Mogelijke symptomen van een relatieverslaving zijn: Verkeerd gedrag van partner voortdurend goedpraten. Blijven vasthouden aan de hoop dat de partner kan veranderen en het roer volledig om kan gaan. Obsessie om de relatie in stand te houden, waar al je energie en tijd in gaat.
Zo'n verslavende verliefdheid kan vooral ontstaan wanneer er sprake is van eenzijdig opgezegde verliefdheid en de ander het gevoel heeft ontzettend veel te hebben gegeven. “De verliefdheid is dan vooral een gedachte en al lang niet meer een lichamelijke reactie waar je niks aan kunt doen.
Respectloos betekent zonder respect behandeld worden of de ander zonder respect behandelen. Dat kan op tal van manieren zoals: De ander onderuithalen of kleineren. De ander te schande maken of kwaad spreken over de ander.
Het afkicken zelf (de lichamelijke detox) duurt meestal 1 - 2 weken.De behandeling duurt meestal 3 tot 6 maanden.Soms duurt het 9 maanden, een jaar of nog langer. Ons doel is altijd: jou en je belangrijke naasten een heel eind op weg helpen, zodat jullie daarna zelf verder kunnen.
WAT IS EEN DESTRUCTIEVE RELATIE? Destructieve relaties zijn relaties die je meer kwaad doet dan goed. Ze gaat heel erg op en af. Het gaat goed en alles is fijn totdat er een confrontatie is die uitmondt in een heftige ruzie.
In een toxische relatie kunnen twee mensen elkaar onderling schaden zonder inherent toxisch te zijn. Het gaat meer om een disfunctioneren de twee betrokkenen. Zij hebben geen gezonde relatie die hen in staat stelt zich individueel en samen te ontplooien.
Maar het belangrijkste kenmerk van een toxische relatie is dat je steeds minder energie krijgt en er allerlei zaken gebeuren die je niet wil. Ook is er vaak sprake van bezitterigheid, jaloezie en controledrang, en/of een partner wordt financieel uitgekleed.
“Soms toont een partner wat minder affectie omdat hij of zij in aanraking komt met stress, mentale problemen, ziekte of een trauma. Ze focussen zich op zichzelf en hebben even minder aandacht voor jou”, legt Brian Jory, relatie expert uit. Het heeft dus niet altijd met jou te maken.
Het meest voorkomende antwoord op de vraag waarom ik aan hem denk, zijn vaak onopgeloste gevoelens of de gevoelens die je voor die persoon hebt. Of het nu gaat om aanhoudende romantische gevoelens of onopgeloste conflicten, deze gevoelens kunnen iemand levend houden in je geest.
Een relatie waarin een vorm van intimiteit ontbreekt, wordt vaak ervaren als oppervlakkig. Gesprekken blijven aan de oppervlakte en er is weinig ruimte voor diepgang. De ander en jijzelf laten elkaar niet toe in jullie binnenwereld. Open communicatie over wat je bezighoudt ontbreekt.
(Emotionele) afhankelijkheid
Wanneer jouw eigen innerlijke kracht en eigenwaarde niet zo groot zijn, kan het zijn dat je denkt dat je niet zonder die ander kunt en dat je die ander nodig hebt om je goed en gelukkig te voelen. Er is dan emotionele afhankelijkheid ontstaan die het moeilijk maakt de ander los te laten.
conflicten worden of niet uitgesproken (irritaties) en dat stapelt zich, of conflicten worden niet opgeruimd. je kunt niet jezelf zijn, je verliest jezelf. de relatie is gestoeld op angst, manipulatie en controle. er is fysiek en/of emotioneel misbruik.
Het gevoel dat je er in je eentje voor staat in de relatie. Je door je partner niet geaccepteerd voelen zoals je bent. Steeds hoger oplopende ruzies. Een gevoel van tekortschieten, dat je nooit zal kunnen bieden wat je partner van je nodig heeft.
Narcisme in een (romantische) relatie
Een narcistische partner manifesteert zich naar buiten toe als de perfecte partner, maar hebben ondertussen geen oog voor het welzijn van hun partner of de omgeving. De enige aan wie iemand met de narcistische stoornis denkt, is aan zichzelf.
Voorbeelden van emotionele manipulatie
Een voorbeeld van gaslighting: een slachtoffer wordt verweten dat de sleutels niet op de vaste plek liggen,terwijl die helemaal niet door hem of haar zijn gebruikt. Wanneer het slachtoffer voor zichzelf opkomt, krijgt hij of zij te horen niet tegen kritiek te kunnen.
'Liefdeshormonen' zijn net als drugs verslavend doordat ze een sterke biochemische verbinding vormen. Sommige hormonen maken het dan ook nog eens extra moeilijk om los te komen van een giftige partner.
Wat is een Codependentie relatie? Codependentie vindt zijn oorsprong in de kindertijd en is een reactie op trauma. Codependentie in relaties betekent dat je naar je partner, kinderen en/of anderen vanuit controle een buitensporige zorg en verstrengeling laat zien.
Codependency is de Engelse vertaling voor mede-afhankelijkheid. Dit kan langzaam ontstaan wanneer een dierbare verslaafd is geraakt aan alcohol, drugs of gokken. Als codependent kan jij ongemerkt gewend raken aan het zorgen voor een verslaafde dierbare.
Het lastige aan toxic relaties is dat je er vaak langer in blijft hangen dan je zou willen. Ondanks dat je weet dat er iets niet goed zit, blijf je toch bij je partner. Bijvoorbeeld omdat je je vasthoudt aan de momenten waarop je je geliefd voelt of omdat je simpelweg bang bent om alleen te zijn.