De Slavische namen voor de stad waren Spljet en Split, wat uiteindelijk de naam werd van de stad. Vroeger ging men ervan uit dat de naam van de stad van het Latijnse palatium kwam, wat paleis betekent. Dit zou dan een verwijzing zijn naar het Paleis van Diocletianus, de belangrijkste trekpleister van de stad.
Kroatië hoorde vroeger (na de Eerste Wereldoorlog) bij het Koninkrijk Joegoslavië. Na de overwinningen van de communistische partizanen in de Tweede Wereldoorlog ontstond het Joegoslavië van Tito. Onder het milde communisme van maarschalk Tito werd Kroatië een geliefde bestemming voor toeristen.
Havenstad Split is de grootste en belangrijkste stad in de provincie Dalmatië én daarnaast de tweede stad van Kroatië. Split staat vooral bekend om de fijne sfeer en perfecte ligging aan de Adriatische Zee. Daarnaast staat een groot deel van het centrum ook nog eens op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.
Kroatië (Kroatisch: Hrvatska, Italiaans: Croazia), officieel Republiek Kroatië (Republika Hrvatska, Repubblica di Croazia), is een land in Zuidoost-Europa.
De officiële taal in Kroatië is natuurlijk het Kroatisch (zeg nooit Servo-Kroatisch).
Uit eten gaan in aanzienlijk goedkoper in Kroatie dan in Nederland. In het toeristengebied zijn de prijzen hoger dan in de rest van Kroatie, maar nog steeds is het prima betaalbaar en vaak goedkoper dan in Nederland. In Split zijn daarom de restaurants en eettenten iets duurder dan wanneer je iets zoekt rondom Stobrec.
Ondanks de vele toeristen, is Split een enorm interessante stad om te bezoeken, zeker ook voor een leuke stedentrip in Kroatië. Laat je dan ook niet afschrikken door de menigte, maar neem vooral de tijd om alles in je op te nemen, van de drukte in de historische oude stad tot de schaduwrijke natuur op de Marjan heuvel.
Is het een moeilijke taal? Ja en nee! Ja, omdat de taal een flinke hoeveelheid grammaticale regels kent. Namelijk, drie geslachten, zeven naamvallen en drie groepen vervoegingen van werkwoorden.
Je huisdier moet tijdens het volledige bezoek de leiband aan hebben. Daarnaast is het ook ten strengste verboden om te vissen of te zwemmen in bepaalde gebieden van de nationale parken. Maar ondanks deze regels blijven de nationale parken van Kroatië adembenemend.
Populair eten in Kroatië is bijvoorbeeld ham, schapenkaas en vis- of lamskoteletten. Ook kreeft vind je terug op tafel tijdens de lunch in Kroatië. Als nagerecht wordt er vaak iets zoets gegeten. Denk bijvoorbeeld aan verschillende soorten pannenkoekjes, palancika's, die belegd worden met zoete stropen en fruit.
Er is meer dan genoeg te zien en doen in Split en het historische centrum is prachtig. Bovendien is Split een ideale uitvalsbasis om meer te zien van het zuiden van Kroatië. Zo kun je vanuit Split mooie dagtrips maken naar onder andere de Krka watervallen of Trogir. Bekijk mijn tips om te doen in Split en omgeving!
Het Bacvice strand is het meest populaire strand in de stad. Het strand, ook wel Bace genoemd, is zeker een van de symbolen van Split. Wat dit strand zo bijzonder maakt? In de eerste plaats het feit dat het zo dicht bij het centrum ligt, slechts 5 minuten lopen van het centrale busstation.
Een prachtige oude stad, de moeite waard voor een dag bezoek, Wij hebben Split bezocht met een gids en die stad heeft veel historie te bieden, Een echte aanrader. Tijdens onze rondreis door Kroatië hebben we vele steden en dorpen bezocht echter Split is toch een van onze favorieten.
In Kroatië liggen de lonen ongeveer tussen de 300 tot 700 euro per maand. Als je al eens in Kroatië op vakantie bent geweest dan zul je wel hebben gemerkt dat de prijzen voor boodschappen, kleding etc. vergelijkbaar zijn met de prijzen in Nederland.
De Duitsers zijn belangrijk voor de Kroatische economie
De toeristen uit Duitsland leveren een belangrijke bijdrage aan het toerisme in Kroatië, dat goed is voor 25% van het Kroatische bruto nationaal product. Toeristen uit Duitsland bezetten de eerste plaats. In cijfers betekent dit 20 miljoen overnachtingen.
Een van de mooiste plekken in Kroatië is de stad Dubrovnik, die ook wel de parel van de Adriatische zee wordt genoemd. Het oude stadsgedeelte wordt omsingeld door een grote stadsmuur. Vanaf deze muur heb je een prachtig uitzicht over het helderblauwe water en de schattige kleine straatjes.
Een uitzondering vormt Kroatië, daar is het leidingwater van goede kwaliteit. Het leidingwater in deze landen is niet veilig om te drinken. Drink daarom alleen flessenwater en vermijd groenten of fruit die in ongekookt water zijn gewassen.
Je kan in Kroatië betalen met euro, wat wij niet aan raden omdat dit niet voordeliger is. Betalen met de kaart is goedkoper dan eerst geld uit de automaat te halen en dan cash te betalen. De meeste restaurants en winkels accepteren buitenlandse bankkaarten en creditkaarten.
De lunch is de belangrijkste maaltijd en die wordt tussen 10 en 15 uur genuttigd. Restaurants serveren de lunch over het algemeen tussen 12 en 14. De lunch bestaat uit meerdere gangen. Het avondeten bestaat meestal uit een lichte, eenvoudige maaltijd.
Verwijst naar de cultuur van Albanië, ofwel het tegenwoordige land op de westelijke Balkan, of de antieke provincie Albanië aan de Kaspische Zee.
Het Kroatisch (Kroatisch: Hrvatski jezik) is een Zuid-Slavische taal die bijna gelijk is aan het Servisch, Bosnisch, en Montenegrijns, en verwant aan het Sloveens (Slovenen en Kroaten kunnen elkaar onderling verstaan). Het Kroatisch heeft zo'n 6,2 miljoen sprekers en gebruikt een aangepast Latijns alfabet.