Gebruik de Maxi-Cosi niet als stoeltje thuis of als je op visite bent. Een baby is pas te groot voor het autostoeltje als de bovenkant van zijn hoofd boven de rugleuning uitkomt, hij meer dan 13 kilo weegt of groter is dan 83 cm (dat is circa 15 maanden oud).
Als het kind kleiner is dan 1,35 meter dan dient er een autostoeltje of een zittingverhoger gebruikt worden.
Gebruik het autostoeltje bij voorkeur alleen voor vervoer in de auto. Laat het kind niet langer in het draagbare autozitje dan de tijd die nodig is voor de verplaatsing. Zet de baby maximaal 2 uur per dag in zo'n stoeltje. Het is niet bedoeld als relax of als slaapplaats.
Autoritten met je baby
Baby's mogen officieel maximaal twee uur per dag in een autostoeltje zitten. Dit is natuurlijk lastig als je vakantiebestemming verder weg ligt. Als je baby eenmalig langer in zijn autostoeltje zit, is dit niet gelijk schadelijk.
LONDEN (ANP) - Baby's tot ongeveer een jaar oud zouden niet te slapen moeten worden gelegd in autostoeltjes, zoals een maxi-cosi. De kinderen lopen dan een verhoogd risico te overlijden door verstikking. Dat zeggen onderzoekers in de British Medical Journal van deze week.
Wij bij Maxi-Cosi raden je aan om je autostoeltje op de achterbank te plaatsen, bij voorkeur in het midden. Maar je kunt ook een andere plek overwegen als je bijvoorbeeld meerdere autostoeltjes moet plaatsen of als je auto niet geschikt is om het stoeltje in het midden te plaatsen.
Laat je baby niet langer dan twee uur achtereen in een Maxi-Cosi zitten. En gebruik de Maxi-Cosi niet om je baby in te laten slapen. Haal tijdens een lange autorit je baby om de twee uur uit het stoeltje en laat hem een kwartier vrij bewegen.
Als je baby in slaap valt tijdens een wandeling, is dat natuurlijk geen probleem. Buiten is er voldoende frisse lucht, en er is toezicht van degene die de wagen duwt. Wij raden ouders af om de kinderwagenbak als permanente slaapplek te gebruiken in de eerste maanden na de geboorte.
Voor baby's tot ongeveer 1 jaar: i-Size tot zo'n 75-85 cm of groep 0+ (tot 13 kg). Deze autostoeltjes plaats je omgekeerd. Je kind zit dus met de rug naar de rijrichting. Dit geeft meer steun aan het hoofd en de nek van je kind bij een frontale botsing.
Gelukkig maken fabrikanten als Maxi-Cosi het mogelijk voor ouders om deze keuze te maken. Je kunt kiezen voor een i-Size-autostoeltje dat achterwaarts reizen mogelijk maakt totdat je kind 105 cm is, ongeveer 4 jaar oud, en totdat hun spieren en botten zich verder hebben ontwikkeld.
Volgens het algemene advies mag een baby maximaal twee uur achter elkaar in een autostoeltje zitten. Daarna is het tijd om lekker te strekken/spelen/verschoond te worden.
Je baby zal gemiddeld tussen de 3 en 6 maanden in de wieg kunnen liggen, daarna is ze te groot en moet ze verhuizen naar het ledikant. Wiegen zijn er in alle soorten en maten.
Kinderen vanaf 1,35 meter mogen zonder een kinderstoeltje voorin de auto. Kinderen kleiner dan 1,35 meter, moet je altijd in een kinderstoeltje of zitverhoger zetten. Voorin én achterin.
Tot je kindje echt een duidelijk dag en nachtritme heeft ontwikkeld maakt het niet zoveel uit waar je kindje slaapt overdag. Volg hier vooral je eigen gevoel in. Slaapt je kindje fijn bij jou in de draagzak of doek, bovenop jou in jouw armen, of juist in zijn eigen bedje. Het is allemaal goed.
Leer een baby onder de 6 maanden niet aan om met een knuffel te slapen. Onderzoek toont aan dat knuffels voor deze baby's nog geen emotionele rol vervullen. Vanaf de leeftijd van 6 maanden kan een knuffel of doekje een geborgen gevoel geven. Een kind dat wakker is kan met zijn knuffel spelen of er troost bij zoeken.
Geen geschikt alternatief. VeiligheidNL adviseert om een baby te slapen te leggen in een eigen wieg of bedje. De baby box is volgens hen geen alternatief. Er zijn namelijk een aantal zorgpunten bij het gebruik van de doos als slaapplek voor je baby.
Je kunt je baby een paar minuutjes laten huilen, in de hoop dat de baby zichzelf in slaap 'jengelt', maar als de baby na een paar minuten nog niet slaapt, ga dan naar je baby toe om hem te troosten.
Waarom gaan baby's eigenlijk slapen in de auto? "Bewegingen maken mensen moe," vertelt Hoogleraar biofysica Raymond van Ee. "Niet alleen baby's, maar ook volwassenen vallen in slaap van beweging en ritme. En dat is in een auto vooral aanwezig."
Je kunt het zitje goed nakijken op breuken en haarscheurtjes, maar een veiligheidsgarantie heb je niet. Zit er een oranje keurmerklabel op het stoeltje? Zonder keurmerk kun je niet zien of het zitje aan de minimumeisen voldoet. Op het keurmerklabel moet het nummer ECE-R 44/03, ECE-R 44/04 of i-Size (UN R129) staan.
In een cocoon en in een autostoeltje zit de baby vast in een tuigje. Je baby kan zich daardoor niet vrij bewegen. Daarom is het beter om de eerste 6 maanden een reiswieg te gebruiken.
De veiligste plaats om je autostoel in de auto te plaatsen is in het midden van de achterbank. Een studie toonde aan dat het 43% veiliger is voor kinderen tot 3 jaar om in het midden van de achterbank te zitten. Bij een botsing zit het kind het meest veilig in het midden van de auto.