Het filtermedium in een bewegend bed filter zit opgesloten tussen roosters, water kan erin en eruit maar het medium zelf niet. Vanaf de onderkant wordt flink belucht, dat zorgt ervoor dat het filtermedium in bewegend komt. Vandaar die naam.
Het grootste voordeel van een bewegend bed filter is de enorme hoeveelheid afvalstoffen dat deze kan verwerken. Over het algemeen kan gesteld worden dat 1 liter bewegend bed (bijvoorbeeld Kaldness of Helix) al voldoende is voor een voergedrag van 10 gram per dag.
een statisch bed is een bewegend bed zonder lucht erop.
De Nitto is een krachtige zuigerpomp, ideaal voor gebruik op beluchte bodemdrains, het aansturen van bewegend bed filters en airlift systemen en het spoelen van statisch bed filter. Ook de onderdelen voor de Nitto luchtpomp zijn bij ons te verkrijgen.
Het filter fungeert als het hart van je vijver, om ervoor te zorgen dat ammoniak, nitriet en nitraten worden afgebroken. Een tricklefilter, ook wel druppelfilter genoemd, is vooral bedoelt voor biologische filtratie en blinkt daar als geen ander in uit.
In het algemeen kun je bij een koivijver 4 liter lucht per minuut per m3 aanhouden en bij een gewone vijver 2 liter lucht per minuut per m3. Voor onze voorbeeldvijver hebben we een luchtpomp nodig die minimaal : 2 (liter) x 60 (minuten) x 8 (inhoud vijver) = 960 liter per uur levert.
50 liter originele K1. Kaldnes Bewegend Bed proces, dat is wetenschappelijk beproefd in de visteelt en de behandeling van afvalwater voor meer dan 10 jaar, is nu beschikbaar voor houders van vis en wordt exclusief wereldwijd verspreid door Evolution Aqua.
10 Liter Kaldness of Helix kunnen ingewerkt tussen de 50 en 60 gram voer verwerken, bij de biochips ligt dit hoger, ik dacht tussen 80gr en 100gr.
Voor een optimale werking van de K1 moet het vat gevuld zijn met minimaal 30% en max 67% van de inhoud van het vat. Dan zou ik minimaal 188 liter K1 moeten gebruiken wat neer komt op 940 gram voer per dag.
3 kleine koi (15 tot 25 cm) per kubieke meter water. 1 volwassen koi (40 à 50 cm) per kubieke meter water. 1 jumbo koi (meer dan 70 cm) per 2 m³ water. Voor een koivijver van 19.000 liter water zou ik een filter kiezen die 30.000 liter aankan.
Qua filtercapaciteit wordt geadviseerd om een filter te kiezen die minimaal 1% bevat van de vijverinhoud. Doorstroomfilter met meer als één compartiment vormen de categorie van de meerkamerfilters. Het basisprincipe blijft hetzelfde, maar nu stroomt het water door verschillende kamers.
Bij watertemperaturen tussen de 6 en 10 graden 1 maal per twee dagen met licht verteerbaar voer. Bij watertemperaturen tussen de 10 en 15 graden 1 maal per dag met licht verteerbaar voer. Bij watertemperaturen tussen de 15 en 20 graden meerdere malen per dag.
Als richtlijn kunt u er vanuit gaan dat in de zomermaanden (watertemperatuur 20 graden), u per dag 1.5 tot 2% van het lichaamsgewicht van de Koi zou kunnen voeren. Jonge koi kunnen tot wel 5 x zoveel eten!
Luchtpomp voor meer zuurstof in de vijver
Een luchtpomp, waterval, vijverpomp en/of een fontein zorgen ervoor dat er meer beweging komt in het vijverwater. Meer waterbeweging betekend meer zuurstof in de vijver en dit is essentieel voor de vissen. Uw vissen zullen door een goed zuurstofgehalte een stuk actiever zijn.
In de zomer lijden de vissen vaak aan zuurstofgebrek door het warme weer. Een luchtpomp zorgt ervoor dat er zuurstof in het water komt en voert schadelijke gassen af. Maar ook in de winter is een zuurstofpomp erg belangrijk. Het zorgt er namelijk voor dat de vijver ijsvrij blijft.
Een toename in het verbruik van zuurstof in het vijverwater kan verschillende oorzaken hebben zo als te veel planten in het water (deze geven overdag zuurstof af aan het water, maar gebruiken 's nachts zuurstof) of te veel alg in het water, een toename in afvalstoffen in het water (te veel voeren, stoffen van buiten de ...
Als voorfilter raden wij een goed zeefbochtfilter,of een drum (trommelfilter) aan. Deze zijn groot en kunnen het vele vuil van Koi goed verwerken. Als Biologisch filter is een beadfilter een goede oplossing al wordt er momenteel ook vaak met een enkel bewegend bed kamer gewerkt.
Conclusie: Wel of niet brood voeren aan Koi? Het is prima om brood te voeren aan Koi. Houdt er rekening mee dat brood voornamelijk bestaat uit koolhydraten, wat niet geschikt is als hoofdvoeding voor Koi. Gebruik brood als tussendoortje of extra als aanvulling op een goed Koivoer.
Koi zijn echte alleseters, ze zijn dol op zowel dierlijke als plantaardige voeding, zoals waterplanten, algen, muggenlarven, watervlooien, kreeftjes en mosselen.
Ja, een vijver kan gezond en in balans blijven zonder dat je een uv-filter of pomp gebruikt. De waterplanten vormen namelijk de natuurlijke filter om het water schoon te houden en vrij van algen. Met de juiste samenstelling kan zelfs afvalwater gezuiverd worden, zodat het onschadelijk is voor het milieu.
Heel veel verschillende soorten vijverfilters. Voor siervijvers zijn er twee veelgebruikte filters, met ieder eigen voordelen en nadelen. In praktijk is een drukfilter makkelijker in gebruik, maar een doorstroomfilter is wat beter geschikt voor grotere vijvers.
Vijverfilter met filtermatten
Zorg ervoor dat de ton hoger wordt geplaatst dan het niveau van het water. Op de bodem van de ton leg je de nodige keien. Daarbovenop leg je filtermatten, bioballetjes en opnieuw een filtermat. Daarop komt een laag keramische buisjes en tot slot nog een laatste filtermat.