Rem staat voor rapid eye movement. Je ogen gaan dan sneller bewegen en je
Je droomt vooral tijdens je REM-slaap (Rapid Eye Movement). Tijdens deze fase zijn je hersenen ontzettend druk bezig, terwijl de rest van je lichaam volledig ontspannen is. Als je te weinig slaap krijgt in de REM-fase word je moe, raak je geprikkeld en heb je moeite om nieuwe informatie op te nemen.
De hersenen maken willekeurige signalen, welke gelijk zijn aan de signalen van overdag en mengen zich met je geheugen. Hierdoor ontstaat er een droom! Niet ons hele brein wordt wakker tijdens de REM-slaap, maar een klein deel. Daardoor bewegen we niet tijdens het slapen en komt je lichaam tot rust.
Tijdens de REM-slaap is er hersenactiviteit die vergelijkbaar is met wanneer iemand wakker is. De hersenen tijdens de REM-slaap zijn actief met dromen, het verwerken van informatie en allerlei geheugenfuncties. Tijdens de droomslaap vindt dus grote activiteit van lichaam en geest plaats. Deze fase kost dan ook energie.
Opgesloten of vastzitten. Voor veel mensen is het een ware nachtmerrie. Dromen dat je vastzit of bent opgesloten betekent meestal dat jij je zorgen maakt om je huidige situatie. Dit kan betrekking hebben op je baan, relatie of je huidige woonsituatie.
Dromen kunnen je dingen vertellen over zaken waar je mee zit of dingen van de vorige dag, over je gemoedstoestand, of angsten en wensen. Je zou en droom ook kunnen zien als een film van je eigen gedachten.
Je hersenen slaan emoties op tijdens je slaap
Breinscans laten zien dat mensen dezelfde emoties voelen in een droom als wanneer ze wakker zijn, zegt Michael Grandner, directeur van een slaapcentrum in Arizona.
De eerste droom duurt meestal maar een paar minuten en heb je al na zo'n anderhalf uur. Vaak word je even wakker daarna, al merk je dat bijna nooit. De langste dromen heb je in de ochtend: „Naar de ochtend toe worden dromen steeds langer: ze kunnen dan wel 30 tot 45 minuten duren.
Slaapverlamming (slaapparalyse) treedt op tijdens de slaap: je bent enkele minuten wakker terwijl je niet kan bewegen, je ogen niet kan openen en niet kan spreken. Dit gaat regelmatig gepaard met hallucinaties, zoals het gevoel hebben dat iemand in de kamer is of dat iemand je bedreigt, terwijl je niets kan doen.
Dromen zijn belangrijk voor ons mentaal functioneren, zo kunnen we de overvloed aan prikkels verwerken. Te weinig REM-slaap kan ervoor zorgen dat men geestelijk uitgeput en prikkelbaar wordt. We kunnen dan minder goed omgaan met onze emoties, waardoor er sneller conflicten of neerslachtige gevoelens kunnen ontstaan.
Als je lucide droomt, ben je je dus bewust dat je droomt. Bij nachtmerries is dat wel zo relaxt. Je beseft dan dat je lekker in je bedje ligt en elk moment wakker kunt worden. Het begrip lucide betekent 'helder' en werd al in 1913 door de Nederlandse psychiater Frederik van Eerden geïntroduceerd.
Als je je nachtmerries wil stoppen of verminderen, doe je er goed aan om je nare droom te delen met anderen. Vertel over je droom en je zal zien dat het oplucht. Zo ga je met een gerust hart slapen en is de kans kleiner dat je opnieuw badend in het zweet wakker schrikt.
Tijdens de REM slaap wordt al die informatie opgeslagen in het lange termijn geheugen, zodat je het heel lang kunt onthouden. 's Nachts word je altijd een paar keer wakker zonder dat je het merkt. Als je dan heel even wakker bent, merk je eigenlijk dat je bezig bent al die gedachten te verwerken. Dat is nou dromen.
Je vergeet 90% van je dromen
Binnen 10 minuten is 90% weg.
Dromen zijn zeker niet willekeurig en hebben meestal een betekenis. Dromen verklaren is bijzonder lastig omdat het feitelijk een communicatie is vanuit het onderbewuste. Toch zijn er thema's die veelvuldig in dromen voorkomen die een duidelijk verband hebben met onze werkelijkheid.
Interview: Het verband tussen PTSS en nachtmerries
Bijna 30 procent van de mensen met een psychische aandoening heeft last van een nachtmerriestoornis en daardoor problemen met in- of doorslapen. Bij mensen met PTSS ligt dat percentage zelfs op 70 procent.
Er komt meer bloed in uw benen te zitten, en even minder in uw hersenen. Dit heet orthostatische hypotensie. Daardoor voelt u zich licht in het hoofd en kunt u flauwvallen. Wanneer u 's nachts na een diepe slaap of na gebruik van alcohol opstaat en gaat plassen, is de kans op flauwvallen groter.
Breinscans laten zien dat mensen dezelfde emoties voelen in een droom als wanneer ze wakker zijn, zegt Michael Grandner, directeur van een slaapcentrum in Arizona. Hierdoor kun je schreeuwend, huilend of lachend wakker worden, dit komt doordat je hersenen data aan het verwerken zijn.
Waarom vallen we niet uit ons bed als we slapen? Inderdaad, iedere gezonde mens draait in zijn slaap. Waar veel lichaamsgewicht steunt op de matras, bijvoorbeeld op de heup en op de bovenarm of de schouder, ontstaat na een tijdje liggen pijn door de druk.
“We dromen vooral tijdens onze remslaap of droomslaap. Onze hersenen zijn dan hyperactief, soms zelfs actiever dan wanneer we wakker zijn. Dat maakt dat dromen soms zo levensecht lijken en je hele levendige, waarachtige ervaringen kan opdoen.
Maar waar de gemiddelde mens nou eigenlijk over droomt, is wél spannende materie. Duitse onderzoekers vroegen aan drieduizend mensen welke avonturen ze tijdens hun slaap beleven. We dromen over vliegen, achtervolgingen en seks.
In onze dromen zien we alleen gezichten die we al kennen
Dromen over iemand die je niet kent is onmogelijk. Ons brein vindt geen nieuwe gezichten uit. In onze dromen zien we echte gezichten van echte mensen - mensen die we gezien hebben in ons leven, maar die je misschien niet kent of herinnert.
In onze dromen zien we alleen gezichten die we al kennen
Dromen over iemand die je niet kent is onmogelijk. Ons brein vindt geen nieuwe gezichten uit. In onze dromen zien we echte gezichten van echte mensen - mensen die we gezien hebben in ons leven, maar die je misschien niet kent of herinnert.
Een terugkerende droom kan symbool staan voor iets nodig is
In het dagelijks leven kunnen we soms vastlopen op bepaalde thema's. Een terugkerende droom kan dan symbool staan op dat er wat nodig is om te vatten of los te laten. Veel terugkerende dromen zijn bijvoorbeeld vallen, achtervolgd worden.
Een droom is feitelijk een stroom aan beelden, gedachten en gevoelens die je “denkt” terwijl je slaapt. Dromen kunnen je dingen vertellen over zaken waar je mee zit of dingen van de vorige dag, over je gemoedstoestand, of angsten en wensen. Je zou en droom ook kunnen zien als een film van je eigen gedachten.