Voeding met een hoge glycemische index veroorzaakt eerst een hoge piek in je bloedsuiker, gevolgd door een snelle daling. Deze snelle verandering triggert het genotscentrum in je hersenen, dat zorgt ervoor dat jij al snel weer trek krijgt in meer, meer, meer.
Veel mensen omschrijven de eetbui als een 'roes' waar ze in zitten. Het eten kan zo snel naar binnen gaan dat het helemaal niet meer uitmaakt wat je eet, en ook niet of het lekker is, want zelfs de smaakpapillen worden beïnvloed door deze eetstoornissen.
De schade van een eenmalige eetbui is overigens niet zo groot als vaak gedacht wordt. Als je bijvoorbeeld 1500 calorieën extra zou eten, zou je ongeveer 200 gram aankomen. Om dit teniet te doen, hoef je een week lang slechts 100 calorieën minder te eten en elke dag een half uurtje te wandelen.
Na een eetbui kan je spijsvertering even wat ontregeld zijn en kan je een opgeblazen gevoel hebben. Panikeer hier vooral niet door, maar zorg gewoon dat je de dag erna veel water drinkt. Zo kan je jouw spijsvertering een boost geven en gaat je lichaam zichzelf zuiveren. Water is altijd en overal de oplossing!
We spreken van een objectieve eetbui wanneer jij en je omgeving vinden dat je in een korte tijd (2 uur) overdreven veel voedsel hebt gegeten. De hoeveelheid loopt soms op tot wel 10.000 kcal. De tijd en hoeveelheid zijn hier dus bepalend.
Wanneer u gewoon 's nachts slaapt blijkt de interne biologische klok ervoor te zorgen dat u voor de 'vastperiode' grotere maaltijden wil consumeren. U krijgt meer honger en heeft vooral trek in zoet, zout of vezelrijk eten.
Je kunt makkelijk 2 kilo aankomen in 1 week of zelfs 2 kilo aankomen in 1 dag als je meer koolhydraten hebt gegeten dan normaal. Dit geldt met name voor vrouwen die een koolhydraatarm of een koolhydraatbeperkt dieet volgen. Dat betekent niet dat koolhydraten slecht voor je zijn en zorgen voor veel vetopbouw.
Eetbui = Een eetbui (informeel ook vreetbui genoemd) is een moment waarop mensen een grote behoefte hebben aan eten. Een triviale oorzaak is dat men gewoon trek heeft, maar meestal is er een psychologische reden: men is bijvoorbeeld b...
Stiekem eten doe je in de eerste plaats omdat je schaamte voelt over wat je doet en niet wilt dat iemand zich ermee bemoeit of hier een oordeel over uitspreekt.
Geef de moed na een dag te veel eten niet op
Ook al heb je een dag (of een weekend) ontzettend veel gegeten, gooi dan niet (we herhalen: niet) direct je gezonde eetpatroon in de prullenbak. Eén dagje losgaan is namelijk helemaal niet zo erg als je misschien denkt.
1 kilo vet is 7000 kcal. Als je dus een halve kilo vet wilt verliezen op één dag tijd, dan moet je 3500 kcal minder eten dan dat je verbruikt. Stel dat je op één dag tijd 1500 kcal eet, wat echt al zeer weinig is, dan moet je dus 5000 kcal verbranden om het mogelijk te maken om een halve kilo per dag af te vallen.
Conclusie. Vet zorgt er voor dat je sneller dik wordt, maar het is niet zo verslavend als suiker? Uit onderzoek blijkt dat de combinatie van vet en suiker juist is fataal, omdat suiker er voor zorgt dat meer dopamine vrij wordt gegeven en vet de extra kilocalorieën met zich meebrengt.
Je voelt je dik, schuldig, opgeblazen of vol na een dag waarop je wat meer dan normaal hebt gegeten. Maar zo snel als dat jij denkt dat je aankomt, kom je helemaal niet aan. Het is wetenschappelijk zelfs onmogelijk om in één dag aan te komen, tenzij je bepaalde vreemde superpowers hebt.
Maar hoeveel extra voedsel moet je naar binnen werken voor je een kilo bijkomt? Jammer genoeg niet zo gek veel: 500 extra calorieën per dag eten (die je dus niet verbrandt) gedurende een week zal er al voor zorgen dat je een kilo bijkomt.
Er is sprake van een eetbui wanneer je in korte tijd, denk aan een half uurtje, een abnormaal grote hoeveelheid calorieen opeet. Met een abnormaal grote hoeveelheid wordt niet bedoeld een pak koekjes of een hele zak chips, een reep chocolade of 5 crackers en een boterham.
We spreken dan namelijk van een eetstoornis, ook wel eetbuistoornis genoemd. Je kunt de verleiding om te eten niet weerstaan; je hebt het idee dat je móet eten en als je eenmaal bent begonnen, kun je niet stoppen. Je zit in een soort roes en zelfs als je vol zit eet je door.
Dat je geneigd bent (door) te eten terwijl je vol zit, heeft voor een deel te maken met je brein. Toen onze prehistorische voorouders rondtrokken, was voedsel nog een schaars goed. Als er zoet, vet en calorierijk eten was, dan was het overlevingstechnisch gezien handig om je daar zo vol mogelijk mee te proppen.
Poepen en afvallen
Volgens de wetenschappers van de University van Cambridge verlies je namelijk zo'n 750 gram per drol. Wow. Sterker nog, als je veel vezels binnenkrijgt kun je tot wel 1,5 kilo per eh… sessie verliezen.
Doe het 't liefst ook voordat je hebt gedoucht. Je huid is namelijk het grootste orgaan van het lichaam en neemt makkelijk vocht op. Na het zwemmen of een douche, kan je huid wel 1 tot 3 kopjes water opnemen. Daardoor lijk je zo een paar pondjes zwaarder dan je daadwerkelijk bent.
Blijft het extra gewicht hangen, of word je zelfs alleen nog maar zwaarder? Dan is er mogelijk iets anders aan de hand, bijvoorbeeld dat je onbewust meer bent gaan eten. Ook is het mogelijk dat je aankomt als je meer bent gaan sporten. Je lichaam bouwt dan meer spierweefsel op, dat zwaarder is dan vet.
Een te lege maag is echter ook zeker niet aan te raden. Wie gaat slapen met een hongergevoel zal moeilijk in slaap komen en vaak onrustig slapen. De hersenen blijven namelijk alerter als u trek heeft en dat houdt een ontspannen slaap tegen.
Binge Eating Disorder kenmerken
Binge Eating Disorder (BED) is te herkennen aan een aantal symptomen die kenmerkend zijn voor deze eetbuistoornis: geen controle hebben over de eetbuien en niet kunnen stoppen met eten tijdens zo'n eetbui. sneller eten dan normaal en niet stoppen bij een vol gevoel.
Je lichaam heeft (meer) brandstof nodig
Wanneer je bijvoorbeeld veel sport en te weinig eet, dan zal je meer honger krijgen, omdat je lichaam simpelweg meer energie nodig heeft. Wanneer je gewicht wilt verliezen is het belangrijk om niet te weinig te gaan eten of regelmatig maaltijden over te slaan.