Wandelen na het eten ondersteunt gewichtsverlies Voldoende bewegen (i.c.m. met een goed voedingspatroon) speelt natuurlijk een onmisbare rol in het bereiken en behouden van een gezond gewicht. Door te wandelen na de maaltijd nodig je de calorieën die je hebt gegeten uit om naar je spieren te gaan.
Vooral niet voor je bloedsuikerspiegel, die stijgt snel en kan soms urenlang verhoogd blijven. Om je bloedsuikerspiegel te stabiliseren is het goed om gelijk na een maaltijd te bewegen. 15 of 20 minuten wandelen is al voldoende om de bloedsuikerspiegel te verlagen.
dossier Wandelen vlak na een maaltijd kan gerust, het is zelfs een uitstekend idee. Het bevordert de spijsvertering en het helpt je lichaam bij het regelen van de bloeddruk en de bloedsuikerspiegel. Het verbetert ook de gezondheid van het hart en het kan leiden tot een betere nachtrust.
Het beste tijdstip om te wandelen
Dit is gebleken uit onderzoek van de National Library of Medicine National Institutes of Health. Door twintig minuten na je grootste maaltijd te gaan wandelen, krijgt de spijsvertering een enorme boost en blijft de bloedsuikerspiegel beter op peil.
Wandelen na het eten stimuleert je spijsvertering
Door te bewegen na het eten ondersteun je je spijsverteringsorganen. Het helpt de beweging van je maag en darmen die nodig is om je voeding door het spijsverteringskanaal te leiden. Zo zorg je ervoor dat je maaltijd op een gezonde manier kan zakken.
Verbeterde spijsvertering
Wandel dan dagelijks! Een dagelijks wandelingetje van 30 minuten vermindert niet alleen het risico op darmkanker, maar verbetert ook de spijsvertering en gaat constipatie tegen.
Wanneer je lichaam tot rust komt, wordt het bloed naar je spijsvertering gestuurd. Zo kunnen voedingsstoffen verteerd worden en opgenomen. Even uitbuiken is dus goed voor je darmen.
Douchen of in bad gaan
Dat is na je avondmaaltijd ook helemaal niet verstandig. Dat komt omdat je lichaamstemperatuur stijgt en je bloed naar het huidoppervlak stroomt om weer af te koelen. Dat is een natuurlijke reactie, maar er blijft zo wel geen bloed meer over voor de vertering van alles dat in je volle maag zit.
Als je in bad gaat of een douche neemt stijgt je lichaamstemperatuur en stijgt het bloed naar je de oppervlakte van je huid. Dit is onhandig zo vlak na het eten, want juist je verteringsstelsel heeft bloed nodig. Ook hiervoor geldt dus: wacht een uur of wat na het avondeten voor je onder de douche of in bad stapt.
Gezond wandelen is iedere dag minimaal een halfuurtje gaan lopen. Dagelijks wandelen brengt een hele hoop gezondheidsvoordelen met zich mee. Je hart en je longen worden er sterker van, je conditie neemt toe, je lichaam wordt soepeler en je geheugen verbetert.
Het is goed voor je hart, longen, spieren en botten.Ook zorgt een half uur per dag wandelen voor een lager cholesterolgehalte en een lagere bloeddruk. Daarnaast vliegen de extra pondjes er met gemak vanaf; per kilometer verbrand je tot wel 70 calorieën.
Wanneer je wandelt verbruik je dus minder calorieën dan wanneer je loopt. Zelfs als je aan tien kilometer per uur snelwandelt, verbruik je nog 10% minder energie dan met lopen.
Wandelen voor een betere bloedsuikerspiegel
Daarnaast kan een avondwandeling ook zorgen voor een betere spijsvertering, een gezonder hart en een goede bloeddruk.
Een grote maaltijd kun je beter niet vlak van tevoren eten. Het verteren van voedsel vraagt om een constante aanvoer van bloed naar het maag-darmkanaal. Als je direct erna sport, vragen je spieren ook om zuurstofrijk bloed.De 2 processen komen met elkaar in het gedrang, waardoor maagklachten kunnen ontstaan.
Je zult er niet zo heel snel problemen mee krijgen als je wat water drinkt na het eten, maar als je een paar volle glazen drinkt, verdun je de spijsverteringssappen in je maag en daarmee vertraag je onbedoeld de vertering van het eten. Dit geldt ook voor ijskoude drankjes.
Bewegen, bewegen, bewegen
Je lichaam krijgt een betere bloeddoorstroming, je suikerspiegel stabiliseert, en je maaltijd wordt sneller verteerd. Beweeg dus op elke manier mogelijk: doe de afwas, ga een tochtje wandelen, of dans de pannen van het dak. Let wel: een intensieve workout plan je best 3 à 4 uur na de maaltijd.
Ten eerste stimuleert eten de productie van insuline, een hormoon dat helpt bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel. Wanneer je een grote maaltijd eet, kan de insulinepiek leiden tot een plotselinge daling van de bloedsuikerspiegel, wat leidt tot een vermoeid gevoel.
Moe na eten brood
Merk jij dat je moe bent na het eten van brood? Dan is de kans groot dat je een intolerantie voor gluten hebt. Vaak gaat dit ook gepaard met een opgeblazen gevoel. Gluten zitten in heel erg veel producten, dus wellicht voel jij je vaker slaperig na het eten.
Eet je veel geraffineerde koolhydraten en suikers, dan komt die glucose met een enorme vaart in je bloedbaan. Het gevolg: je bloedsuikerspiegel piekt en daalt snel, waardoor je vermoeid raakt. Tip: Kies trage koolhydraten zoals volkorengranen, peulvruchten, noten, groenten en zoete aardappel.
Een ochtendwandeling gezond voor lichaam en geest
Alle reden om er zo vroeg mogelijk op de dag mee te beginnen. Maar er is nog een reden. Door al zo vroeg op de ochtend in beweging te komen stimuleer je je bloedsomloop, krijgen je organen meer zuurstof en worden alle afvalstoffen van de nacht sneller opgeruimd.
Regelmatig wandelen verhoogt je stofwisseling, waardoor je meer calorieën verbruikt en opgeslagen vet verbrandt (op voorwaarde dat op je route niet te veel ijsjeskraampjes liggen natuurlijk). Bovendien worden al je spieren aan het werk gezet, wat op lange termijn ook bijdraagt aan een strakker en vooral gezond lichaam.
Per kilometer wandelen verbrandt u ongeveer zestig calorieën.Dat is aanzienlijk meer dan met fietsen. Fietsend verbruikt u per kilometer namelijk twintig calorieën. Als u er normaal gesproken vijf minuten over doet om naar de supermarkt te fietsen, kunt u dus aardig wat winst behalen door voortaan te gaan lopen.