Het is niet nodig om zeep of schoonmaakmiddel te gebruiken. Ze worden dan niet extra schoon. Soms kunnen er op groente en fruit ook bacteriën en virussen zitten, zoals E.coli, salmonella en listeria.
Zowel experts als het voedingscentrum raden aan om fruit en groente te wassen voor je het gaat eten. Ook als je het fruit daarna nog gaat schillen. Met stromend water was je in ieder geval stof en vuil af. Maar ook tegen bacteriën zou het wassen van groente en fruit helpen.
De hamvraag: zijn deze beestjes schadelijk of giftig? Neen. De beestjes gaan in je maag meteen dood. De soort komt officieel voor in ons land, maar gezien we in Europa hogere standaarden qua 'contaminatie' op nahouden in de VS, is de kans in Europa veel kleiner dat de beestjes hun weg vinden in rood zacht fruit.
Voedselmythe: je moet groentes wassen om bestrijdingsmiddelen te verwijderen. Appels, peren of een pruim: die houd je even onder de kraan voor je er je tanden in zet. Even de bestrijdingsmiddelen eraf spoelen.
Door fruit te wassen kun je eventuele bestrijdingsmiddelen op de schil er meestal niet afhalen. Sommige middelen lossen niet op in water of kunnen bijvoorbeeld door de schil trekken. Wel verwijder je door fruit te wassen vuil, stof en mogelijke ziekteverwekkers van de schil.
Uit analyse van de NVWA-meetgegevens van 2020 blijkt dat de meest zwaar vervuilde fruitproducten rozijnen (gemiddeld 11,3 bestrijdingsmiddelen) en nectarines (6,8) zijn. Op gepaste afstand volgen aardbeien (6,3) en druiven (6,0).
De meest effectieve manier om pesticiden te verwijderen van fruit en groenten? Volgens een wetenschappelijke studie is de meest effectieve manier om de groenten en fruit te wassen om pesticiden te verwijderen is om ze 12-15 minuten te weken in een mix van water met baking soda (zuiveringszout).
aantasting van de immuniteit. kankerverwekkende effecten. teratogene gevolgen (misvorming van embryo's) en mutagenen (aantasting van het genetisch materiaal) gevolgen voor de vruchtbaarheid.
“Het wassen van groenten en fruit kan 99 procent van de ziekteverwekkers verwijderen. Je verwijderd zo bijna alle sporen van Salmonella of het norovirus”, laat Sanja Ilic, assistent-professor van voedselveiligheid aan de Ohio State University, weten aan SELF.
"Het is verstandig groenten en fruit onder de kraan te wassen voordat je ze opeet. Dit geldt ook voor aardbeien. Je spoelt dan het eventuele vuil en stof eraf. Soms kunnen op rauwe groente en rauw fruit bacteriën voorkomen, zoals salmonella en listeria.
Op fruit zitten de meeste residuen: gemiddeld 3,6 per meting, maar dat zijn er 4,0 bij in Nederland geteeld fruit zoals aardbeien, frambozen, peren, appels en kersen.
Vorig jaar november was de aardbei volop in het nieuws. Aardbeien zouden 6 keer 'giftiger' zijn dan ander fruit door het zogeheten cocktaileffect. Op basis van een nieuwe risicoanalyse concludeert het RIVM dat het eten van aardbeien niet leidt tot een gezondheidsrisico.
Het klinkt misschien een beetje tegenstrijdig, maar blauwe bessen kun je best niet spoelen tot je ze gaat eten. Ze hebben van nature een beschermlaagje, waardoor ze langer vers blijven.
Schimmels en bacteriën
Je kunt er ook voor kiezen om geen baking soda, maar azijn bij het water te doen. Daardoor blijven je groente en fruit iets langer goed en verwijder je tegelijkertijd bacteriën en schimmels.
Hier kun je dus beter voor de biologische variant gaan: Aardbeien. Appels. Blauwe Bessen.
Maïs staat op de eerste plaats van het rijtje gewassen dat het minste aantal pesticiden of restanten van pesticiden bevatten. In dalende lijn gevolgd door avocado, ananas, kool, ui, erwten, papaya, asperge, mango, aubergine, honingmeloen, kiwi, cantaloupemeloen, bloemkool en pompelmoes.
Uit steekproeven naar diverse soorten groenten en fruit die vorig jaar zijn genomen door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) blijkt dat elke aardbei is bespoten met gemiddeld zeven tot acht schadelijke stoffen.
In totaal waren er in 2019 op 13 procent van alle groenten en 29 procent van al het fruit pesticiden aanwezig. In 2011 was dat nog respectievelijk 11 en 18 procent. Bij het fruit 'scoorden' blauwe bessen (51 procent), perziken (45 procent) en aardbeien (38 procent) het slechtst.
Als de onkruidverdelger nog in de grond aanwezig was, zou je niets kunnen kweken. Daarom zijn de meeste onkruidverdelgers ontworpen om binnen 24 tot 78 uur te verdampen. Dit betekent dat het na 3 dagen veilig is om alles, eetbaar of niet-eetbaar, te planten op een plaats waar je de onkruidverdelger hebt gebruikt.
Er zijn verschillende soorten natuurlijke vijanden: macro-organismen zoals insecten (predatoren en parasieten) en aaltjes en micro-organismen zoals bacteriën, schimmels en virussen. Deze natuurlijke vijanden vormen de basis van biologische bestrijding: bestrijding door levende organismen.
Het is niet nodig om aardbeien te wassen. Wanneer je ze toch wilt wassen, was ze dan vlak voordat je ze opeet in een laagje water. Was ze niet onder de stromende kraan, daarvan gaan ze kneus. Verwijder de kroontjes pas na het wassen, anders zuigen de aardbeien zich vol met vocht en verminderd de smaak.
Dan is het een ander verhaal. Kraanwater is niet in alle landen even veilig voor mensen die Nederlands kraanwater gewend zijn. Daarom is het ook niet altijd verstandig om groente en fruit in andere landen af te spoelen met kraanwater. Dit water kan bacteriën bevatten, waardoor maag- en darmklachten kunnen ontstaan.
In sommige supermarkten kun je al biologisch ingevroren fruit kopen, en in de biowinkels zelf kun je een breed assortiment, waaronder aardbeien, biologisch inkopen. Daar kun je overigens ook terecht voor aardbeienjam. Biologische aardbeienjam is vrij van pesticiden.