---Albert kanaal in Diepenbeek aan het sas is één van de beste visplaatsen waar ik zeer graag naar toe gaat op einde van de zomer en tegen de winter en voorjaar. Het is er wel niet aangenaam om te zitten, hoge rechte betonen muur van 1.80 m hoog, smalle grasstrook om alles op te stellen en drukke asfalt weg.
Om te mogen vissen op het Albertkanaal heb je enkel een Vlaams visverlof nodig in het Vlaamse gedeelte van het Albertkanaal. Vis je langs het Waalse gedeelte, dan heb je een Waals visverlof nodig. Ook nachtvissen is toegestaan op het Albertkanaal. Hiervoor heb je wel een groot visverlof nodig.
De diepte van het Albertkanaal varieert tussen 4,5 en 5,5 meter. De toegelaten diepgang van de schepen is 3,4 meter en de vrije hoogte is 6,7 m.
Vissen in de visvijver aan sportcentrum Kiewit
Hasselaren mogen onder bepaalde voorwaarden gratis vissen in de stadsvijver (Tulpinstraat 42): Je hebt een Hasseltse vis-kaart. Je plaatst gevangen vis meteen terug. Vis meenemen is niet toegelaten.
Met een Vlaams visverlof heeft iedereen het recht om te vissen in de waterwegen (bevaarbare waterlopen) waarvan het onderhoud ten laste is van het Vlaamse Gewest. Een bijkomende toelating is nodig voor het vissen in: • De onbevaarbare wateren waar het visrecht aan de eigenaar van de oever behoort.
Wanneer het best vissen op voorn? In principe is het bijna het hele jaar door goed mogelijk om op voorn te vissen. Het moet alleen gezegd dat de beste vangtijd de maanden maart en april zijn. Dan begint het water op te warmen waardoor blankvoorns het diepe water verlaten om naar het ondiepe te zwemmen.
Peuren is een van de oudste vormen van vissen op paling. Bij het peuren wordt de paling niet gevangen door middel van een vishaak, maar met een peur. Dit is een hoeveelheid wormen, meestal zo'n 30 stuks, aaneengeregen met garen tot een grote ring. De peur wordt daarbij met een draad bijeengebonden.
Nachtvissen in Limburg is alleen toegestaan in een gedeelte van de Maas en het Julianakanaal en het Lateraalkanaal. Het gebruik van de derde hengel is niet toegestaan in de Limburgse wateren van de 'Gezamenlijke Lijst van Nederlandse Viswateren'.
Door te observeren, kun je erachter komen welke trekroutes de vissen afleggen en op welke (vaste) stekken ze regelmatig azen. Dit kunnen plekken zoals palen in het water, sluizen, bruggen, zijsloten of rietkragen zijn.
Daarbij mogen ze met koudere omstandigheden maar wat graag dieptes op zoeken, tot wel 25 meter, puur om de elementen te vermijden. Natuurlijk gaan wij daar naar niet vissen, aangezien snoekbaars het loodje legt als je ze van grote diepte vangt. Raadzaam is om een maximale visdiepte van 10 meter te hanteren.
De maximale snelheid waarmee mag gevaren worden bedraagt 10 km/u. Ter hoogte van bruggen met vernauwde doorgang en van los- en laadplaatsen, alsook ter hoogte van eventuele geseinde hindernissen in het vaarwater moet de snelheid tot 5 km/u worden verminderd.
Het kanaal werd met de hand gegraven tussen 1930 en 1939. Tijdens de viering van het 100-jarige bestaan van België gaf koning Albert I op 31 mei 1930 symbolisch de eerste spadesteek voor het kanaal dat zijn naam zou dragen.
Uitpeilen doe je altijd op exact dezelfde plek, waar je ook vist. Vis je bijvoorbeeld op 9 meter uit de kant, dan wordt deze diepte en plaats gepeild. Het beste is om met een korte opslag te vissen, d.w.z. de lengte van het snoer is de waterdiepte plus maximaal één meter van de hengeltop tot dobber.
Een goeie kanaalrig is infeite simpelweg een doodgewone standaard rig die goed inhaakt met wat shrinktube. Je kiest best ook voor een dikdradige haak met een klauwpunt die naar binnen wijst. Dit omdat er op kanaal vaak stroming is en er grote keien liggen.
Ze houden in het bijzonder van ondiepe plekken en zoeken graag de warmere waterlagen op. Die ondiepere plekken bevatten namelijk veel meer natuurlijk voedsel dan de diepe gronden. Karpers zijn prooidieren en zwemmen graag in de buurt van obstakels.
Materiaal en vangsten Oude Maas
Bij voorkeur gebruiken ze hierbij een hengel met een wat stijve/hard actie, een molen in de maat 3000 en een lijn van 0.10 mm met een trekkracht van 8 a 9 kg. Dit lijkt veel maar als je in de stroming vist en een dikke vis haakt dan is dit echt nodig.
De barbeel is vis die met name voorkomt in rivieren en beken. In Nederland vind je barbelen in de Maas, Lek, IJssel, Nederrijn en Waal. Doordat deze rivieren de afgelopen jaren steeds schoner zijn geworden, is het leefgebied van de barbeel hier flink toegenomen.
Het visbestand in de Maas is de voorbije jaren weer sterk toegenomen. Vandaag zwemmen er ruim dertig verschillende soorten rond waaronder karper, blankvoorn, baars, snoek, barbeel en paling. Om deze soorten te beschermen, zijn er een aantal richtlijnen opgesteld met betrekking tot het vissen in de Maas.
Zolang de zomerse temperaturen aanhouden kan je vaak goed paling vangen. De herfst is zelfs de actiefste tijd voor de paling met september als de beste maand. Je kan dagen meemaken dat het lijkt of ze uitgehongerd zijn en vetreserves voor de winter moeten aanleggen.
Palingen houden van beschutte plekken waar veel zuurstof in het water zit. Gebruik schuifloodjes van ongeveer 20 tot 30 gram. Als je in rivieren gaat vissen mag je een zwaarder loodje gebruiken.
In de maanden september, oktober en november geldt voor beroepsvissers een vangstverbod op palingsoorten in Nederlandse zeewateren, kustwateren en binnenwateren. Vissen met vistuigen die bestemd zijn voor aalvangst is dan verboden.
Voorn vangen
Vaak kan hij met een klein stukje brood aan je haakje al gevangen worden. De meest gebruikte manier om op voorn te vissen is met een vaste hengel. Aan deze vaste hengel wordt een stuk visdraad aan de top vastgemaakt.
Juist bij het voornvissen moet die lengte perfect kloppen om zo min mogelijk aanbeten te missen en dus zo effectief mogelijk te vissen. Hoe kleiner de voorns, des te korter de onderlijn. Daar komt het op neer. Wanneer ik met de vaste hengel in jachthavens op kleine voorn vis, gebruik ik een onderlijn van 15 centimeter.
Grote meren.
Ook op de grootse wateren van Nederland zwemt witvis, zoals op het Markermeer of het Haringvliet. Kanalen: vanzelfsprekend zwemmen op de vele kanalen die onze landen rijk zijn, zoals het Kanaal door Voorne of bijvoorbeeld de Urkervaart ook witvissen.