Met een paalhouder kunt u een houten paal stevig in de grond plaatsen. Daarnaast biedt een paalhouder ook extra bescherming tegen de aantasting van het hout, omdat de houten paal niet in de grond staat.
Paalhouders met een pin moet je altijd in de grond betonneren. De pin zelf moet volledig in de grond zitten, wat ongeveer zo'n 70 centimeter is. Je gebruikt eerst een grondboor om een gat te maken, waarna je het gat vult met snelbeton en de paalhouder erin plaatst.
- Plaats de paalhouders loodrecht in de put en vul deze op met stabilisé, beton of snelbeton (zie 4.2). - Bevestig de paal loodrecht in de paalhouder en maak deze met geschikte RVS-schroeven vast. Indien de paalhouder ruimer is dan de paal, plaats enkele kleine spieën tussen de paal en de paalhouder.
Je zet de paal rechtop, bak van de graafmachine / shovel of de heimachine erop, en net zo lang duwen, persen en hameren tot de paal stevig in de grond zit. Dit is meestal een zeer solide oplossing: de grond om de paal heen wordt nog verder in elkaar gedrukt en jouw paal komt dus goed vast te staan.
Met een paaldrager, voor een betonpoer, bevestig je de palen of staanders van het bouwwerk op de betonpoer. De paaldrager, ook wel steplaat genoemd, heeft de functie van een koppelstuk.
De meest gangbare maat voor een stevige, robuuste tuinschutting is 90 x 90 mm. De paalhouders zijn geschikt voor alle houtsoorten, denk aan Grenen, Vurenhout, Douglas hout en Hardhout. Er is keuze uit een H-paalhouder, paalhouder 90 x 90 met voet en de welbekende paalhouder 90 x 90 met punt.
Palen plaatsen
Maak met een grondboor een gat zo diep als 1/3 van een paal, min 10-15 cm. Gebruik een palenrammer om de paal ook het laatste stuk de grond in te krijgen. Zo zorg je dat de paal stabiel staat.
Voor de beste bescherming van hout onder de grond kan je het beste de palen behandelen met teer. Het beste kan je de gehele paal behandelen om het hout te beschermen tegen regen en zonlicht. Door houten palen in grond te beschermen met teer of beits verlengt de levensduur met vele jaren.
Nog altijd worden houten heipalen geslagen onder woningen, bedrijfsruimten en Grond- Weg- en Waterwerken. De heipalen kunnen worden geleverd in een lengte van 1 tot 23 meter. Een houten heipaal met een puntdiameter van 16 cm kan een belasting tot 240 kN dragen.
De groen geïmpregneerde palen zijn nog steeds een goede keuze als het gaat om palen in de grond te plaatsen. Ons advies is om te kiezen voor de 88x88 mm dikte. Ook geeft deze dikte meer stevigheid bij stormen dan de 68x68 mm variant.
Paalhouderschroeven worden ingezet voor de bevestiging van houten palen in paalhouders. Hierbij kan het gaan om bijvoorbeeld (hard)houten tuinpalen. Deze schroeven behoren tot de houtschroeven. Deze schroeven zijn voorzien van een grote kop inclusief aangegoten ring.
In de regel moet ongeveer 1/3 van de totale lengte van de paal onder de grond zitten voor optimale stabiliteit. Bij een standaard betonpaal van 280 cm gaat ongeveer 80/90 cm van de betonpaal in de grond.
Dikte van de palen
Wanneer je kiest voor geschaafde ronde palen, dan adviseren wij palen van minimum 10 à 12 centimeter diameter. Gezaagde vierkante palen meten minimum best 10 op 10 centimeter dik. Wanneer je kiest voor grenen geïmpregneerde palen, dan ga je best meteen voor 15 op 7,5 centimeter.
Hoe diep moet een paal in de grond? Wij hanteren altijd de vuistregel dat de paal voor een derde deel (als het kan) in de grond moet staan. Voorbeeld: voor een schutting van 180 cm hoog heb je dus een paal van 270 cm nodig.
Schuttingpalen zijn in verschillende diktes beschikbaar, de meeste gebruikte vierkante tuinpaal is ca 6.8 cm dik. Bij een wat robuuste tuinschutting is een schuttingpaal van ca 9 cm een goed alternatief. Als vuistregel mag je stellen dat 1/3 e van de lengte van de paal in de grond moet.
Wat is de levensduur van hardhout als het in het water of de grond geplaatst wordt? Hardhout wat in de grond of water geplaatst wordt, zoals palen en damwand, heeft een verwachte levensduur van ca.20 jaar. Extreme situaties zoals een storm worden hierbij niet meegerekend.
Hoelang gaan hardhouten palen mee? Hoelang een hardhouten paal meegaat, hangt af van het gebruikte soort hardhout. Vooral de tropische houtsoorten staan erom bekend dat ze erg lang meegaan. Als de palen goed worden behandeld én goed worden geplaatst, kan de levensduur wel 20 jaar of meer zijn.
Toch is het niet handig om de palen in beton te gieten. Wanneer het hout gaat werken heb je kans dat het beton gaat scheuren waardoor de functie van het beton al voor een groot deel wegvalt. Daarbij zal er altijd water blijven zitten tussen het beton en het hout, wat het hout ook niet ten goede komt.
Dus wanneer u een overspanning van 3 meter wil maken, heeft u balken van 15 cm nodig. En bij een overspanning van 4 meter heeft u balken van 20 cm nodig. Zelfs 5 meter overspanning zou kunnen, met 25 cm dikke balken en in combinatie met schoren kunt u dit uitbreiden naar 6 meter.
Hout dat vochtig blijft is vatbaar voor aantasting, zorg er dus voor dat hout zo droog mogelijk blijft. Dit kan met door het hout te bewerken met verf, lak of beits. Impregneren is ook een manier om vocht voor een langere tijd uit de houtnerven te houden.
Verduurzaamd hout is geïmpregneerd of gemodificeerd. Daardoor kan het hout beter tegen vocht: het rot minder snel weg. Zacht naaldhout en minder 'harde' loofhoutsoorten, zoals populier, kunnen op die manier toch geschikt worden gemaakt om buiten te gebruiken.
Houten palen in de grond zijn in Europees hardhout en Tropisch hardhout te leveren. Maar ook Lariks Douglas of Eiken zijn als houten palen in de grond toepasbaar. Vaak wordt Lariks of Douglas-hout in constructies gebruikt zoals veranda's, overkappingen of tuinhuisjes.
Hoeveel snelbeton per paal
Voor een gemiddelde paal met afmetingen tussen de 6 x 6 en 16 x 16 volstaat een verpakking van 25 kilo snelbeton. Mocht u werken met zware constructies of dikkere palen, dan is het verstandig om twee verpakkingen van het sneldrogende beton te gebruiken.
De minimale afstand tussen paal en poer is dan 5-6mm, de dikte van het stelplaatje. Als u de staander aan de bovenzijde moet inkepen, dient u dit te doen voor het monteren.
Wat is een fundering op palen? Deze draagkrachtige laag zit diep in de zandlaag. De in de grond gevormde palen gaan dus doorheen zwakkere bovenlagen. De hele constructie zorgt er zo voor dat je bouwwerk op de dragende ondergrond kan rusten en dat de draagkracht van je fundering verdeeld wordt over verschillende punten.