In sommige delen van de stad is dat percentage veel hoger: in West en Nieuw-West, in wijken als de Kolenkitbuurt, Overtoomse Veld, Osdorp, Slotermeer en Geuzenveld gemiddeld 27% Marokkaans en 14 tot 24% Turks en in Noord (Vogelbuurt, de Banne en Waterland pleinbuurt) 13-17% Marokkaanse bewoners.
De Marokkanen wonen vooral in Utrecht en Amsterdam, waar ze in beide gevallen 8,7 procent van de bevolking uitmaken. Binnen de grote steden wonen allochtonen geconcentreerd in een aantal wijken en buurten, en die concentratie is de afgelopen jaren toegenomen.
Amsterdam wordt steeds diverser. Van een meerderheidsgroep is in Amsterdam geen sprake meer en daarmee is de zogeheten superdiversiteit een feit. Het aandeel autochtonen is gedaald naar 48%, het aandeel Amsterdammers van niet-westerse herkomst bedraagt 35% en de groep westerse allochtonen is bijna 17%.
De Marokkaanse Arabieren stammen af van de Arabische veroveraars die in de zevende eeuw voor het eerst Marokko binnenkwamen en van de Arabische moslims die in de vijftiende eeuw uit Spanje werden verdreven. Eeuwenlang leefden de berbers voornamelijk in de bergen, terwijl de Arabieren de kustgebieden bevolkten.
Jalal Laham, €80 miljoen
De in Beiroet geboren Laham vergaarde vermogen in de vleesverwerking met het Brabantse bedrijf Teeuwissen Groep.
De grootste bevolkingsgroep zijn Nederlanders zonder migratieachtergrond. Zij vormen 74,8% van de bevolking. De grootste groep Nederlanders met een migratieachtergrond wordt nog steeds gevormd door personen (met een ouder) van Turkse herkomst. Zij vormen 2,4% van de bevolking.
In Amsterdam wonen Fransen, Ieren, Britten, Marokkanen, Amerikanen, Turken, Australiërs, Israëliërs, Belgen, Duitsers, noem maar op. Dit is nog maar een kleine opsomming van een aantal nationaliteiten die je kunt tegenkomen in Amsterdam, maar er zijn er nog veel meer!
Volgens cijfers van het Centraal Bureau voor Statistiek daalde, nadat in voorgaande jaren het aandeel al van 59 naar 50 procent zakte, het percentage Nederlanders in Amsterdam dit jaar naar 49,7 procent. Van de 779.808 hoofdstedelijke bewoners zijn er slechts 387.888 van Nederlandse afkomst.391.920 zijn allochtoon.
In Den Haag en Rotterdam wonen relatief minder Marokkanen. Turken zijn veel gelijkmatiger over de vier grote steden verspreid. Hun aandeel in Amsterdam is echter relatief laag.
In de dichtstbevolkte wijk van Nederland, de Amsterdamse Van Galenbuurt, ervaren bewoners weinig drukte.
Het grootste deel van de Marokkaanse Nederlanders komt uit de Rif en spreekt van huis uit Riffijns. Zij beschouwen zichzelf naast Marokkaans ook Berbers.
Behalve de 36 miljoen Marokkanen in Marokko zijn er grote groepen mensen van Marokkaanse komaf in Frankrijk, Spanje, Italië, Nederland, België en Israël. Kleinere gemeenschappen van de Marokkaanse diaspora zijn te vinden in het Verenigd Koninkrijk, Verenigde Staten, Canada en de Perzische Golfstaten.
Hoe noemen we inwoners van Nederland met een Marokkaanse migratieachtergrond? Nederlanders met een Marokkaanse achtergrond worden in de media zowel 'Marokkaanse Nederlander' als 'Nederlandse Marokkaan' genoemd.
Amsterdam is één van de duurdere steden. Natuurlijk zijn steden als Wassenaar en Aerdenhout duurder, maar daar vind je dan ook geen of weinig hoogbouw maar vrijwel uitsluitend vrijstaande villa's. Voor een sociale huurwoning in Amsterdam sta je gerust zo'n 18 jaar op de wachtlijst.
Amsterdam bijna duurste Europese stad om te wonen: 'Mensen zitten vast' De huizenprijzen in Amsterdam zijn het afgelopen jaar enorm gestegen. Een eenkamerappartement in Amsterdam kost gemiddeld 1181 euro per maand. Van alle Europese hoofdsteden betaal je alleen in Londen meer geld per vierkante meter.
Het gemiddelde kindertal van eerste generatie Marokkaanse vrouwen lag in 2017 op 2,8.Marokkaanse vrouwen van de tweede generatie kregen gemiddeld 2,1 kind. Het gemiddeld kindertal voor Turkse vrouwen van de tweede generatie ligt met 1,8 slechts een fractie hoger dan dat van vrouwen met een Nederlandse achtergrond.
Van de 910 duizend in Nederland geboren inwoners met twee in het buitenland geboren ouders, heeft veruit het grootste deel een Buiten-Europese herkomst. Een vijfde (189 duizend) heeft een Marokkaanse herkomst, een iets kleiner aantal (165 duizend) een Turkse.
Arabisch: ما اسمك؟
Het dragen van namen met een positieve betekenis wordt aangeraden. “Sahl”, wat gemakkelijk betekent, is hier een voorbeeld van. Verder wordt aangeraden om islamitische voornamen te kiezen. Denk aan namen die verwijzen naar historische figuren uit de islam, zoals profeten of de metgezellen van de profeet Mohammed.
De Maghrebijnse dialecten of Maghrebijns Arabisch is een verzamelnaam voor de dialecten van het Arabisch, die in Marokko (de Westelijke Sahara), Algerije, Tunesië en Libië worden gesproken. Dit gebied wordt de Maghreb genoemd. De sprekers van deze dialecten noemen hun taal Darija, Arabisch voor dialect.