Vaak komt jaloezie voort uit onzekerheid en angst. Je bent onzeker over je eigen uiterlijk, prestaties of andere dingen in je leven. Je vriendin gaat bijvoorbeeld veel met een ander om. Je bent bang dat hij of zij jou minder leuk vindt.
Bij jaloezie heb je last van gevoelens van afgunst, angst en wantrouwen. Je kunt bij jaloezie zelfs last krijgen van lichamelijke symptomen zoals spierspanning, rillingen en duizeligheid. Bij pathologische of ziekelijke jaloezie lijd je aan wanen. Het gevaar is denkbeeldig.
Ziekelijke jaloezie zijn gedragingen (en gevoelens) die niet in verhouding staan met de aanleiding én de relatie of de andere partner substantieel en consequent schaden. De jaloerse partner heeft alleen nog maar oog voor informatie in lijn is met de overtuiging die is ontstaan: mijn partner gaat vreemd.
Geef jaloezie de ruimte: emoties wegdrukken is nooit goed, ze zijn er niet voor niets.Het werkt beter om bewust stil te staan bij je gevoel. Hierdoor krijgt de emotie die je voelt ruimte en kan het ook weer wegebben als het ervaren is. Zo voorkom je dat je met opgekropte gevoelens zit en uithaalt naar de ander.
Jaloezie zegt iets over je eigen verlangens
Het is belangrijk om te beseffen dat de kern van deze emotie in jezelf ligt en niets te maken heeft met de ander. Hetgene wat de ander heeft, raakt een gevoelige snaar bij jou. Het gaat om een tekort, behoefte of verlangen dat diep in je verscholen ligt.
Jaloersheidswaan is een vorm van waanstoornis.Kenmerkend voor de stoornis is een overheersende en ongegronde jaloezie en/of de overtuiging dat de partner ontrouw is. De aandoening wordt ook wel het Othello-syndroom genoemd naar het gelijknamige toneelstuk.
Jaloezie komt voort uit onzekerheden en is gerelateerd aan afgunst. Het richt zich meestal op de overtuiging dat anderen meer krijgen dan jij. Als je jaloers wordt ontstaat er een mix van emoties die kunnen bestaan uit verdriet, onzekerheid, boosheid, bezorgdheid, hulpeloosheid en afkeer.
Jaloezie: bindingsangst en verlatingsangst
Jaloers zijn is een kenmerk van zowel verlatingsangst als bindingsangst. Angst is in veel gevallen de basis zijn van jaloezie. Jaloers zijn is een zogenaamde secondaire emotie, waarbij de primaire emotie (waar het echt om gaat) angst is.
Cognitieve gedragstherapie is verreweg de meest effectieve vorm van therapie voor ziekelijke jaloezie. In deze therapie staan twee zaken centraal: het wijzigingen van gedachten en het veranderen van gedrag.
Zo is prestatiegerichtheid voor pakweg 40 procent aangeboren en bijvoorbeeld neuroticisme voor 60 procent. Maar of jaloezie genetisch al dan niet is vastgelegd, doet er eigenlijk weinig toe. Zowel bij aangeboren als door de omgeving bepaalde jaloezie zijn de oorzaken van afgunstige gedachten aan te pakken.
Standaard koord
Draai altijd de lamellen horizontaal voordat u de jaloezie optrekt of laat zakken. Neerlaten: trek het koord diagonaal naar het midden van de jaloezie om de koordblokkering te ontgrendelen. Laat dan de jaloezie zakken terwijl u het koord onder een hoek van 45° door uw vingers laat glijden.
De meeste kinderen zijn wel eens jaloers. Dat hoort bij de emotionele ontwikkeling. Jaloezie uiten is dan ook geen teken van een slecht karakter. Kinderen uiten jaloezie bijvoorbeeld door boosheid, de aandacht opeisen, spullen van anderen afpakken en huilen als iemand aan hun spullen komt.
Het proberen af te nemen van bezit of het willen innemen van de positie van de ander kan ook gezien worden als jaloers gedrag. Jaloers gedrag is er dus op gericht om aandacht, bezit of positie af te dwingen. Niet zelden is iemand die jaloers is tot veel in staat om dit te bereiken.
Jaloezie is een gemoedstoestand of een emotie waarbij je datgene wenst te krijgen wat een ander reeds heeft gekregen, of wenst dat de ander datgene niet had. Dit kan zowel over materie, eigenschappen of relaties gaan. Jaloezie in een relatie komt voort uit angst om iemand te verliezen waar je van houdt.
Je voelt je gezicht verstrakken en de adrenaline door je lijf gieren. Toch laat je dit gevoel liever niet blijken aan je partner. Jaloezie is een pijnlijke emotie waar nog steeds een taboe op rust. Toch hebben onze voorouders veel baat gehad bij deze emotie.
Werk aan je zelfvertrouwen en/of zelfbeeld
Jaloezie voedt zich met jouw eigen onzekerheid of negatieve zelfbeeld. Als je niet positief denkt over jezelf of niet in jezelf vertrouwt, ervaar je dat anderen beter, mooier, slimmer, zekerder zijn dan jij. Dit kan dan het gevoel van angst, en daarmee jaloezie oproepen.
Volgens onze vriend de Dikke van Dale betekent 'jaloezie' afgunst. Het is een gemoedstoestand of emotie waarbij men datgene wenst te krijgen wat een ander heeft of wenst dat diegene dat niet zou hebben.
Afgunst is een emotie die ontstaat wanneer je beseft dat een ander iets bezit wat door de omgeving gewaardeerd wordt, maar wat jij niet bezit. Dat wringt, jij wil dat ook. Bijvoorbeeld wanneer een collega succes heeft en jij niet.
Iedereen is wel eens jaloers. Toch is het meestal geen fijn gevoel. Waar komt jaloezie vandaan en wat kan helpen om jaloezie te verminderen? Jaloezie komt vaak voort uit de gedachte dat een ander meer krijgt dan jij.
Gezonde jaloezie houdt in dat je erkent en herkent dat je deze gevoelens hebt, en ze ook uitspreekt naar je partner. Niet op een beschuldigende manier, maar open en eerlijk. Zo kan het zelfs een compliment voor je partner zijn, wanneer je een steek voelde toen hij of zij onschuldig met iemand anders stond te praten.
Oorzaken van jaloezie
Jaloezie kan worden veroorzaakt door een gebrek aan zelfvertrouwen, een laag zelfbeeld of onzekerheid over onszelf en onze relaties. Wanneer we onzeker zijn over onszelf, kunnen we snel jaloers worden op andere mensen die onze verlangens bezitten of vervullen.
Desdemona is Othello's vrouw en de dochter van Brabantio.
De term syndroom wordt gebruikt voor een samenloop ('sun drómos') van klinische verschijnselen waarvoor geen evidente oorzaak bekend is. Syndromen zijn, in essentie, niet of nauwelijks begrepen clusters. De term ziekte daarentegen impliceert dat de oorzaak of het oorzakelijk proces bekend is.
Een syndroom is een complex van verschijnselen dat vaak in eenzelfde combinatie voorkomt en meestal als een ziekte‑eenheid wordt beschouwd, een complex of verzameling van symptomen die bij een aandoening horen.