Het afval dat niet gerecycled kan worden, gaat bijna allemaal naar de verbrandingsoven (afvalenergiecentrale). De verbranding levert energie op voor stroom of stadsverwarming.
Je kan alle afvalsoorten naar het recyclagepark brengen. Alleen huisvuil en gft mag je niet naar het recyclagepark brengen. breng je naar de glasbol. In sommige gemeenten wordt het glas aan huis opgehaald en staan er geen glasbollen.
Het 'echte' restafval verdwijnt in de verbrandingsoven, gestookt met aardgas. Als de temperatuur hoger is dan 850 graden Celsius gaat het afval in de oven en de gaskraan dicht. De lucht (zuurstof) voor de verbranding wordt aangezogen uit de afvalbunkers en door het rooster geblazen.
Een groot deel van ingezameld glas komt van verpakkingsafval. Glas wordt door Milieu Service Nederland verwerkt en eventueel kurk, metaal, keramiek en papier wordt verwijderd. Metaal gaat naar een metaalrecycling bedrijf en keramiek wordt in de bouwindustrie gebruikt. De vraag naar glasscherven stijgt wereldwijd.
Ongeveer 76% van het totaal ingezamelde plastic is dus echt gerecycled. Als je gaat kijken hoeveel van het op de markt gebrachte verpakkingsplastic echt is gerecycled is dat maar 52%. Nog niet alle plastic verpakkingen die zijn verkocht komen dus in de PMD-container terecht, of dat nou thuis is of op het bedrijf.
Ongeveer 75% van het huishoudelijk afval is nog te gebruiken als grondstof voor nieuwe producten. Daarvoor moeten we ons afval wel scheiden. Van het afval maken we dan weer nieuwe dingen. Zo houden we steeds minder restafval over, wat goed is voor ons milieu.
PMD wordt afgevoerd naar een erkend sorteercentrum waar het gescheiden wordt in verschillende fracties. Dit gebeurt deels manueel en deels machinaal. De blauwe zak wordt eerst losgetrokken en uitgesorteerd, nadien wordt het plastic van het metaal en de drankkartons gescheiden.
Het afval dat niet gerecycled kan worden, gaat bijna allemaal naar de verbrandingsoven (afvalenergiecentrale). De verbranding levert energie op voor stroom of stadsverwarming.
Van je gescheiden afval worden allerlei nieuwe producten gemaakt. Recyclen scheelt grondstoffen, bespaart energie en zorgt voor minder CO2-uitstoot. Je afval in de juiste bak gooien heeft dus zin!
Gemeenten moeten ook een grotere verzamelplaats hebben, waar mensen hun afval naar toe kunnen brengen. Dat zijn de afvalbrengstations of milieustations. De regels voor afvalinzameling staan in het Landelijk afvalbeheerplan (LAP).
Het afval wordt met een tempratuur van 800 tot 1000 ºC verhit, waar rook, energie en warmte bij vrijkomt. De energie is hernieuwbare energie dat voor een groot deel nuttig kan worden toegepast. Zo wordt zo'n 20% van de energie-inhoud bij afvalverbranding teruggewonnen als elektriciteit en ongeveer 23% als warmte.
Het KGA wordt afgevoerd naar een sorteercentrum waar al het KGA geïnventarieerd en uitgesorteerd wordt. Afhankelijk van het soort afval wordt het naar een specifiek verwerkingsbedrijf afgevoerd. Frituurolie en vet wordt bijvoorbeeld verwerkt tot biodiesel of wordt in de zeepindustrie verwerkt.
De boetes voor het op straat gooien van afval gaat stapsgewijs omhoog. Op de eerste overtreding staat een boete van 140 euro, op de tweede 280 euro of drie dagen werkstraf, op de derde 420 euro of vijf dagen werkstraf plus een boete van 140 euro.
Afval tast het milieu ook indirect aan. Wat niet rechtstreeks uit afval wordt gerecycled of teruggewonnen, is een verlies aan grondstoffen en andere input die in de keten wordt gebruikt, dus bij productie, transport en consumptie van het product.
Boetes. Voor het 'niet op de voorgeschreven manier aanbieden' van afval staat een boete van €90,-. Dat is bijvoorbeeld als je je afval niet goed scheidt.
In Nederland produceren we jaarlijks bijna 490 kilo afval per persoon. Rond de 60 procent daarvan leveren we gescheiden in.
Plakband is ander afval dan papier
Plakband en tape kunnen van verschillende materialen gemaakt zijn, maar meestal is dit afval geen papiersoort. Officieel mag dat dus niet in de papiercontainer.
Zwerfafval op land en in water heeft negatieve gevolgen voor de leefbaarheid en het milieu: het verontreinigt de bodem en het water, trekt ongedierte aan en dieren eten het op of raken er in verstrikt.
Het papier of karton verlaat de fabriek en gaat naar een grafisch bedrijf. Daar wordt het product bewerkt of bedrukt, afhankelijk van het eindproduct. Briefpapier, tijdschriften, folders en kranten komen direct bij de consumenten terecht, verpakkingen en etiketten gaan eerst naar de verpakkende industrie.
Sinds 1 juli is het Besluit gescheiden inzameling huishoudelijke afvalstoffen van kracht. Gemeenten zijn nu wettelijk verplicht om gft, papier, metaal, kunststof, glas en elektronische apparatuur gescheiden in te zamelen. Voor textiel en gevaarlijke afvalstoffen gaat deze verplichting in per 1 januari 2025.
Met slechts een paar procent van het plastic dat wordt gerecycled, komt het meeste terecht in landen en waterlichamen. Dit schaadt het milieu meer. Het overgrote deel van het plastic afval, dat ongeveer 79% van het geproduceerde plastic uitmaakt, blijkt op de vuilstortplaatsen en oceanen te liggen.
Waarom mogen borden, bakjes en schaaltjes uit aluminium in de PMD-zak en aluminiumpapier niet? Borden, bakjes en schaaltjes uit aluminium kunnen opnieuw worden gesmolten en gerecycleerd. Aluminiumpapier is echter te dun, waardoor het in de ovens niet smelt, maar gewoon verbrandt. Gooi aluminiumfolie in de restafvalzak.
Het gescheiden plastic wordt opgehaald en belandt in een sorteerbedrijf. Van een deel worden nieuwe plastic producten gemaakt. Volgens de TV-uitzending Plasticplaag van De Monitor valt verder naar schatting 38% in de restcategorie 'mix'.
Bij het restafval
Plastic verpakkingen met een metaallaagje (zoals een chipszak) mogen in de zak of bak voor plastic, metalen verpakkingen en drinkpakken (pmd). De verpakkingen worden vaak gerecycled tot nieuwe producten, zoals bermpaaltjes.