Direct druk op de wond geven kan met een sterieel gaas, een gestreken theedoek, een schone zakdoek of iets dergelijks. Druk net zo lang op de wond totdat: het bloeden stopt. je een wonddrukverband aan kunt leggen.
Deze methode is bedoeld om zwelling, inwendige bloeding en pijn tegen te gaan: Rust: de spier rust geven en zo min mogelijk belasten (eventueel gebruik van mitella en/of krukken) IJs: minimaal 10 minuten koelen. Compressie: druk geven.
Dit kun je doen met de hand, een (wond)drukverband of een schone doek. Maak gebruik van je lichaamsgewicht om extra druk uit te oefenen. Leg -zodra dat kan- een wonddrukverband of traumazwachtel aan. Leg bij een hevige bloeding de zwachtel strak aan.
Voor een goede stolling zijn bloedplaatjes (thrombocyten) en stollingseiwitten (stollingsfactoren nodig). De bloedplaatjes worden door het beenmerg gemaakt en de stollingseiwitten door de lever.
Als je te veel bloed verliest, zal de gynaecoloog met je overleggen over een bloedtransfusie. Je bloed bestaat uit heel veel verschillende soorten cellen en eiwitten. Als je veel bloedverlies hebt, raak je deze kwijt. Via een bloedtransfusie kun je de cellen en eiwitten krijgen die je nodig hebt.
Bij kleine schrammen, snijwondjes of open wondjes stopt het bloeden normaal gezien vanzelf na enkele minuten. Bij hevig bloedende wonden kunt u gedurende een tiental minuten een kompres of schoon doekje tegen de wond drukken om het bloeden te stelpen. Als de wond dan nog blijft bloeden, gaat u beter naar de dokter.
Probeer de wond zoveel mogelijk dicht te drukken met een steriel verband of schone theedoek. Bel direct de huisarts of huisartsenpost, bij 1 of meer van deze dingen: De wond blijft langer dan 30 minuten bloeden.
Druk op organen speelt vooral maar niet uitsluitend, een rol in de hersenen. Wanneer een bloeding optreedt in de schedel, zal de druk stijgen. Weliswaar blijft het bloedverlies beperkt, maar de gevolgen zijn ernstig en eventueel dodelijk.
Vaak stopt de bloeding op den duur vanzelf. De patiënt zal in tussentijd meestal wel bewaakt worden op de Medium Care of Intensive Care afdeling. Indien de patiënt toch teveel bloed lijkt te verliezen om rustig af te wachten, zijn er nog twee opties: 'interventie radiologie' of opereren.
Shock: don'ts
Het geven van eten of drinken kan er voor zorgen dat de spijsvertering weer op gang komt. Ook kan het slachtoffer gaan braken. Braken zorgt weer voor vochtverlies waardoor de shock verergert.
Hevig bloedverlies kan de volgende klachten veroorzaken: lichamelijke klachten zoals vermoeidheid door ijzertekort (bloedarmoede); hevige pijn; mentale klachten waardoor vrouwen niet meer deelnemen aan sociale activiteiten, sport of hun werk.
Wat is abnormaal vaginaal bloedverlies? Als de menstruatie erg onregelmatig is, of als u erg hevig vloeit, spreekt men van abnormaal vaginaal bloedverlies. Dit komt veel voor. Vooral in de jaren na de eerste menstruatie en in de jaren vóór de overgang is de menstruatie vaak onregelmatig en/of heviger.
De HeltiQ Bloedstop spray is een snelle en effectieve manier om het bloeden van snijwonden, schaafwonden en schrammen te stoppen. De spray bevat een speciaal poeder (m-doc) dat wondvocht en bloed absorbeert. Het legt een dun ademend gellaagje op je huid dat ervoor zorgt dat het bloeden stopt.
Een stollingsstoornis is een bloedziekte waarbij het bloed niet (goed) stolt. Mensen met een stollingsstoornis hebben daardoor een verhoogde bloedingsneiging, dat betekent dat ze meer kans hebben op een bloeding. Bijvoorbeeld blauwe plekken en tandvlees- en slijmvliesbloedingen.
Voor het aanmaken van rode bloedcellen moet er voldoende ijzer, foliumzuur en vitamine B12 in uw voeding zitten. Als uw voeding te weinig van deze voedingsstoffen bevat, kunt u ook bloedarmoede krijgen. Het beenmerg speelt een belangrijke rol in het aanmaken van (rode) bloedcellen.
Oude bloedcellen worden verwijderd in je milt en beenmerg. Nieuwe bloedcellen ontstaan in je milt. Dit gebeurt in een proces dat hematopoëse wordt genoemd. De verschillende cellen die zich in het bloed bevinden hebben allemaal verschillende functies en hun eigen werking.
Anemie door verhoogde afbraak: hemolytische anemie. In het geval van hemolyse (heem = bloed, lysis = uiteenvallen) worden de rode bloedcellen versneld afgebroken. Ze leven dan niet de gebruikelijke 100 tot 120 dagen, maar kunnen na enkele dagen, soms al enkele uren, weer afgebroken worden.
Slik je bloedverdunnende medicijnen? Pas dan op met pijnstillers. Bij langdurig gebruik (langer dan vier dagen) en in hoge dosering (4g per dag) van paracetamol kan de werking van orale bloedverdunners worden versterkt.
Paracetamol en aspirine zijn veelgebruikte pijnstillers. Bovendien worden ze door veel mensen geslikt om andere aandoeningen zoals een hartaanval tegen te gaan. De medicijnen werken namelijk bloedverdunnend. Uit het onderzoek blijkt echter dat het regelmatig slikken van deze pijnstillers niet zo'n goed idee is.
De INR-waarde geeft aan hoe snel het bloed stolt
Hoe lager de INR, hoe sneller uw bloed stolt. Er kunnen bloedstolsels ontstaan. Van nature is de INR-waarde 1. Afhankelijk van het soort aandoening waarvoor u antistollingsmedicijnen slikt liggen de streefwaarden in Nederland tussen de 2.0 en de 3.5.
In de richting van het hart zwachtelen
Om stuwing in de ledematen te voorkomen dient men bij het aanbrengen van een zwachtel altijd in de richting van het hart te zwachtelen. Men begint dus aan het uiteinde van de ledemaat (distaal) en werkt naar het lichaam toe (ofwel 'in de richting van het hart' of proximaal).