Het komt regelmatig voor dat granulatieweefsel boven het niveau van de gezonde huid uitkomt. Dit wordt hypergranulatie genoemd. Hierdoor stagneert de wondgenezing. Het weefsel is herkenbaar aan een sponsachtig, glanzend, rood uiterlijk en kan oedema- teus en zacht aanvoelen (3-5).
Het nieuw gevormde weefsel heet granulatieweefsel. Het is vochtig, helder rood en korrelig. Voor de vorming van granulatieweefsel zijn (voedings)stoffen nodig, zoals; eiwitten, mineralen, vitamine A en C, zuurstof, groeifactoren, enzymen en hormonen.
De meest bekende behandeling van hypergranulatie is het 'wegbranden' met behulp van zilvernitraat (aanstippen). Deze behandeling is al bekend sinds de middelleeuwen, 17e en 18e eeuw (7). Door de behandeling met zilvernitraat krijgt het weefsel een grijze kleur (8).
Granulatieweefsel wordt tijdens het proces van wondgenezing aangemaakt om de wond te vullen. Als granulatieweefsel boven het niveau van de gezonde huid uitkomt, spreken we van hypergranulatie. Hypergranulatie vertraagt echter de wondgenezing doordat de epitheelrand er niet goed overheen kan groeien.
Granulatie beschrijft het verschijnen van het rode, hobbelige weefsel in het wondbed terwijl de wond geneest. Dit bobbelige uiterlijk is de zichtbare toppen van de nieuwe capillaire lussen terwijl een nieuwe vasculaire toevoer zich ontwikkelt om het nieuw gevormde weefsel van zuurstof en voedingsstoffen te voorzien1.
KENMERKEN VAN GRANULATIE- WEEFSEL De conditie van het granulatieweef- sel is een goede indicator voor de vordering van de genezing in een wond. Donkergekleurd granulatie- weefsel is gewoonlijk een teken dat de perfusie van de wond niet goed is.
In de regeneratiefase wordt de verloren huid vervangen door nieuw weefsel en wordt de wond gesloten. De aanmaak van nieuwe bloedvaatjes wordt in deze fase gestimuleerd, omdat de zuurstofvoorziening van het weefsel rond de wond van groot belang is bij het herstel. Het nieuw gevormde weefsel heet granulatieweefsel.
Zilvernitraat stift mag maximaal 1 keer per dag gebruikt worden. Niet langer dan 2-3 weken gebruiken. Langer doorgaan is niet schadelijk of giftig maar als het binnen die periode niet het gewenste resultaat heeft moet men zich afvragen of het zin heeft om door te gaan.
Wat is een gele wond? Deze gele wond duidt erop dat de tweede huidlaag (de dermis) beschadigd is. In de meeste gevallen heelt dit vanzelf weer. Als er sprake is van pusvorming, heb je misschien een ontstoken wond.
Er kan een dikke gele laag fibrine ontstaan, dit wordt een fibrine beslag genoemd. Als het gele necrose is, moet het worden verwijderd. Dit kan het best worden gedaan met een pincet en een mesje of een schaartje. Verweekt materiaal kan ook met een scherpe lepel (curette) worden verwijderd.
Hypergranulatie kan ontstaan door infectie, of door te lang doorbehandelen met granulatieweefsel bevorderende wondbedekkers zoals hydrocolloïden. Het kan worden behandeld met chirurgische technieken (egaliseren met een mesje, curetteren) of worden aangestipt met zilvernitraat.
Eens het keloïd gevormd is, zal het niet spontaan in omvang verkleinen. Dat in tegenstelling tot gewone overmatige littekengroei, waarbij de littekenvorming binnen de grenzen van de oorspronkelijke wonde blijft en vaak spontaan verdwijnt binnen 6 tot 12 maanden.
Het is niet nodig om elk bobbeltje meteen aan te stippen met zilvernitraat. Vaak is één keer aanstippen voldoende, soms dient het herhaald te worden. De behandeling mag na 24 uur herhaald worden.
Zilvernitraat is het zilverzout van salpeterzuur en heeft een cauteriserende en adstringerende werking. Het wordt onder andere gebruikt voor de behandeling van wratten, abnormaal littekenweefsel en hypergranulatie.
Verschillende vitamines (A, B, C en E) zijn belangrijk bij de wondgenezing. Een gebrek aan één enkele vitamine kan de genezing al vertragen. Eet daarom vooral gezond en gevarieerd en houd je aan de dagelijks aanbevolen hoeveelheden, met afwisselend vlees, vis en kip en veel groente en fruit.
Maak de wond goed schoon door alle gele vloeistof weg te halen met een Wondspray. Gebruik eventueel ook een pincet om de verharde gedeeltes te verwijderen. Als er daarna nog wondvocht uit je wond komt, kun je dit het beste absorberen met een pleister.
Bij de rode wond is de wondbodem bedekt met een korrelige, vochtig glanzende, helderrode weefsellaag. Een rode wondbodem is een goed teken. De wond kan dan meestal goed genezen. Deze wondbodem moet worden beschermd en mag niet uitdrogen.
In elke wond wordt fibrine gevormd, dat is normaal. In veneuze ulcera wordt veel fibrine gevormd, door de verhoogde druk in het veneuze systeem lekt dit overmatig uit de vaatjes. Er kan een dikke gele laag fibrine ontstaan, dit wordt een fibrine beslag genoemd.
Dit is wondvocht. Het ruimt vuil en bacteriën op. Het is nodig om uw wond beter te maken.
Breng de crème minstens 1 keer per dag aan. De wond moet altijd bedekt zijn met crème.
DOSIS / TOEPASSING: De punt lichtjes bevochtigen met schoon water, voorzichtig aanstippen gedurende niet meer dan 2 minuten, terwijl zorg wordt genomen het gezond weefsel te vermijden, eventueel door de huid te beschermen met vaseline. Wanneer de punt te nat wordt, wordt de werking verzwakt.
Silvosol® verwijdert vlekken van zilvernitraat, foto-ontwikkelaar of jodium op kleding, meubels of vloeren Het werkt bij relatief verse vlekken (enkele dagen). Hoe langer men wacht hoe moeilijker het wordt om de vlek te verwijderen. Silvosol® dient onverdund opgedept te worden met bij voorkeur een wattenprop.
Granulatiefase. De granulatiefase is de periode waarin nieuw bindweefsel en bloedvaten worden gevormd. De fibroblasten, gestimuleerd door de macrofagen, komen in deze fase in grote aantallen opzetten. Zij produceren de bouwstenen collageen en elastine.
Indien de wond veel exsudaat geeft: de behandeling starten/voortzetten met Aquacel Extra dressings.Aquacel Extra droog aanbrengen op de wond, afdekken met absorberend verband en vastzetten met elastomul en leukopor. Controle van de wond en het verwisselen van de verbanden is afhankelijk van de hoeveelheid exsudaat.
Fibrine is een draadvormig eiwit dat de wond dicht tegen bloedverlies doordat er bloedcellen achter blijven hangen en doordat fibrine de wond samentrekt.