Voor garages en werkplaatsen adviseren wij het gebruik van koud-wit led licht. Deze kleur is gelijk aan daglicht en zorgt voor een energieke en actieve atmosfeer.
Voor een werkplaats of werkplek adviseren wij vaak neutraal-wit (4.000K) omdat u hier prettig in kunt werken en tegelijkertijd goed details kunt zien. Werkt u echter met kleine onderdelen dan zal koud-wit (6500K) de meest geschikte lichtkleur zijn.
Verwarring over daglicht tl kleur
Deze kleur is puur wit, zonder dat hier een gelige tint in zit. Zodra de zon wat lager zit, neigt de kleur meer naar kleurcode tl 840(gelijk aan 4000 Kelvin), deze kleur wordt ook wel helder-wit of neutraal-wit genoemd.
Kies voor LED verlichting met een koele kleurtemperatuur van 4000K of 6500K, weinig verblinding en een hoge kleurweergave. Perfect geschikt voor kelders, zolders of garages: waterdichte LED armaturen of LED's met een IP65 beschermingsgraad (bestand tegen stof en waterdicht).
Aanbevolen lumen per vierkante meter
Voor goede verlichting in uw garage is 300 lumen per vierkante meter aanbevolen.
Een klassieke TL-lamp van 58W (1m50 lang) verbruikt op de conventionele manier ongeveer 73W. Diezelfde lamp verbruikt met een elektronisch voorschakelapparaat slechts 56W voor ongeveer dezelfde lichtopbrengst.
Een lichtkleur van 2200 tot 2500 Kelvin is mooi warm. Je moet daarbij denken aan een lichtkleur die vergelijkbaar is met kaarslicht. Lichtbronnen met deze lichtkleur zijn heel geschikt als sfeerverlichting. Een lichtkleur van rond de 2700 Kelvin is een mooie gemiddelde warmwitte kleur.
5500 Kelvin: Standaard daglicht wit, zoals een heldere lucht. 4800 Kelvin: Daglicht met direct zonlicht. 4000 Kelvin: Wit met een warme gloed, zoals het licht van TL buizen. 3000 Kelvin: Warmwit zoals het licht van halogeenlampen.
Hoe hoger het aantal Kelvin, hoe kouder de kleur van het licht. In ons assortiment hebben wij diverse lichtkleuren LED Panelen: 3000K Warm Wit, 4000K Helder Wit (Neutraal Wit), 6000K Koud Wit, instelbaar wit CCT LED paneel(2800k-6500K) en RGB(kleur)LED paneel.
De temperatuur van licht dat binnenshuis gebruikt wordt, kan verschillen van 2000K tot ongeveer 6500K. Hoe hoger de kleurtemperatuur, hoe kouder het licht. Bij 1200K spreken we dus van warm licht, dit is de kleurtemperatuur van een kaars. Bij 5600K spreken we van koud licht.
Welke lichtsterkte voor verlichting garage? Het AREI heeft een norm opgesteld omtrent de minimum lichtsterkte in bepaalde ruimtes (NBN-EN 124 64-1 en NBN EN 124 64-2). Voor garages is dat 300 lux, gemeten op een hoogte van 0,85 meter. Let op: dit is een minimum.
Lampen met een IP-waarde van IP44 of hoger zijn geschikt voor gebruik in vochtige ruimtes, zoals de schuur of de garage . Lichtkleur: In een schuur is het niet heel belangrijk dat de verlichting sfeervol is.
60cm LED buizen => Vervangen 18W TL buizen. 90cm LED buizen => Vervangen 30W TL buizen. 120cm LED buizen => Vervangen 36W TL buizen. 150cm LED buizen => Vervangen 36 of 58W TL buizen.
Besparing door LED
LED-tl-buizen verbruiken ruim 50% minder energie dan conventionele TL buizen. De meest gebruikte TL buis, 150 cm, heeft een vermogen van 58 Watt terwijl de LED-tl-buis van 150 cm nog slechts een vermogen van 23 Watt nodig heeft om hetzelfde licht te genereren.
Ook is de juiste lichtkleur kiezen afhankelijk van de ruimte. Over het algemeen wordt er in de woonkamer en andere leefruimtes vaak gebruik gemaakt van een warm witte lichtkleur, tussen de 2400 en 3000 Kelvin. In de meeste gevallen adviseren wij een lichtkleur van 2700 Kelvin.
De meest voorkomende lichtkleur is 2700K, wat vergelijkbaar is met de oude halogeen verlichting en gloeilampen. Als er bij een LED lamp “warm wit” staat, dan is dat bijna altijd 2700K. Warm wit licht (neigt naar geel) is zeer geschikt voor leefruimtes waarin sfeer een belangrijke rol speelt.
Warm-wit (3000K)
Deze kleur is een veelvoorkomende kleur in bijvoorbeeld keukens, bergingen, bijkeukens maar ook openbare ruimtes waar het niet te kil moet zijn. Warm-wit is een veelgebruikte kleur bij LED-tl-buizen en LED-tl-armaturen die als sfeervolle verlichting gebruikt worden.
Een TL buis heeft gemiddeld een verhouding van 90:1 (90 lumen per Watt) en de verhouding van de samsung LED's die wij toepassen LED staat nu op 172:1. De directe energie- en kosten besparing LED t.o.v. TL kan oplopen tot 80% wanneer uw verlichting wordt uitgebreid met lichtmanagement.
Waarschijnlijk flikkeren de TL buizen bij het inschakelen van de TL balken. Dit wordt veroorzaakt doordat er gebruik wordt gemaakt van een elektromagnetisch voorschakelapparaat(ballast) met starters. Dit voorschakelapparaat is het blok dat in de armatuur zit en niet direct zichtbaar is zonder de armatuur te openen.
Voor deze TL lamp duurt het dan een kleine veertig uur eer dat je één kilowattuur hebt verbruikt. Wat kost een TL lamp per uur is dus afhankelijk van het type en het armatuur ongeveer 0,0065 euro per uur.