Stokbroden zijn niet geschikt om te bewaren, ze moeten worden opgegeten op de dag dat ze gebakken worden. Mocht je het toch niet kunnen laten, stop ze dan goed luchtdicht verpakt in de vriezer.
Daarbij maakt het niets uit of je het stokbrood zelf gebakken hebt of vers gebakken uit de winkel hebt gehaald. In beide versie kan het gewoon ingevroren worden. Vaak kan echter afgebakken stokbrood niet echt goed tegen invriezen. Dus daar raden we vanaf omdat de smaak en de textuur wellicht wat anders worden.
Harde broodjes kun je 3 maanden in de vriezer bewaren. Harde broodjes altijd in bij voorkeur in een papieren zak bewaren op kamertemperatuur. Nooit in de koelkast anders worden de broodje hard en droog. Op deze manier kun je de broodjes 2 tot 3 dagen bewaren, hoewel de broodjes wel zachter worden.
2 dagen bewaren (als u het nog langer wilt bewaren kunt u het stokbrood invriezen). Wanneer u het stokbrood gaat gebruiken, moeten het voor gebruik eventjes in de oven voor een lekkere krokante korst. Het stokbrood kunt u in de oven doen op 180 graden. Na 5 minuten is het stokbrood weer heerlijk vers.
Stokbroden zijn niet geschikt om te bewaren, ze moeten worden opgegeten op de dag dat ze gebakken worden. Mocht je het toch niet kunnen laten, stop ze dan goed luchtdicht verpakt in de vriezer.
Stokbrood of harde broodjes verliezen snel hun lekkere krokantheid. Een tip is om ze opnieuw op te warmen in de oven! Maak het brood een beetje nat, schuif het 5 minuten in een voorverwarmde (200 °C) oven en het brood heeft weer een lekkere krokante korst.
Brood kan twee weken in de vriezer worden bewaard. Na ontdooien komt het nog steeds vers over. Naarmate brood langer wordt bewaard in de vriezer gaat het steeds verder uitdrogen. Brood dat malser of vochtiger is, houdt het wat langer uit in de vriezer.
Je kunt brood het best in een plastic zak in een afgesloten broodtrommel bewaren. Op deze manier blijft het het langst zacht en mals. Bewaar het brood in een papieren zak als je de voorkeur hebt voor een krokante korst. Bewaar brood niet in de koelkast.
De algemene richtlijn is: ± 20 minuten in een voorverwarmde oven van 180 graden. Stokbroodjes kun je het beste iets heter afbakken, op 200 graden (± 12 minuten). Als je het voorgebakken brood hebt ingevroren, bak je het direct uit de vriezer in ± 35 minuten af op 160 graden.
Reacties. Je kan het gewoon nog eten. Als je brood lekker en relatief langer vers wil houden, moet je het in de vriezer bewaren.
Ook broodjes met een krokante korst (pistolets, piccolo's, ...) kunnen in de diepvriezer. Ontdooi ze 6 tot 9 minuten in de oven op maximaal 150°C. Let wel: eenmaal ontdooid, mag je brood niet opnieuw ingevroren worden.
Tot enkele weken na de t.h.t.-datum: afbakbroodjes, eieren. Tot enkele maanden na de t.h.t.-datum: vet, meel, (droge) koekjes, cornflakes, muesli, zacht snoep, pindakaas, hagelslag, zoutjes, pinda's, chips, fritessaus, ketchup, et cetera. Minimaal een jaar: koffie, thee, gedroogde pasta, rijst, mie.
Om het midden van het brood is een klein wit papiertje gewikkeld, dat enkel dient om het brood daar vast te houden. Broodzakken zijn eigenlijk alleen voor toeristen bedoeld en de echte Fransen beperken zich tot dat witte papiertje.
Wil je langer genieten van zacht brood? Stop het in een plastic zak of in een luchtdichte brooddoos, dan blijft het langer mals. Of verkies je een krokante korst? Dan bewaar je je brood best in een papieren zak.
Hoewel brood het best niet in de koelkast bewaard kan worden, kun je belegde broodjes beter wel koel bewaren. Zeker als je het belegd hebt met kip of vleeswaren. Dit in verband met kans op bederf van het beleg bij te hoge temperaturen.
De korst van een gebakken brood is vrij dof van kleur. Wanneer je deze bestrijkt met water, of zoals wij dat doen, met een plantenspuit in de nevelstand lekker nat spuit krijgt het brood ineens wat glans. Ook wordt de kleur een stuk dieper. Als bonus krijgt de korst extra geur.
Brood blijft 2 tot 4 dagen goed in je keukenkastje. In de koelkast wordt het sneller oud. Brood blijft langer vers in een afgesloten broodzak in een goed afsluitbare broodtrommel.
Stokbrood-truc
De truc is om het brood even 'op te piepen in de oven'. Dit doe je door het brood te besprenkelen met water en voor 5 minuten in een voorverwarmde oven van 200 graden celsius opnieuw af te bakken. Let wel: wanneer je dit eenmaal hebt gedaan zul je ze dezelfde dag nog op moeten eten.
Je kunt zelfgebakken kerststol heel prima vooruit maken en invriezen. Doe dat dan voordat je ze bestrooit met poedersuiker en nadat ze helemaal zijn afgekoeld. Haal ze dan met Kerst tijdig uit de vriezer, laat op kamertemperatuur ontdooien en piep ze heel kort (een minuut of 5) op, in een voorverwarmde oven (100C).
Een beetje een vreemd idee misschien: een katoenen zak in je vriezer leggen. Maar dit is dé oplossing voor het invriezen van brood. Kies bij voorkeur een broodzak van 100% katoen. Een gesneden brood in een katoenen zak invriezen is handig als je boterhammen per stuk ontdooit.
“Het dan opeten is dus ideaal, al kan je het op dat moment ook invriezen – in een goede diepvrieszak. Je zal misschien een klein beetje kwaliteitsverlies hebben, maar het is nog altijd beter dan je brood twee, drie à vier dagen te laten liggen en het dan op te eten.”
Blijf weg van de magnetron of microgolfoven. Strijk de broodjes in met een heel dun laagje water en stop ze enkele minuten in een voorverwarmde oven van 160 tot 180°C. Kijk wel uit dat ze niet verbranden.
Leg de sneetjes op een bord en zet dit in de magnetron. Zorg ervoor dat de sneetjes niet overlappen. Zet de magnetron 10 tot 15 seconden aan. Laat het brood vooral niet te lang in de magnetron liggen; als het niet ontdooid is, kun je de magnetron altijd nog een paar seconden aanzetten.
Maar er bestaat ook een simpele truc om hard brood weer zacht te maken. Warm een oven op tot 200 graden. Draai je brood in een vochtige (maar niet kletsnatte) doek, en plaats dat op bakpapier voor 5 à 10 minuten in de oven. Je brood zal er zacht uitkomen.