Soms verdwijnt menière vanzelf.Er is nog geen behandeling die je van menière kan laten genezen of een aanval kan stoppen. Wel zijn er medicijnen die een aanval minder erg kunnen maken.
De plaats van medicatie in de aanpak van de ziekte van Ménière is zeer beperkt. De behandeling met medicatie (betahistine of een plaspil), kan eventueel geprobeerd worden. Meestal start men met een hoge dosis betahistine tot de klachten verdwijnen.
In het begin herstelt het gehoor nog, maar met de tijd neemt het gehoorverlies toe en wordt het blijvend.
Deze toestand van het binnenoor is geen echt gevaar, maar het kan een aanzienlijke invloed hebben op het dagelijks leven. Er bestaat tot op de dag van vandaag geen oplossing om deze ziekte te genezen. Er bestaan echter wel oplossingen om de pijn te verlichten van mensen die er onder lijden.
Hoe gaat het verder met de ziekte van Ménière? Bij de meeste mensen stoppen de aanvallen na een aantal jaren.Bij sommige mensen kan het wel 20 jaar duren voordat de aanvallen stoppen.
De precieze oorzaak van de ziekte van Ménière is niet bekend. Waarschijnlijk is er sprake van een overdruk van vocht (hydrops) in het binnenoor tijdens de aanval. De oorzaak van deze hydrops is nog onbekend.
Meestal heeft u dan ook last van misselijkheid, braken, bleek zien en koud zweet. Tijdens deze aanvallen, die vaak enkele uren duren, kunt u uw normale werkzaamheden niet verrichten. Als u een dergelijke aanval heeft, is het verstandig om naar bed te gaan. Na een nacht slapen voelt u zich vaak weer wat beter.
Er blijken nogal wat vragen, vooroordelen en fabels te circu- leren over Ménière en vakantie. De ervaringsdeskundigen van de NVVS-Commissie Ménière nemen deze, met het oog op de aankomende vakantieperiode, onder de loep. Als je Ménière hebt, kun je zonder problemen met het vliegtuig op vakantie.
Al zijn hier geen harde bewijzen voor, kan het zeker geen kwaad om bij de ziekte van Ménière het verbruik van cafeïnehoudende dranken (koffie, cola, sommige theeën), chocolade en zout te beperken. En ook stoppen met roken, is meer dan aanbevolen.
Als er sprake is van Ménière is op MRI-beeld een zwelling te zien.
Het is een auto-immuunziekte is, waarbij het immuunsysteem op een abnormale manier wordt geactiveerd. In dit geval reageert het immuunsysteem op bepaalde cellen in het lichaam alsof ze organismen binnendringen, zoals bacteriën of virussen.
Er is nog geen oplossing gevonden om deze schade te herstellen. Er wordt wel veel onderzoek gedaan naar middelen om het te herstellen, zoals een kunstmatig evenwichtsorgaan. Dit vindt echter alleen nog maar in onderzoekssettings plaats. Het behandelen van de uitval is dus niet mogelijk.
Sommige mensen hebben meerdere aanvallen van Ménière per maand.Bij anderen zitten er soms maanden of zelfs jaren tussen twee aanvallen.
In Nederland hebben naar schatting 17.000 mensen de ziekte van Ménière. Ongeveer 1 op de 5 patiënten houdt meer dan 10 jaar last van de ernstige ziekteverschijnselen, zoals aanvallen van draaiduizeligheid, misselijkheid, oorsuizen en slecht horen.
Cafeïne of coffeïne, ook bekend onder de naam theïne, is een stof die voorkomt in koffiebonen, thee en cacaobonen. Nicotine en cocaïne zijn enigszins verwante stoffen, evenals opiaten. Veel informatiebronnen op internet adviseren Ménière-patiënten het gebruik van cafeïne te beperken.
Duizeligheid heeft niet één oorzaak, maar kan door meerdere factoren komen. Vaak komt het door een probleem in het evenwichtsorgaan, dat in uw binnenoor zit. Bij draaiduizeligheid heeft u het gevoel dat u of alles om u heen draait.
Oorzaken van oorsuizen
De informatie van beide zintuigen wordt door één zenuw naar de hersenen getransporteerd. Bepaalde vormen van oorsuizen gaan daarom samen met duizeligheid.
Nicotine, cafeïne en kinine kunnen ook de tinnitus verergeren. Cafeïne zit niet alleen in koffie en thee, maar ook in chocolade, cola en sommige andere bruisende dranken.
Minder stress zorgt voor minder irritatie, waardoor de tinnitus meer naar de achtergrond kan verdwijnen. Het lastige hiervan is dat antidepressiva – net als een aantal 'huis-tuin-en-keuken'-middelen zoals paracetamol en ibuprofen – bijwerkingen hebben die tinnitus juist kunnen verergeren.
Tinnitus kan mensen soms letterlijk gek maken en leidt in extreme gevallen zelfs tot een doodswens. Van de 100.000 mensen die er dagelijks ernstig last van hebben, is het bij 10 procent zo erg dat ze ten einde raad zijn. "Leer er maar mee leven", krijgen patiënten vaak te horen, maar dat valt niet mee.
Menière begint meestal met plotse aanvallen van duizeligheid, waarin je je erg misselijk voelt. Het kan ook zijn dat je eerst moeite met horen krijgt en er daarna pas aanvallen van duizeligheid ontstaan. Met deze klachten kom je vaak eerst bij je huisarts.
Het ontdekken van de ziekte
De combinatie van klachten als aanvalsgewijze draaiduizeligheid, gehoorverlies en oorsuizen (zonder aantoonbare andere oorzaak) leidt tot het vaststellen van de ziekte van Ménière.
Door een aantal evenwichts-onderzoeken uit te voeren brengen we de oorzaken in kaart van uw balans- en duizeligheidsklachten en hoe we deze kunnen verhelpen. Met een hoortest (audiogram) doen we onderzoek naar uw gehoorproblemen. Met behulp van lichamelijk onderzoek KNO kan de ziekte van Ménière worden vastgesteld.