In de Verenigde Staten is het aantal miljonairs als percentage van de bevolking 1%, in Zwitserland meer dan 2,6% en in Brazilië slechts 0,07%. Nederland staat met 0,8% dertiende op de wereldranglijst. Het betreft hier echter mensen, die omgerekend in dollars miljonair zijn.
Niet geheel verbazingwekkend komt in het onderzoek naar voren dat van alle landen in de Verenigde Staten (VS) de meeste miljonairs wonen. Het gaat om 6,6 miljoen personen, een toename van 11,8% in vergelijking met 2019.
Miljonairs zijn doorgaans hoogopgeleid. Maar liefst 42 procent is in het bezit van een universitaire graad, tegenover 11 procent onder de niet-miljonairs, zie ook figuur 3.
Zakenman Elon Musk is de rijkste man ter wereld. De eigenaar van Tesla en SpaceX heeft volgens de wereldranglijst van Forbes met de rijkste mensen momenteel een vermogen van 300 miljard dollar (275 miljard euro).
Als je nu 1 miljoen euro aan vermogen hebt, is jouw koopkracht over 40 jaar, bij 2% inflatie, nog maar 445.000 euro. (Maar) 2% inflatie zorgt dus voor een verlies van meer dan de helft van jouw koopkracht. Ook deze variabele kunnen we zelf (helaas) niet beïnvloeden.
Bijna een op de vijf werkende miljonairs is actief in de landbouw. Met 19 procent behoren boeren zelfs tot de grootste groep miljonairs en staan daarmee op de eerste plek. Vooral melkveehouders blijken 'rijk', want ze vertegenwoordigen negen procent van het aantal miljonairs.
Sinds vorig jaar leven de meeste miljardairs in de hoofdstad van China, Beijing. Beijing, in Nederland nog steeds beter bekend als Peking, was in 2020 de woonplaats van 100 miljardairs. Eentje meer dan New York. Dus deze strijd is nog niet gestreden.
Thuisbasis van 's werelds belangrijkste financiële center Wall Street, trekt New York meer miljardairs aan dan waar ook ter wereld. Met 79 miljardairs die samen 364 miljard dollar waard zijn is NYC de absolute top.
Wereldwijd toename van financiële activa met meer dan 7%
Het rijkste land ter wereld is de Verenigde Staten. Zwitserland is de runner-up en Japan staat op een derde plek.
New York
Al scheelt het niet veel met de huidige nummer 1, dus wie weet dat New York over een tijdje weer de koppositie herovert. De rijkste inwoner van New York is Michael Bloomberg met een geschat vermogen van 59 miljard dollar.
Niet New York, met het peperdure Manhattan, of Californië, met het puissant rijke Silicone Valley en de duurste stad in het hele land, San Francisco, zijn de welvarendste staten. Dat is Connecticut. Met een gemiddeld inkomen van 60.000 euro per inwoner, is het met afstand de rijkste staat in Amerika.
Het gaat om bijna drie keer zoveel miljonairs als de 5.500 die Rusland in 2019 verlieten. Het rapport is gebaseerd op onder meer officiële immigratiegegevens en aankopen van onroerend goed door miljonairs.
Europees fortuin
Ook in Europa gingen miljardairs erop achteruit. Dit jaar staan er 592 Europese miljardairs op de lijst en dat zijn er 36 minder dan vorig jaar. Het gezamenlijk vermogen daalde van $3 biljoen naar $2.8 triljoen. De meeste Europese miljardairs komen uit Duitsland.
Waarom iedereen miljonair kan worden
Wat deze mensen niet weten is dat 99% van de miljonairs ter wereld zijn/haar vermogen zelf heeft vergaard, de zogenaamde 'selfmade miljonairs'. Deze mensen hebben dus alles op alles gezet om miljonair te worden en hebben het helemaal zelf gedaan.
Een goede vraag om jezelf te stellen als je bijvoorbeeld over 10 jaar wilt stoppen met werken. Heb je iedere maand 4500 euro nodig om rond te komen, bedenk dan dat je twee keer zoveel geld nodig hebt als wanneer je van 2250 euro per maand rond kan komen.
Rekenvoorbeeld - 500 000 euro pensioenkapitaal
Stel dat u 500 000 euro kapitaal heeft om op pensioen te gaan. In uw eerste pensioenjaar haalt u dan 4% van dat kapitaal uit de pot om van te leven, zijnde 20 000 euro.
Hoe kun je rondkomen van 2000 euro per maand? Elke situatie verschilt. De een kan gemakkelijk rondkomen van 2000 euro per maand terwijl het voor een ander een stuk lastiger is. Dit kan bijvoorbeeld afhangen of je alleenstaand bent of met een heel gezin moet rondkomen.
De Wereldbank is 's werelds grootste instituut voor ontwikkelingssamenwerking. Zij verstrekt leningen aan ontwikkelingslanden en middeninkomenslanden, met als voornaamste doel het bestrijden van armoede. De internationale bank is technisch gezien een gespecialiseerde organisatie van de Verenigde Naties.
Namelijk de familie Walton-Penner, door Forbes onlangs nog op de eerste plaats gezet in de ranglijst van rijkste families ter wereld. De familie dankt zijn vermogen van 238 miljard dollar vooral aan het bezit van Walmart, de grootse supermarktketen in de Verenigde Staten.
Met stip op nummer één
De rijkste vrouw van Nederland is Charlene de Carvalho-Heineken.