Voor een goede nachtrust heb je een droog bedklimaat nodig. Dat betekent dat het matras het vocht moet kunnen afstaan aan de ruimte. Als het vocht niet wordt afgegeven, voelt het bed vochtig en koud aan. Het is belangrijk dat het vocht dat 's nachts in het matras trekt, overdag kan ontsnappen.
Misschien is de luchtvochtigheid in je slaapkamer niet goed. De luchtvochtigheid hangt af van het seizoen, de staat van je huis en de ligging van de slaapkamer ten opzichte van bijvoorbeeld de badkamer. In de winter is de lucht vaak droger dan in de zomer. In de zomer is de lucht juist vochtig en klam.
Om je bed zo fris mogelijk te houden, is het belangrijk om elke dag je bed te laten luchten door je lakens open te leggen. Zo kan het vocht verdampen en blijft je dekbed niet klam. Het is ook aangeraden om elke ochtend een kwartiertje het raam van je slaapkamer open te zetten voor een goede verluchting.
Condens, vocht- en schimmelplekken in de slaapkamer zijn duidelijke kenmerken van een teveel aan vocht. Los van het feit dat dit er lelijk en onsmakelijk uitziet, veroorzaakt het vocht kozijnrot, schade aan schilderwerk, loskomend behang, aangetast stuc- en metselwerk.
Een vochtige slaapkamer kan ervoor zorgen dat het slaappatroon ernstig wordt verstoord. Je kan bijvoorbeeld erg gaan zweten en vaak ook slecht slapen door het vochtige klimaat. Er is in dit geval sprake van een te hoge luchtvochtigheid in de slaapkamer.
Geschikt voor:
Vochtvreter® bestrijd condens, vocht en muffe geurtjes. Vochtvreter® is reukloos, geluidloos, kost geen energie en gemakkelijk navulbaar. Vochtvreter® verlaagt een te hoge relatieve luchtvochtigheid in alle gesloten ruimtes met weinig of geen ventilatie.
Worden de beslagen ruiten met name door kou veroorzaakt, dan kan je het best warme lucht op je ruit blazen. In praktijk is een combinatie van de airco en warme lucht de manier om het snelst van condens afkomt. Als je jouw auto instapt, is het dus slim om je ventilatoren, de verwarming en de airco aan te zetten.
Bij een te koude slaapkamer kan je moeilijker inslapen. Dit komt doordat je, als je het koud hebt, lastiger kunt ontspannen. Zorg dus voor de ideale temperatuur voor zowel je slaapkamer als onder je dekbed of laken.
Stress, hormonale veranderingen, infecties en bepaalde medicijnen kunnen allemaal bijdragen aan nachtelijke zweten. Daarnaast kunnen onderliggende gezondheidsproblemen, zoals menopauze, schildklieraandoeningen of zelfs kanker, nachtzweten veroorzaken.
Kamerplanten geven altijd meer water af aan de atmosfeer dan dat ze vocht absorberen. Wel is het zo dat tropische planten vocht uit de lucht halen in plaats vanuit hun wortels. Bekende exemplaren hiervan zijn de Boston-varens, ook wel de krulvaren genoemd, Ficus en de Engelse klimop.
Open ramen en deuren om voldoende frisse lucht binnen te laten. Dit is een simpele manier om te ventileren, maar het werkt alleen als het weer het toelaat en als er geen geluidsoverlast of andere beperkingen zijn. Gebruik ventilatieroosters om frisse lucht binnen te laten en vervuilde lucht af te voeren.
Een glad laagje op de lakens
Tijdens een nachtje slapen laat je zweet, talg en dode huidcellen op je lakens achter. Hierdoor komt er een glad laagje op je lakens. De smurrie is niet zichtbaar, maar wel voelbaar. Daardoor voel je het verschil tussen een schoon bed en een bed waar een nacht in geslapen is.
Een goede temperatuur om vochtproblemen te voorkomen is tussen de 18 en 20 graden Celsius. Daarnaast is het ook belangrijk om regelmatig te ventileren. Door te ventileren wordt vochtige lucht afgevoerd en wordt de luchtvochtigheid in huis verlaagd.
Vaak worden de problemen veroorzaakt door onvoldoende ventilatie of ventilatiemogelijkheden. In huis ontstaat gedurende dag namelijk heel wat condens. Bijvoorbeeld door wassen of douchen. Maar er kunnen ook bouwkundige problemen zijn waardoor er een teveel aan vocht in huis komt.
Vochtvreters zijn erg handig in situaties in en rond het huis om vochtproblemen te voorkomen en om lichte vochtproblemen op te lossen. Het kan zo zijn dat er door bijvoorbeeld lekkages extreem veel vocht in bepaalde ruimtes aanwezig is. In zulke gevallen is het raadzaam om eerst de lekkages aan te pakken.
Het absorberen van vocht met een doek kan op verschillende manieren worden gedaan, maar de beste manier is om een microvezeldoek te gebruiken. Microvezeldoeken zijn gemaakt van dunne vezels die in staat zijn om vocht op te nemen en vast te houden.
Vermijd condens en vochtproblemen in uw huis door goed te ventileren. Ventileren is een constant proces. Af en toe een uurtje een raam open is verluchten, niet ventileren. Als je jouw huis onvoldoende ventileert, condenseert het vocht in huis en zet het zich af op koude oppervlaktes.
Men ervaart een vochtig huis vaak als benauwd en muf. Ook zijn bij een hoge luchtvochtigheid meer schimmels in de lucht aanwezig. Deze schimmels bevinden zich in de lucht die we inademen. Vooral mensen met luchtwegklachten en allergieklachten kunnen hierdoor extra benauwdheidsklachten ervaren.