Bewaar hem ook niet in de volle zon, zonlicht tast namelijk het materiaal aan. En laat hem niet vallen en zorg dat hij niet ergens hard tegenaanstoot.
Fabrikanten adviseren een helm na 3-5 jaar te vervangen. In de binnenkant van je helm vind je een productiedatum en/of houdbaarheidsdatum. Onderzoek laat zien dat de leeftijd van de helm echter geen invloed heeft op de beschermende werking. Impact en blootstelling aan water en UV-straling hebben dat wel.
Met een fietshelm vermindert u het risico op ernstig letsel of een dodelijke afloop van een ongeval aanzienlijk. Uit onderzoek blijkt dat fietsers met een helm bij een ongeval zo'n 60 procent minder kans maken op ernstig hoofdletsel dan fietsers zonder helm.
Het verplichten van het dragen van een fietshelm lijkt misschien een goed idee om de veiligheid van de fietsers te verbeteren, maar dat is het niet. De Fietsersbond is niet tegen het dragen van een fietshelm maar wil dat dit een persoonlijke keuze blijft en verzet zich resoluut tegen het invoeren van een verplichting.
Komt er een helmplicht? Momenteel geldt er geen helmplicht voor de elektrische fiets in Nederland. Voor Speed Pedelecs (45km p/u) geldt wel al een helmplicht. Per 1 januari 2023 wordt een helm op de snorfiets verplicht.
De beste fietshelm van dit moment is volgens ons de Abus Urban-I 3.0. Deze fietshelm is zowel voor dames als heren geschikt en heeft een stijlvol design. Hij is voorzien van allerlei handige snufjes, zoals een geïntegreerd LED-achterlicht en vliegengaas in de ventilatieopeningen.
Helmen zijn voor verschillende prijzen te verkrijgen. Je betaalt er al snel €50 voor. Er zijn ook helmen te verkrijgen die soms wel €250 of meer kunnen kosten. In essentie is er geen verschil in de mate van de bescherming tussen een dure en een goedkopere helm.
Helm binnenkort verplicht voor alle snorfietsers
Per 1 januari 2023 geldt de helmplicht ook voor snorfietsers op fietspaden. Tot die tijd is een helm alleen verplicht voor snorfietsers op de rijbaan in Amsterdam en Utrecht. Door een helm te dragen voorkomt u (ernstig) hoofdletsel bij ongelukken.
Als u een helm draagt, wordt de kans op een botsing of een val natuurlijk niet kleiner. Maar een fietshelm verkleint wel de kans op ernstige verwondingen bij een ongeval. Fietsers met een helm hebben zeventig procent minder kans om te overlijden door een verwonding aan hun hoofd of hersenen dan fietsers zonder helm.
Nederland, een land zonder helmplicht, heeft per gefietste kilometer de minste ongevallen. De Fietsersbond wijst op het zogenaamde 'safety in numbers'. Als we minder gaan fietsen, bestaat de kans dat er relatief gezien meer ongevallen zullen plaatsvinden.
In de landen om ons heen is het de normaalste zaak van de wereld: als je gaat fietsen, doe je een helm op. In Nederland doet slechts 2 tot 3 procent van alle fietsers dit.
Ook in dát geval is je fietshelm na verloop van tijd aan vervanging toe. Fabrikanten adviseren vaak vervanging tussen de 3 en de 5 jaar. Uiteraard voor hen liefst zo snel mogelijk. Maar na 5 jaar is ook ons advies: koop een nieuwe helm.
De meeste helmen gaan 3 tot 5 jaar mee, daarna dienen ze vervangen te worden. Maar de levensduur van een helm is niet alleen afhankelijk van de leeftijd van de helm, maar ook van andere zaken. Denk hierbij aan de pasvorm, maar ook kan je vanuit hygiënisch oogpunt om de zoveel jaren voor een nieuwe helm kiezen.
Het is echt tijd voor vervanging als de helm gaat schommelen en draaien in de rijwind. Echter na 7 jaar zijn eigenlijk alle helmen, ongeacht de buitenschaal en de samenstelling van het binnenmateriaal, versleten.
Hij beschermt je zonder twijfel een pak beter bij een valpartij. Dus om die reden is het zeker aan te raden of het overwegen waard om er een te dragen. Uit onafhankelijke onderzoeken blijkt dat een fietshelm het risico op hoofd- en hersenletsels aanzienlijk vermindert bij een botsing of valpartij.
“Een fietshelm beschermt tegen hoofdletsel door absorptie van de kracht. Een fietshelm kan het verschil maken tussen een ernstig hoofd-hersenletsel en een licht hoofd-hersenletsel. Hersenweefsel dat beschadigd is geneest nooit meer. Ernstig letsel kan lijden tot overlijden of ernstige invaliditeit.
Om veilig op de rijbaan te rijden, moet je een helm dragen. Vanaf 1 januari 2023 is het overal in Nederland verplicht om een helm te dragen op je snorfiets. Dat moet een goedgekeurde helm zijn.
Alle snorfietsers en eventuele passagiers moeten vanaf 1 januari 2023 verplicht een helm dragen. De verwachting is dat hiermee het aantal verkeersdoden en verkeersgewonden onder snorfietsers omlaag gaat. Een snorfiets mag maximaal 25 kilometer per uur rijden en is te herkennen aan een blauwe kentekenplaat.
De helmplicht in 2023 is nog geen feit
Hoewel het plan er ligt, is de helmplicht voor snorfietsen nog steeds geen feit. Het voorstel moet namelijk eerst worden besproken door de Tweede Kamer. Daarna maakt de Eerste Kamer een beslissing. Er ligt dus een wetsvoorstel, maar zekerheid is er nog niet.
Dat is volgens de onderzoekers de Bontrager Rally MIPS en de veiligste race-helm is de Lazer Century MIPS. Opgemerkt moet wel dat een aantal merken die in Nederland populair zijn, maar in Amerika niet veel verkocht worden niet zijn meegenomen in de test.
In Duitsland is het niet verplicht om een fietshelm te dragen op de fiets.
Bij een Fietshelm met Vizier ben je beter beschermd tegen Wind & Insecten. Wil je juist wel even de wind in het gezicht, dan kun je eenvoudig het vizier omhoog doen. Daarnaast is het ideaal voor brildragers en raak je ook je sportbril niet meer kwijt !