Waterkefir kun je 6 weken goed houden in de koelkast. Draai regelmatig de dop los. Dit laatste i.v.m. de druk die op de dop staat (door het koolzuurgas). Buiten de koelkast blijft de drank dik een week goed.
Als u de kefir een keer (veel) te lang heeft laten staan, is de kans groot dat de bovenlaag in de pot één dikke brei is van ingedikte kefirdrank + daarin ergens de korrels. Het kan lastig zijn om deze te verwerken, omdat het zo dik is en er ook allemaal kleine stukjes en brokjes loskomen uit die brei.
Gezonde kefirdrank is lobbig en homogeen van structuur (na doorroeren). Als er veel kaasachtige brokjes en korreltjes inzitten, i.c.m. het achterblijven van groei en een zure smaak, is dat geen goed teken. Ook als de kleur van de kefirkorrels langzaamaan steeds geler wordt is dat een teken van verval.
De waterkefir blijft vlak van smaak en prikkelt niet op de tong: De kefirkorrels werken niet goed/ meer. Als je met kefirkorrels aan de slag gaat, gebruik dan nooit metalen voorwerpen.
Waterkefirkorrels tot 1 week langer bewaren
Zodra je weer terug bent, kun je de kefir verwerken zoals gewoonlijk. Ga er niet vanuit dat de waterkefir drank goed drinkbaar is (gooi deze dus liever weg), maar de eerstvolgende bereiding zal dat wel weer zijn.
Normaal gesproken kan een gezond mens prima één glas water- of melkkefir per dag drinken. Met 100 ml kefir per dag heb je je dagelijkse behoefte aan goede bacteriën al binnen.
Op beide wijzes is het mogelijk om tot maximaal 1,5 jaar kefir te bewaren, die vervolgens weer goed te activeren is; goed afspoelen en laat maar ontdooien in een verse portie water met opgeloste suiker. Ook hier geldt weer dat het even zal duren voordat u een drinkbaar resultaat verkrijgt.
Waterkefir bevat maar 1 kcal per 100 ml en is daarom geschikter voor wanneer je wilt afvallen. Kefir is dus super gezond en is goed te gebruiken wanneer je een gezondere levensstijl wilt ontwikkelen. Het is belangrijk om te weten dat het gewichtsverlies hierdoor wel minimaal is.
Kefir bevordert de stoelgang
Probiotica zoals die in kefir dragen bij aan een betere en gezonde balans van de bacteriën in de darmen. Als deze balans in orde is, heb je minder last van maag- en darmproblemen, zoals een problematische stoelgang of prikkelbare darm syndroom (PDS).
Er blijven wel wat restsuikers achter, maar die zitten grotendeels in de vruchten zelf. Bedenk wel: hoe minder suiker er wordt toegevoegd, hoe zuurder de drank wordt. Gezondere suiker Als je gebruik wilt maken van gezondere suiker, kan er ook gewerkt worden met palmsuiker, kokosbloesemsuiker of oerzoet.
Resultaten. De studie bestond uit vier groepen waarbij deelnemers met en zonder eczeem dagelijks honderd milliliter waterkefir dronken, terwijl twee andere groepen met en zonder eczeem geen waterkefir kregen. Beide kefir-groepen hadden na afloop een verbeterde huidbarrière, zegt Jetske.
Je kunt ze weggeven, opeten, of bewaren in de koelkast als reservekorrels. Ook kun je de korrels invriezen; spoel ze goed af, laat ze een dag en nacht goed drogen op een schone theedoek, stop ze daarna in een bakje en zet het in de vriezer.
Bij waterkefir zie je dat de drank veel minder gaat bruisen en veel zuurder smaakt. De oplossing is een deel van de korrels weggeven, invriezen of drogen of wegdoen.
Voor 1 liter kefir gebruik je ongeveer 100 gram kefirkorrels. -Giet 1 liter (gefilterd) water in de weckpot.
De gisten zijn verantwoordelijk voor het omzetten van suiker in koolzuur en alcohol. Dit kun je vergelijken met bier en wijn, maar bij waterkefir is het alcoholgehalte een stuk lager (0.1-2.5%). De melkzuurbacteriën zetten suiker om in melkzuur (plantaardig) waardoor je een friszure smaak en extra houdbaarheid krijgt.
Hoewel de waterkefirculturen een groot gedeelte van de suiker tijdens het fermentatieproces omzetten, blijft er altijd een resthoevelheid suiker aanwezig in de waterkefir die u oogst. Dit maakt waterkefir wat minder geschikt voor diabetespatienten en moet daarom als nadeel van waterkefir benoemd worden.
Kefir heeft een positief effect op een huid met eczeem of acne, dat komt doordat een goede darmwerking bijdraagt aan een gezondere huid. Het kan helpen tegen astma (het heeft niet de slijmvormende werking van melk), ontstekingen en chronische vermoeidheid.
Kefir werkt cholesterolverlagend. Ook dat is wetenschappelijk bewezen. Dat effect is trouwens niet heel groot. Het eten van volkoren producten, groente en fruit helpt bijvoorbeeld ook om een gezond cholesterol te behouden.
Als je aan bacteriën denkt, denk je vaak aan ziekmakers. Wees gerust, de bacteriën en andere micro-organismen in kefir zijn niet gevaarlijk of schadelijk. Sterker nog, kefir staat er juist om bekend een heel gezond drankje te zijn.
Indien u de kefirkorrels langer bewaart, moet u regelmatig het water verversen (iedere week 1 keer, alleen als het echt warm is, vaker) en nieuwe suiker toevoegen. Gebruik zo weinig mogelijk suiker in dat geval (20 gram op 'n liter). Daarna op een niet al te lichte en koele plaats bewaren.
Ja hoor, die kan je zonder meer gebruiken. Je moet ze alleen goed uitspoelen en daarna worden ze in water met een beetje suiker of vruchtensuiker gedaan. Na zo'n 3 dagen ontstaat er een waterkefir dat licht koolzuurhoudend is en als zodanig te drinken is. Nog lekkerder is het om er fruit aan toe te voegen.
Maak zelf met de levende waterkefirkorrels, water, vruchten en suiker (of andere natuurlijke zoetstof) een overheerlijke, hypergezonde frisdrank! Behoort tot de absolute top onder de probiotica. Wordt nog beter verdragen dan melkkefir.
De 24-uurs Kefir werkt laxerend en men zou bij harde stoelgang 2 tot 4 weken lang de kefir voor het naar bed gaan moeten gebruiken. Waterkefir ouder dan 48 uur werkt stoppend. Over de hoeveelheid die bij ziekte moet worden gedronken is de literatuur niet helemaal duidelijk.
Melkkefir bevat alleen wat meer goede en gezonde bacteriën en gisten dan waterkefir. Ook het fermentatieproces is bij melkkefir simpeler dan bij waterkefir. Hoe dan ook: beiden zijn een gezonde keuze en passen binnen een gezond voedingspatroon.