Consumptie-ijs kan in vier soorten worden onderverdeeld. Zo is er schepijs, softijs, sorbetijs en waterijs. Varianten van consumptie-ijs zijn gelato, melkijs, roomijs. Ook schaafijs kan als een speciale variant van consumptie-ijs genoemd worden.
Schepijs is meestal roomijs dat met een ijsschep uit een grote bak wordt geschept. Dit wordt dan in de vorm van bolletjes op een oubliehoorn van koek of tussen twee wafeltjes geserveerd. Dit kan geserveerd worden in een ijssalon, maar ook vanuit een ijsco-kar of in de snackbar.
De Romeinen maakten van sneeuw uit de bergen, gemengd met honing, rozenwater en fruit al een soort van sorbet. In 1292 was het Marco Polo die van zijn verre reizen een recept van ijs mee bracht naar Venetië. Dit was het eerste ijs wat door kunstmatige bevriezing gemaakt werd.
Chinezen waren de eersten die ijs maakten. Marco Polo bracht het recept mee naar Italië. Echter in Italië was ijs al eerder bekend geworden, want voordat Marco Polo China bezocht, stuurde keizer Caesar zijn slaven de bergen in om ijs te halen waarmee ze vruchtensappen konden koelen en bevriezen.
rond het jaar 1300 bracht Matco Polo vanuit China een recept mee dat veel lijkt op de heden ten daagse sherbet een mengsel van sorbet en melkijs. In de eeuwen daarna vond een ontwikkeling plaats in de recepten die ongeveer in de 16e eeuw leidde tot het roomijs wat wij nu kennen.
Het verschil in calorieën
Een softijsje van 75 gram bevat namelijk 154 kcal en een bolletje roomijs 102 kcal. Dat lijkt dus een betere keuze, maar een bol roomijs is slechts 50 gram, dus 75 gram roomijs bevat ook 153 kcal. Ga je vaak voor 2 bollen? Dan is softijs dus wel net een betere keuze op de calorieënteller.
In de moderne gastronomie is sorbet een ijsgerecht op waterbasis, meestal op basis van fruit maar soms ook op basis van andere ingrediënten zoals wijn, koffie of zelfs chocolade.
Dit Italiaanse slagroomijs met gesuikerde kersen is zo lekker en romig, probeer dat maar eens te weerstaan!
De Raket is al jaren het meest verkochte ijsje van Nederland. Jaarlijks worden er in Nederland 55 miljoen Magnum-ijsjes gegeten. Wanneer je die achter elkaar legt, vormt dat een lijn van 9.000 km. Het ijsje dat het meest wordt gegeten, blijft de Raket.
In Nederland zijn we soms erg traditioneel als het om ijsjes gaat. Al jarenlang is vanille de meest verkochte ijs smaak. En aardbeien, een yoghurt ijsje en ook chocolade blijven onwijs populair.
Winnaar van de ijs test is Häagen-Dazs Belgian chocolate die van de deskundige jury een 8 als rapportcijfer kreeg. Dit is absoluut geen goedkoop ijs, maar de prijs van circa 11 euro per liter wordt goedgemaakt door de hoge kwaliteit en de lekkere smaak.
Er bestaan meer dan honderd varianten. Italiaans ijs kan ook melk, room, eieren en bindmiddelen bevatten.
Slagroomijs. Slagroomijs lijkt erg op roomijs, maar heeft een iets hoger vetgehalte. Dit komt doordat er slagroom aan toegevoegd is, in plaats van de minder vethoudende room.
Coupe brésilienne is een klassiek ijsje, met vanille-ijs, brésiliennenootjes in karamelsaus en verse slagroom.
Het verschil tussen roomijs en sorbetijs
De naam verklapt het al een beetje: in roomijs zit room, in sorbetijs nooit. De smaak van roomijs is vaak rond, zacht, vol en romig.
Sorbetijs wordt meestal gemaakt van vruchtensap of vruchtenpuree, water en suiker. Je kunt ook een sorbet maken van drank, zoals dit sorbetijsje van 'blanco de verano'. Wanneer er room wordt toegevoegd aan het mengsel in plaats van water, heet een sorbet een 'sherbet'.
Een dagkeuze is iets kleins buiten de Schijf van Vijf, waarvan je 3 tot 5 keer per dag iets kunt kiezen. Zoals een waterijsje. Een weekkeuze is groter. Deze kun je beter niet meer dan 3 keer per week nemen.
Waterijs, zoals een raket, is de verstandigste keuze. Een waterijsje bevat ongeveer 50 calorieën per ijsje. Sorbetijs komt hierna: 2 bolletjes sorbetijs bevatten ongeveer 90 calorieën (zonder hoorntje). Yoghurtijs levert iets meer energie dan sorbetijs.
Bij de productie wordt de basismix gepasteuriseerd en moet deze ook rijpen voordat het wordt afgedraaid in een softijsmachine. Hierbij wordt het ijs in zeer korte tijd (15-30 seconden) op het moment dat het nodig is bevroren.
Bereiding. Roomijs bestaat uit room, melk en suiker. Het is onder meer in Nederland wettelijk bepaald dat roomijs enkel vet mag bevatten van melk en geen enkel ander eiwit mag bevatten anders dan melkeiwitten. Er worden vaak eidooiers toegevoegd aan roomijs, waarmee het dan geen roomijs meer genoemd mag worden.
De oorsprong van het roomijs wordt toegeschreven aan verschillende Europese vorstenhuizen, maar zeker is dat de eerste ijssalon in 1686 door een Italiaan werd geopend in Parijs. IJs was eeuwenlang een lekkernij die alleen de allerrijksten zich konden veroorloven.