Maar over het algemeen kunnen we wel een richtlijn aangeven. Gemiddeld genomen eten je gasten ongeveer 500 à 600 gram per persoon.Dit is zo'n 350 á 400 gram vlees en voor de rest salades, stokbrood en sausjes. Dit komt neer op 4 á 5 stukken vlees per persoon.
Wat is het voedingsadvies voor vlees? Het advies is om niet meer dan 500 gram vlees per week te eten, waarvan maximaal 300 gram rood vlees, zoals rundvlees en varkensvlees. Dit is inclusief vleeswaren. Onbewerkt mager vlees staat in de Schijf van Vijf.
Vlees heeft een hoge voedingswaarde. Volwassenen kunnen hun dagelijks benodigde bouwstoffen aan eiwitten, vetten, vitaminen en mineralen halen uit zo'n 100 à 125 gram vlees(waren), vis, kip of eieren. Dat is het (bruto) gewicht in grammen van gare producten, dus bijvoorbeeld bereid vlees en vleeswaren samen.
Het advies is om niet meer dan 500 gram vlees per week te eten, inclusief vleeswaren. Eet daarbinnen maximaal 300 gram rood vlees, zoals rundvlees en varkensvlees. Dit is een maximum, minder of geen vlees eten kan ook. Onbewerkt mager vlees staat in de Schijf van Vijf.
Voor gourmetten en fonduen kun je per volwassene zo rond de 250 gram aan rauw vlees aanhouden. Na bereiding komt dat neer op iets minder dan 200 gram.
Het uitgangspunt voor de volledige maaltijd is gemiddeld 500 gram per persoon. Houd voor een koud of warm voorgerecht een hoeveelheid van 100 tot 125 gram per persoon aan. Reken voor het hoofdgerecht ongeveer 75 gram vlees, vis of vega product, 150 tot 200 gram groente en 150 gram aardappelen, rijst of pasta.
Maar over het algemeen kunnen we wel een richtlijn aangeven. Gemiddeld genomen eten je gasten ongeveer 500 à 600 gram per persoon. Dit is zo'n 350 á 400 gram vlees en voor de rest salades, stokbrood en sausjes. Dit komt neer op 4 á 5 stukken vlees per persoon.
Het Voedingscentrum adviseert om maximaal 300 gram rood vlees per week te eten [8]. Voor bewerkt vlees is geen bovengrens gesteld, al raadt de Gezondheidsraad aan om de consumptie hiervan te beperken [7]. Jongvolwassen eten gemiddeld 70 gram rood vlees en 47 gram bewerkt vlees per dag.
Het eten van te veel rood vlees (denk aan varken en rund) brengt risico's voor de gezondheid met zich mee. Rood en - met name - bewerkt vlees zoals vleeswaren, worden in verband gebracht met beroerte, diabetes type 2 en dikke darmkanker.
Hoeveel gram kipfilet per persoon? Per persoon kun je zo'n 400 gram kipfilet rekenen voor een hoofdgerecht. Dit gaat om het rauwe gewicht, tijdens het bakken verliest kip vaak nog wat vocht. Daarnaast is kip wat lichter verteerbaar omdat het een magere vleessoort is.
Hoewel vlees een goed bron is van eiwitten en verschillende vitamines en mineralen zoals vitamine B12 en ijzer, is het helemaal niet nodig om elke dag vlees te eten. Je doet er juist goed aan om vlees eens wat vaker te laten staan.
Een portie vlees ter grootte van je handpalm volstaat in een gezonde voeding. Combineer met een rijkelijke portie groenten (de helft van je bord) en een portie aardappelen of volkoren graanproducten. Kies bij voorkeur magere vleessoorten en beperk de vleesconsumptie tot 1 maaltijd per dag.
Wil je de oermens in je tevreden houden, dan gaat biefstuk er zonder twijfel met de prijs vandoor. Maar tegen de superieure nutritionele waarden van kip kan een steak niet op. De magere – en goedkopere – eiwitten maken gevogelte bovendien de beste keuze voor spierbundels.
Wat is de aanbevolen hoeveelheid vlees per dag? De Hoge Gezondheidsraad raadt volwassenen aan om maximaal 300 g rood vlees en 30 g bewerkt vlees per week te eten. Onder 'rood vlees' wordt verstaan, vlees van runderen, varkens, kalveren, geiten, schapen en paarden.
Als je een tekort hebt, kun je 'op de lange termijn duizeligheidsklachten, concentratieproblemen en- of vermoeidheidsklachten ervaren,' zegt Stefanie. Maar geen zorgen, een tekort aan proteïne kan makkelijk worden opgelost door meer noten, bonen, peulvruchten en andere proteïnerijke producten te eten.
Wit vlees komt van kippen en ander gevogelte zoals bijvoorbeeld kalkoen. Er zijn geen aantoonbare negatieve effecten voor je gezondheid bij het eten van wit vlees. Verder is de milieu-impact beperkter dan bij rood vlees. Daarom wordt (onbewerkt) wit vlees als voorkeurs vlees geadviseerd.
In 2021 at de gemiddelde Nederlander 38,1 kg vlees; vrijwel evenveel als de 38,0 kg in 2020. Hilhorst: “Jaarlijks schommelt het hier en daar een ons of kilo, maar de daling die zo hard nodig is blijft uit.” Vergeleken met de eerste meting in 2005 is de vleesconsumptie slechts gedaald met 300 gram per persoon.
Feit: Eet regelmatig vis
Bas Kast: ,,Vette vis en zeevruchten zijn het gezondst. Daarna komt wit vlees zoals kip en kalkoen, vooral als de dieren gezond geleefd hebben. Vis is te verkiezen, maar het hangt er wel van af welke vis.
Hoge consumptie van rood vlees wordt in verband gebracht met kanker, hartaandoeningen, obesitas en diabetes. Industriële veeteelt is een belangrijke bron van door voedsel overgedragen ziekteverwekkers. Als mensen betere toegang hadden tot een plantaardiger dieet, dan zou dat miljoenen levens per jaar redden.
Kip is mager vlees.
Ja, er zit wat vet in (in de stukken met vel meer dan in de filets zonder vel) maar het vet in kip is zowat een vierde minder verzadigd dan in rund- en varkenvlees. Daardoor loop je minder kans op hart- en vaatziekten door het eten van kip.
Voor je gezondheid hoef je niet per se vlees te eten. Er zitten nuttige voedingsstoffen in vlees, zoals eiwit, ijzer en vitamine B1 en B12. Maar die voedingsstoffen kun je ook uit andere producten halen. Je kunt dus prima met minder of zonder vlees, als je het goed vervangt.
In 2022 at de gemiddelde Nederlander ongeveer 38 kilo vlees. Wie eten de meeste vlees? Dat zijn met stip de Australiërs en Amerikanen.
Zowel de Hoge Gezondheidsraad in België als Het Voedingscentrum in Nederland adviseert om niet meer dan 500 gram vlees per week te eten, waarvan maximaal 300 gram rood vlees. Voor bewerkt vlees houdt de Hoge Gezondheidsraad het op maximaal 30 gram per week.
Nederlanders consumeren gemiddeld per dag 3,1 kg aan eten en drinken. Tweederde van de consumptie bestaat uit dranken. Jongens en mannen eten meer dan meisjes en vrouwen. De samenstelling van het voedingsmiddelenpakket verschilt nauwelijks per leeftijd.