Ze luisteren echt, zijn echt aanwezig en zijn creatief. Daarnaast zijn ze goed voor zichzelf en hun omgeving. Ze accepteren zichzelf, hun leven en – heel belangrijk – anderen voor wie en wat ze zijn. Volwassenheid komt soms met de jaren.
Mannen worden veel later volwassen
Gemiddeld zijn mannen in Nederland nu ongeveer 32 of 33 jaar als ze voor het eerst vader worden. Met een baby komt er meer verantwoordelijkheid moeten nemen. Maar zelfs dat duurt nog een aantal jaren, aldus de wetenschap.
Emotioneel volwassen wil niet zeggen dat je perfect bent en niet aangedaan bent bij kritiek of als je partner je verlaat. Juist het open staan voor de gevoelens die opkomen bij gebeurtenissen, die bewust de ruimte te geven en te weten dat deze ook weer over gaan, is een eerste stap naar een helende reactie.
In de meeste landen is die leeftijd 18 jaar, maar dit kan ook jonger (16) of ouder (21) zijn. In Nederland is men normaal gesproken vanaf 18 jaar meerderjarig, en vanaf 21 jaar geheel 'onafhankelijk'.
Doe iets creatiefs, daarmee kom je in verbinding met het innerlijke kind in jezelf. Doe de dingen waar je gelukkig van wordt! Creëer positieve ervaringen in je leven, kom uit je comfortzone. Zorg dat je aan je zelfvertrouwen gaat werken, elke dag, in plaats van dat je deze afbrokkelt, wees hier bewust van.
Kenmerken emotioneel onvolwassen gedrag
Je toont je niet graag kwetsbaar en schaamte wil je vermijden. Je ergert je continu aan anderen. Weigeren te bekennen dat je zelf ook iets fout hebt gedaan. Niet openstaan voor het leren van nieuwe dingen.
Het lijkt alsof de medewerkers er helemaal niet toe doen. Ze kunnen hun goddelijke gang gaan zonder dat iemand er ook maar echt iets aan doet. Alsof ze uitproberen hoever ze daarin kunnen gaan voordat iemand 'stop' zegt. Iemand die paaltjes slaat, hun gedrag begrenst.
Emotioneel gezonde volwassenen zorgen voor zichzelf en zorgen voor jou. Dit betekent dat ze voor hun fysieke gezondheid zorgen, geen alcohol of marihuana gebruiken om te vluchten, maken ze gezonde voedingskeuzes, nemen ze genoeg rust en zijn ze ook afgestemd op hun eigen emotionele behoeften.
De Wereldgezondheidsorganisatie WHO zegt dat je volwassen bent als je 20 jaar oud bent. In Nederland is het afhankelijk van het onderwerp, of je op je 18de of 21ste volwassen bent. Op de dag dat je 18 jaar wordt, verandert er eigenlijk wettelijk gezien het meest.
Je kunt je voor- of achternaam laten veranderen (onder bepaalde voorwaarden); Je mag vuurwerk (in alle 3 de categorieën) kopen en afsteken; Je kunt voogd worden van een minderjarig kind; Je mag een eigen bedrijf starten zonder toestemming van je ouders.
De volwassenheid is de levensfase die loopt van het twintigste tot het vijfenzestigste levensjaar. Tot jongvolwassenen rekenen we mensen tussen het twintigste en veertigste levensjaar. Daarna, van het veertigste tot het vijfenzestigste levensjaar, spreken we over mensen van middelbare leeftijd.
Je mag trouwen. Als je daar recht op hebt, kun je zelf een uitkering aanvragen. Je kunt een bankrekening openen zonder toestemming van je ouders en deze zelf beheren. Je kunt alimentatie op je eigen rekening ontvangen.
Je bent in elk geval meerderjarig als: je 18 jaar bent; je als moeder van een kind 16 of 17 jaar bent en de rechter je meerderjarig heeft verklaard.
Wat is een meerderjarig? Meerderjarig ben je in Nederland bij het bereiken van de leeftijd van 18 jaar. Je hebt de leeftijd bereikt waarop de wet zegt dat je volwassen bent.
Wat is emotionele verwaarlozing? Een gebrek aan aandacht voor de behoeften van het kind aan genegenheid, emotionele steun, aandacht, bevestiging en controle kan duiden op emotionele verwaarlozing.
Als iemand emotioneel niet beschikbaar is, dan staat die persoon niet volledig open voor het delen en ontvangen van gevoelens. Ze kunnen ontwijkend, onbetrouwbaar en moeilijk te lezen zijn. Kort gezegd: ze zijn bang voor intimiteit. Emotionele onbeschikbaarheid weerspiegelt vaak een gebrek aan emotionele diepgang.
Als je emotioneel gezond bent, betekent het niet dat je niet te maken krijgt met tegenslagen of moeilijkheden. Het gaat meer om de houding, gedrag en het gevoel waarmee je handelt. Net zoals je goed voor je lichaam zorgt, is het ook belangrijk dat je je emotionele gesteldheid de nodige aandacht geeft en onderhoudt.
Het hebben van weinig vertrouwen in anderen herken je bij iemand aan de volgende eigenschappen: Moeilijk mensen kunnen vertrouwen die je willen helpen. Moeite hebben om aan andere mensen te vertellen wat je voelt, denkt of vindt. Angst dat anderen ons gaan verlaten of bedriegen.
Kinderen en jongeren krijgen soms te maken met ingrijpende veranderingen, trauma's of moeilijke (thuis)situaties. Als ze daar problemen van ondervinden, of als dit invloed heeft op hun gedrag, spreken we van sociaal- emotionele problemen of gedragsproblemen.
Praat met de persoon.
Benoem het gedrag dat onvolwassen is en welke effecten het op jou heeft. Bijvoorbeeld: 'Het wordt me te veel als je niet meer meehelpt in huis. Zou je me alsjeblieft elke week willen helpen?' Geef de persoon dan elke dag specifieke dingen die hij/zij kan doen om te helpen.
Jezelf omarmen zoals je bent – en kwetsbaar durven zijn – is de snelste manier om je muren af te breken. Te beginnen bij de dichtgemetselde deuren, zo kan er nog eens iemand op bezoek komen – gezellig. En gaandeweg kunnen ook de muren worden afgebouwd. Omdat je je realiseert dat je gewoon mag zijn zoals je bent.
Jezelf leren kennen
Je kunt het kleine kind in jezelf – de kleine 'mij' – gaan omarmen, geruststellen en lief vinden. Door tijd vrij te maken voor haar, door te luisteren. Je kunt je eigen ouder worden. Als dit goed lukt, zal dat zelfs invloed hebben op je emoties in het heden.