Beide methoden zorgden ervoor dat er minder producten weggegooid moesten worden door bederf. Niet veel later kwam de Franse microbioloog Louis Pasteur tot de ontdekking dat het kort verhitten van voedingsmiddelen schadelijke bacteriën vernietigt zonder het voedsel aan te tasten.
Brood, groente en fruit bederven sneller bij een hogere temperatuur. Pindaproducten, maïsproducten, noten, specerijen en granen moeten hiernaast droog worden bewaard. Soms staat op de verpakking bij welke temperatuur het product het beste bewaard kan worden.
Wanneer bepaalde bestandsdelen in voedsel in contact komen met zuurstof kan een oxidatieve reactie ontstaan. Het gevolg is dat er bederf optreedt en voedsel een onaangename smaak, kleur en geur krijgt. Een van de oplossingen hiervoor is door atmosferische lucht en dus zuurstof uit het verpakte product te verwijderen.
Als voedsel bederft dan wordt het opgegeten en verteerd door micro-organismen: bacteriën en schimmels. Dat is op zich heel goed want zo ruimen ze de troep op. Maar net zoals jij ook plast en poept, laten zij ook dingen achter.
Bij een temperatuur van 4°C of lager kunnen bacteriën en schimmels nauwelijks overleven. Je bewaart bederfelijke producten zoals melkproducten, vlees en vis dan ook niet voor niets in de koelkast. Stel je koelkast dus altijd op maximaal 4°C in.Probeer koelkastproducten na gebruik zo snel mogelijk terug te zetten.
Door sommige bacteriën kunt u bloed in uw poep krijgen. Bijvoorbeeld door de Salmonella bacterie. De klachten beginnen een paar uur tot meer dan 8 uur nadat u gegeten of gedronken heeft.Meestal zijn de klachten na 1 dag tot 3 dagen weer over.
Een geschilde appel kleurt bruin door inwerking van zuurstof.of kwark waar na verloop van tijd een laagje water op verschijnt. Vaak is bederf te zien, te ruiken of te proeven. Een product dat bedorven is, zoals zure melk, laten de meeste mensen liever staan omdat ze denken dat ze er ziek van worden.
Houdbare producten in blik of pot
Jaren na de THT-datum kun je groenten of fruit uit blik nog zonder risico voor de gezondheid eten. Ook groente of fruit uit een pot is nog goed eetbaar. Omdat de producten goed verhit zijn, zijn alle bacteriën gedood en bederven ze eigenlijk niet.
Zelfs al één dag na de TGT-datum kunnen er gevaarlijke hoeveelheden bacteriën op de producten zitten. Heb je thuis een product dat bijna over de TGT-datum is, maar geen tijd om het ervoor nog op te eten? Geen probleem. Steek het in de diepvries en ontdooi en verwerk het wanneer je wél tijd hebt.
Wat betekent bederfelijk? Bederfelijke waren verwijzen naar producten met een houdbaarheidsdatum, zoals voedsel dat bederft als het niet binnen een bepaalde tijd wordt geconsumeerd. Voedselproducten zoals melk en kaas, producten en vlees zijn allemaal bederfelijk.
chemisch bederf, bijvoorbeeld het ranzig worden van vet; ▪ microbiologisch bederf, bijvoorbeeld het beschimmelen van brood; ▪ fysisch bederf, bijvoorbeeld het uitdrogen van sla; ▪ enzymatisch bederf, bijvoorbeeld het bruin worden van een geschilde appel; ▪ bederf door andere organismen, zoals maden, wormen etc.
Verandering in luchtdruk in combinatie met veel elektroden in de lucht zouden hiervan de oorzaak zijn. Maar klopt dit eigenlijk wel? Het antwoord is nee. Een dreigende onweersbui zorgt er niet per se voor dat eten sneller bederft dan wanneer er geen bliksem op komst is.
De supermarkten hebben schappen vol groenten in blik, mede door de lange houdbaarheid. Altijd handig dus om een aantal blikjes bonen in huis te hebben. Gedistilleerde drank zoals wodka, rum, gin, whiskey en tequila blijft in de eeuwigheid houdbaar. Ook als de fles al geopend is geweest.
Denk aan water in flessen of pakken, lang houdbare melk, havermout, pinda's, pasta of rijst en ingeblikte groente, fruit, bonen en vis.
Vet. De algemene regel luidt als volgt: hoe meer vet er in zit, hoe minder lang je het kan bewaren. Gehakt kan je maximaal zes maanden bewaren. Mager vlees, zoals kipfilet, kan je tot een jaar invriezen.
Als u zout en suiker ongeopend in de kast laat staan, kunt u het jaren en jaren bewaren. Zodra u de verpakking openmaakt komt er lucht bij, waardoor de houdbaarheid iets korter wordt, maar ook in dit geval kunt u het vaak lang bewaren. Het is wel belangrijk om zowel zout als suiker koel, droog en donker te bewaren.
Volgens het Voedingscentrum kun je een gesloten pot pindakaas zelfs tot twee maanden na de THT-datum consumeren. Mogelijk zelfs langer, mits de pindakaas er goed uitziet en niet gek ruikt. Heb je de pot geopend? Dan kan je pindakaas ongeveer een jaar bewaren.
Op gedroogde pasta staat een Tenminste-Houdbaar-Tot-datum (THT). Deze producten blijven heel lang goed en zijn in de meeste gevallen nog (tientallen) jaren na het verlopen van de THT te eten.
Vaak leidt de ontsteking tot diarree, misselijkheid, braken, buikpijn, buikkramp en soms koorts. Een voedselinfectie kan één tot drie dagen duren. Veel voedselinfecties ontstaan bij mensen thuis, simpelweg door onvoldoende hygiënische maatregelen.
Bacteriële infecties
In de meeste gevallen is een bacterie de oorzaak van een voedselvergiftiging. De meest voorkomende ziekteverwekkers zijn Clostridium perfringens, Salmonella, Campylobacter, Bacillus cereus en Staphylococcus aureus.
De meeste voedselvergiftigingen komen door bacteriën. Vooral wanneer voedsel te lang en te warm bewaard is, krijgen de bacteriën meer kans om een infectie te veroorzaken. Op rauw voedsel, zoals rauw vlees of rauw vis, zitten altijd wel bacteriën. De meeste van die bacteriën kunnen geen kwaad.
Klachten. Enkele uren tot 2 dagen na besmetting ontstaan heftige buikkrampen en diarree. Soms gaat dit samen met overgeven. Overgeven door verkeerd eten is meestal na een dag over.
Eet wat je kan, maar begin met kleine porties. Je kan best kiezen voor yoghurt en vezelarm eten zoals wit brood, omdat dit licht verteerbaar is.