Een ziekteperiode van minder dan drie maanden, moederschapsverlof en tijdelijke werkloosheid worden meestal gelijkgesteld. Dit betekent dat je toch een volledige eindejaarspremie krijgt. Langere ziekteperiodes of tijdskrediet worden veelal niet gelijkgesteld.
Dertiende maand vast loonbestanddeel in loon (zieke) werknemer. De dertiende maand is een vast loonbestanddeel in het loon van de werknemer dat de werkgever ook bij ziekte moet uitbetalen. Dat oordeelt de kantonrechter.
In de meeste sectoren is dit recht gewaarborgd als je ontslagen wordt door de werkgever. Neem je zelf ontslag, dan heb je er meestal geen recht op. Verder kan de regeling afhangen hangt af van de sector en/of bedrijf waar je werkt.
van de bonus die afhankelijk is van individuele prestaties dient gedurende ziekte het gemiddelde te worden uitbetaald. de bonus die afhankelijk is van afhankelijk is van prestaties van de werkgever hoeft tijdens ziekte niet uitbetaald te worden. Denk hier aan bijvoorbeeld een winstuitkering.
Een werknemer die ziek wordt tijdens zijn vakantie, zal de resterende vakantiedagen vanaf 2024 kunnen omzetten in ziektedagen. De werknemer is zijn vakantiedagen niet langer 'kwijt' en kan deze op een later moment (maar uiterlijk binnen 24 maanden na het vakantiejaar) opnemen.
Ja. Maar er zijn een aantal beperkingen. Je hebt recht op enkel vakantiegeld: Als je door je ziekte op het einde van het jaar niet al je verlofdagen kon opnemen, dan moet je werkgever je verlofdagen uitbetalen. Je kan niet én vakantiegeld én een ziekte-uitkering krijgen. …
Als je werknemer ziek wordt tijdens zijn verlof, kan hij/zij de verloren vakantiedagen dus niet later opnieuw inplannen en recupereren. Het Europees Hof van Justitie gaat hier echter niet mee akkoord en eist de overdraagbaarheid van de niet opgenomen vakantiedagen door ziekte tot 15 maanden na het vakantiejaar.
De eerste 2 jaar van uw ziekte is uw werkgever verplicht om uw loon door te betalen.Hij moet per jaar minstens 70% van uw brutoloon betalen. In de meeste cao's staat dat dit in het eerste jaar 100% is en in het tweede jaar 70%.
Bij een ziekmelding mag u alleen vragen en registreren wat noodzakelijk is voor u als werkgever om te weten. Dat is informatie waarmee u kunt bepalen hoe het verder moet met de werkzaamheden van uw werknemer. En informatie om te beoordelen of u loon moet doorbetalen. Die informatie mag u daarom ook vastleggen.
U ontvangt in het 1e ziektejaar minstens 70% van uw loon en minimaal het minimumloon. U kunt meer loon doorbetaald krijgen als hier afspraken over staan in uw cao of in uw arbeidsovereenkomst. Bent u ziek vanwege orgaandonatie, zwangerschap of bevalling? Dan krijgt u 100% van uw loon.
Een ziekteperiode van minder dan drie maanden, moederschapsverlof en tijdelijke werkloosheid worden meestal gelijkgesteld. Dit betekent dat je toch een volledige eindejaarspremie krijgt.
Check je loonbrief voor je PC. ⚠️ Staat je PC er niet tussen, dan is er allicht geen specifieke regeling in deze sector. Check in dat geval bij de ACV-afgevaardigden binnen je bedrijf of organisatie of je recht hebt of kan hebben op een eindejaarspremie.
Dat hangt af van de sector waarin je werkt. Of een eindejaarspremie verplicht is of niet, wordt vastgelegd in de cao van je sector. De meeste sectoren -het zijn er 130 in totaal- hebben ondertussen een eindejaarspremie. Bij enkele kleinere sectoren is dit wellicht niet het geval, maar dit zijn uitzonderingen.
Als uw werknemer nog ziek is, betaalt u ook in het tweede ziektejaar minimaal 70% van zijn loon. Maar als dat minder is dan het minimumloon, hoeft u het niet aan te vullen.
In de eerste twee jaar dat je ziek bent, moet je werkgever jou minstens 70% van je salaris doorbetalen.Maar vaak is dit het eerste jaar 100% en tweede jaar 70%. Dit geldt voor werknemers met een dienstverband. Het is een andere situatie als je van het UWV ziekengeld ontvangt of als uitzendkracht werkt.
Vakantiegeld bij een ziektewetuitkering
Ook als u een ziektewetuitkering ontvangt, krijgt u vakantiegeld. Het vakantiegeld is 8% van uw bruto-uitkering.
Tijdens ziekte van een werknemer geldt er een loondoorbetalingsverplichting voor een werkgever. Deze loondoorbetalingsverplichting duurt in eerste instantie maximaal twee jaar.
Als u ziek bent, moet uw werkgever uw loon doorbetalen over een periode van maximaal 104 weken. De werkgever moet minimaal 70% van het laatstverdiende loon betalen en de eerste 52 weken ten minste het wettelijke minimumloon. Of de werkgever meer moet betalen, moet uit uw arbeidscontract of cao blijken.
U mag als werkgever niet informeren naar de aard en oorzaak van de ziekte. Een werknemer die zich ziekmeldt, heeft het recht om zijn ziektebeeld niet te melden. Vaak wil een zieke werknemer best vertellen wat er aan de hand is, maar dan nog mag u deze (medische) informatie niet vastleggen.
Langdurig ziek, salaris en loondoorbetaling
Tijdens je ziekte heb je recht op loon. In de eerste twee jaar dat je ziek bent, moet je werkgever jou minstens 70% van je salaris doorbetalen. Maar vaak is dit het eerste jaar 100% en tweede jaar 70%. Dit geldt voor werknemers met een dienstverband.
De regels voor ziekmelding staan in uw arbeidscontract, cao of bedrijfsreglement. U hoeft de werkgever niet te vertellen wat uw klachten zijn. Uw werkgever mag geen medische informatie van u vragen. Wel mag uw werkgever vragen of u ziek bent door een bedrijfsongeval.
U mag een werknemer die lange tijd ziek of arbeidsongeschikt is pas na 2 jaar ziekte ontslaan. In die 2 jaar moet u er samen met uw werknemer alles aan doen om hem weer aan het werk te helpen. Deze inzet voor re-integratie moet u kunnen bewijzen. Ook moet u het loon doorbetalen bij ziekte.
Onder bepaalde voorwaarden worden uw inactiviteitsperiodes zoals ziekte, bevallingsrust, ongeval, profylactisch verlof wegens ziekte, moederschapsbescherming, borstvoedingspauzes voor de berekening van het vakantiegeld in aanmerking genomen. Deze inactiviteitsperiodes moeten door een ziekenfonds erkend worden.
Als een werknemer dus vier weken of langer volledig hersteld is geweest, dan start een nieuwe loondoorbetalingsplicht (van maximaal 104 weken) als de werknemer opnieuw uitvalt. Het maakt daarbij niets uit of de werknemer vanwege dezelfde of andere klachten uitvalt.
Het is mogelijk om je vakantiedagen mee te nemen naar het volgende jaar. Je kunt er wellicht ook voor kiezen om de overgebleven uren uit te laten betalen. Wanneer je bij je werkgever vertrekt heb je vaak geen andere keus. In sommige gevallen kan je er beter voor kiezen om je vakantie uren op te maken.