Kruidenpreparaten met valeriaan kunnen een effect hebben op de beschikbare hoeveelheid van een gelijktijdig gebruikt geneesmiddel in het lichaam omdat ze een remmend effect hebben op cytochroom P450 (CYP)-3A4.
Gebruikt u op hetzelfde moment een kruidenproduct met Valeriaan en kalmerende medicijnen? Dan kan het kalmerende effect sterker worden. Het wordt afgeraden om kruidenproducten met Valeriaan en kalmerende medicijnen tegelijk te gebruiken.
Mag ik valeriaan met andere medicijnen gebruiken? Er zijn van dit middel geen belangrijke wisselwerkingen met andere medicijnen bekend.
Gebruik valeriaan niet in combinatie met andere sederende middelen zoals benzodiazepines, barbituraten of alcohol vanwege het risico van te sterke sedering.
Suppletie met probiotica kan helpen om dit te voorkomen. Antidepressiva gaan over het algemeen niet goed samen met het gebruik van supplementen met ashwagandha, rhodiola en Griffonia simplicifolia (een bron van tryptofaan).
Valeriaan tabletten zijn verkrijgbaar onder de naam Valdispert (45 of 450 mg) en Lamberts valeriaan (300 mg). Bij nervositeit en spanning is de volgende dosering gebruikelijk: Valdispert 45 mg tabletten: zo nodig drie keer per dag één tot drie tabletten.
Valdispert is een geregistreerd kruidenmiddel met een wetenschappelijk en klinisch bewezen effect op de verbetering van de inslaaptijd en de slaapkwaliteit. Dit effect is echter klein. Valdispert is een kruidengeneesmiddel met de werkzame stof valeriaan. Valeriaan is afkomstig van de valeriaanplant.
Kalmeringsmiddelen zijn medicijnen die uw emoties minder sterk maken. Ze helpen vooral tegen angst, zenuwen en stress. Bekende kalmeringsmiddelen zijn benzodiazepinen. Voorbeelden van kalmeringsmiddelen zijn alprazolam, bromazepam, diazepam en lorazepam.
Valeriaan heeft een licht rustgevende werking. De samenstelling van de beschikbare producten wisselt sterk. Het wordt gebruikt bij lichte vormen van nervositeit, stress en spanning en bij slapeloosheid. Hoe het precies werkt is niet bekend.
Een zeer probaat middel voor Vata hoge bloeddruk is het kruidenmengsel: Ashwagandha, Valeriaan en Brahmi in gelijke delen (1-3 gram per kruid, in poedervorm).
Valeriaan, passiebloem, hop en melisse
In combinatie met bloedverdunners kan ginseng zorgen voor een toenemend risico op bloedingen.
Valeriaan (Valeriana officinalis radix)
De plant waarmee we beginnen is gelijk het meest bekende kruid om de zenuwen te kalmeren. Het is een algemene rustgever bij stress en heeft een gunstige invloed op het zenuwstelsel en het bevorderen van de slaap.
Interacties met andere geneesmiddelen en voedingssupplementen. Valeriaan kan het effect van andere voedingssupplementen met analoge werking (bijvoorbeeld St. -Janskruid), alcohol, klassieke antidepressiva en slaap- en kalmeermiddelen versterken.
Valeriaan wordt onder meer ingezet bij slaapproblemen (zoals chronische slapeloosheid), stress, nervositeit, rusteloosheid, angst en overgangsklachten. Vanwege de spierontspannende werking wordt het ook gebruikt bij sommige reumatische klachten of rusteloze benen.
4 tabletten/dag. De dragees/tabletten zonder kauwen met water innemen. Door het geleidelijke begin van de werking is valeriaan niet geschikt voor acute behandeling. Voor een optimaal effect wordt continu gebruik gedurende 2–4 weken aanbevolen.
Valeriaan heeft een licht rustgevende werking. De samenstelling van de beschikbare producten wisselt sterk. Het wordt gebruikt bij lichte vormen van nervositeit, stress en spanning en bij slapeloosheid. Hoe het precies werkt is niet bekend.
Valeriaan is een kruidenmiddel. Het wordt veel gebruikt in de volksgeneeskunde (zelfzorg) en homeopathie. Valeriaan is een kruid dat je in Nederland vooral langs de waterkant kunt vinden. Je kunt de plant herkennen aan de rozewitte bloemen en sterke (onaangename) geur.
Wat zijn mogelijke bijwerkingen? De meeste mensen verdragen dit kruidenmiddel goed. Maagdarmklachten kunnen voorkomen, zoals misselijkheid en buikpijn, en slaperigheid. Van valeriaan zijn verder geen bijwerkingen bekend.
Uit onderzoek blijkt dat valeriaan niet helpt tegen slapeloosheid. Melatonine is geen slaapmiddel. Het is een middel dat het dag-en-nachtritme kan verschuiven. Het werkt alleen bij slaapproblemen door een jetlag: verstoring van het dag-en-nachtritme door vliegreizen.
helpt goed na 1,5 uur .
Bij een typische depressie kan het basisadvies worden aangevuld met vitamine B12 (1.000 – 2.000 mcg per dag) en foliumzuur in de actieve vorm (folaat, 400 tot 1000 mcg per dag). Wanneer er sprake is van een atypische depressie worden ontstekingremmende stoffen als curcumine ingezet.
Toch heeft het slikken van vitamine B6 – ten opzichte van bijvoorbeeld veelvoorkomende antidepressiva – een stuk minder vervelende bijwerkingen. En dat is een groot voordeel.