen pretje. Maar ook 'curving' – een date reageert na lang wachten uiteindelijk wel op je appjes maar daadwerkelijk afspreken, ho maar – is verre van ideaal.
Er zijn mensen die liever het contact verbreken dan duidelijk zeggen dat ze geen zin in het contact hebben. Als je voelt dat de andere persoon jou probeert te vermijden, weet je het stiekem al. Als je toch probeert meer duidelijkheid te krijgen, negeert deze persoon je.
Als de naam van deze trend je meteen doet denken aan het Engelse woord voor bank, dan zit je helemaal goed. Met deze 'datetrend' zet je namelijk figuurlijk iemand op de bank – of in de wacht. Je bent op zich wel geïnteresseerd in iemand, maar niet genoeg om een relatie met diegene aan te gaan.
#1: Hij is niet geïnteresseerd
Dit is één van de grootste redenen waarom mannen niets meer van zich laten horen: Hij heeft geen interesse om je beter te leren kennen. Misschien vindt hij je toch minder leuk dan hij dacht. Of heeft hij een andere vrouw ontmoet die hij nu leuker vindt.
Geef hem drie dagen de tijd om te reageren. Na drie dagen radiostilte kan je ervan uitgaan dat je slachtoffer bent van ghosting na een date. BELANGRIJK: Alleen omdat ik je adviseer 72 uur te wachten, betekent dat niet dat je dit gedrag van hem hoeft te slikken.
Mijn tip: ga na vier dagen van radiostilte gewoon verder met het sturen van contactverzoeken. Ga uit de wachtstand en daarmee uit je irritatie van 'niets van hem horen'. Laat het los, meld niet dat je het contact verbreekt, er hoeft niets afgerond te worden. Als hij verder wil, laat hij het horen.
Er kunnen verschillende redenen zijn waarom een persoon niet beschikbaar voor jou is. Iemand kan je emotioneel op een afstand houden omdat de persoon bang is om gekwetst te worden. Ook hebben sommige mensen moeite om zich kwetsbaar op te stellen of willen alleen oppervlakkige relaties.
App je eerste berichtje altijd binnen 24 uur na de date. Zo kom je niet ongeïnteresseerd over. Zo weet ze dat je geen spelletjes speelt. En verliest ze haar interesse niet.
Gemiddeld duurt het twee tot vier maanden om van daten tot relatie te gaan. Echter verschilt het heel erg van mens tot mens. Hoelang het duurt om een serieuze relatie aan te gaan hangt vooral af van hoe graag beiden een relatie willen en hoe het klikt.
Laat de persoon los
Als je geghost wordt, probeer dan minstens één keer met je ghoster te praten en laat het dan los. Als ze geen contact meer met je willen, zullen ze ofwel niet reageren, ofwel ontwijkende antwoorden geven waar je verder niets mee kunt.
Een man met bindingsangst durft zich niet open te stellen. “Ik weet gewoon niet wat ik wil.” Hij is heel goed in het geven van nietszeggende antwoorden zodra je hem vraagt wat hij voor je voelt. Het lijkt haast onmogelijk om een gesprek aan te knopen over hoe het tussen jullie zit.
Een open relatie (ook wel een polygame relatie genoemd) is een relatievorm waarbij partners elkaar de vrijheid geven om, naast henzelf, nog andere partners te hebben. Ze zijn dus wél officieel samen, maar daten ook met anderen.
Binnen relaties zijn wisselingen in gevoelens van afstand en verbondenheid heel normaal. Ze zijn niet te vermijden en zelfs noodzakelijk om te ontwikkelen en groeien. Elke relatie heeft met het thema afstand – verbondenheid te maken.