Wanneer heb ik rust van werk? Je rusttijd moet dagelijks minimaal 11 uur zijn. Heb je een dag gewerkt dan mag je volgende dienst niet beginnen binnen 11 uur. Je werkgever mag wel je rusttijd eens in de 7 dagen inkorten tot 8 uur.
Kan je werkgever je vragen om eerder aanwezig te zijn op je werk? Ja, je werkgever mag jou vragen om iets eerder aan je dienst te beginnen. Vaak vraagt je baas dan of je er 10 of 15 minuten eerder wil zijn. Bijvoorbeeld om alles op te starten of met je collega de overdracht door te nemen.
LET OP: ben je oproepkracht, dan geldt er een oproeptermijn van minimaal 24 uur. Roept jouw werkgever je op tijd op, dan moet je in principe gehoor geven aan de oproep. Roept jouw werkgever je korter dan 24 uur van tevoren op, dan mag je de oproep zonder consequenties weigeren.
Als je meer dan 30 minuten te laat bent
De officiële term hiervoor is 'verhindering'. Als dit je overkomt, moet je aan de directeur van jouw school laten weten waarom je te laat bent. Vervolgens beslist hij of dit een geldige reden is om te laat of 'verhinderd' te zijn.
Volgens de huisregels van het bedrijf moeten werknemers 10 minuten voor aanvang van hun werktijd aanwezig zijn.
Kan mijn leidinggevende mij verplichten om naar het werk te komen als ik mij heb ziek gemeld? Nee.Jij bepaalt of je in staat bent naar het werk te komen, niet je leidinggevende. Als je vindt dat je je huis uit kan, dan moet je wel naar bijvoorbeeld een gesprek gaan.
Wanneer douchen en omkleden verplicht is voor de werknemer, bijvoorbeeld omdat het noodzakelijk is in het kader van goed arbobeleid – de werknemer werkt bijvoorbeeld met gevaarlijke stoffen – dan zal douchen en omkleden tot de arbeidstijd horen.
Ben je minder dan een half uur te laat, dan mag je gewoon naar binnen en je examen maken. Je stopt wel tegelijkertijd met de rest. Kom je meer dan een half uur te laat, dan mag de school je niet meer toelaten tot het examen.
Scholen zijn verplicht schoolverzuim van meer dan 16 uur in 4 opeenvolgende lesweken te melden. Soms wordt ook korter ongeoorloofd schoolverzuim gemeld aan de leerplichtambtenaar omdat kortdurend schoolverzuim het begin kan zijn van langdurig en structureel verzuim en het wenselijk is dit te voorkomen.
Het uur is een eenheid van tijd en wordt gedefinieerd als de tijd van 3600 seconden of 60 minuten van 60 seconden.
Tijdens pauzes werkt u niet en heeft u geen recht op loon. In uw arbeidsovereenkomst of cao kunnen afspraken staan over doorbetaling van loon tijdens de pauze.
In de cao staat dat de werkgever een werktijdenregeling vast stelt. Deze werktijdenregeling geldt dus op organisatieniveau. De cao bepaalt dat de werktijdenregeling een standaardregeling en bijzondere regeling kan bevatten: De standaardregeling geldt voor de werknemers die zelf hun werktijden bepalen.
Pauze nemen is verplicht. Na 5,5 uur werken heb je officieel recht op pauze. Deze 5,5 uur werken is eigenlijk het maximaal aantal uur dat je mag werken zonder pauze, omdat je anders je scherpte verliest.
Uit vaste rechtspraak blijkt dat rechters bij regelmatig te laat komen op het werk in de meeste gevallen het ontbindingsverzoek van de arbeidsovereenkomst inwilligen. Van belang is met name of de werkgever kan bewijzen dat sprake is van structureel te laat komen.
Je hebt recht op een overwerkvergoeding als je maximaal salarisschaal 10 hebt. Als je aansluitend op je dagelijkse werktijd overwerkt heb je recht op de overwerkvergoeding als je: minimaal 15 minuten overwerkt op een werkdag korter dan 4 uur; minimaal 30 minuten overwerkt op een werkdag van 4 uur of meer.
Een werkgever kan een ziekmelding niet zomaar weigeren. Je werkgever mag niet beoordelen of je ziek bent of niet. Bij ziekmelden gaat het om de mate waarin je in staat bent je werk uit te voeren. De enige die dat mag beoordelen, is de arboarts of bedrijfsarts.
De schoolleiding moet het melden als een leerling 4 lesweken na elkaar in totaal 16 uren les- of praktijktijd afwezig was. En als een leerling minimaal 4 aaneengesloten schoolweken (28 kalenderdagen) continu afwezig en jonger dan 23 jaar is.
Scholen zijn wettelijk verplicht om verzuim te melden aan de leerplichtambtenaar bij een ongeoorloofde afwezigheid van 16 uur of meer in een periode van 4 weken. Een leerplichtige die minder dan de wettelijke termijn – 16 uur in 4 weken – verzuimt, maar wel lesuren of dagdelen overslaat, begint te verzuimen.
Bij relatief verzuim is een leerling ongeoorloofd afwezig. Spijbelen rond de vakantieperiode heet luxeverzuim, spijbelen vanwege problemen thuis of sociaal-emotionele situaties wordt signaalverzuim genoemd. De school meldt veelvuldig verzuim bij de gemeente.
Hoewel je in Nederland goed beschermd bent als werknemer, zijn er wel degelijk maatregelen die je werkgever kan en mag nemen als je niet komt opdagen op je werk. Ontslag is hierbij de uiterste maatregel.Je werkgever moet, in de meeste gevallen, je ontslag aanvragen bij het UWV of de kantonrechter.
Het nut van het overleg zal beperkt zijn als de betrokken leidinggevende niet de intentie heeft om zeggenschap en informatie aan medewerkers te geven. In beginsel vindt werkoverleg gedurende de arbeidstijd plaats en behoort het tot het werk die medewerkers moeten verrichten, waarvoor zij loon doorbetaald krijgen.
Het Hof van Justitie heeft bepaald dat EU-lidstaten werkgevers moeten verplichten een systeem op te zetten waarmee de dagelijks gewerkte uren worden geregistreerd. Dit zal in de praktijk neerkomen op de terugkeer van de prikklok of in ieder geval een vorm van verplicht inklokken.
Voor een boete mag uw werkgever nooit meer dan 10% van uw salaris afhalen. een voorschot op uw loon. Bij een voorschot krijgt u uw loon of een deel ervan eerder dan anders. Een voorschot moet u van tevoren schriftelijk afspreken met uw werkgever.