Tafelzuur is ingelegde groenten en fruit, welke als bijgerecht geserveerd wordt. Voorbeelden zijn: atjar, kimchi, chutney, piccalilly, zilverui, zure augurk, amsterdamse ui. Er zijn duizenden tafelzuren in de wereld.
Verse augurken moet je koel bewaren in de groentelade van de koelkast. Ze zijn ongeveer 2 weken houdbaar. Ingemaakte augurken zijn in ongeopende pot houdbaar tot de datum die op de verpakking staat. Eenmaal geopend in de koelkast bewaren.
Rauwe augurken hebben weinig smaak. Na het plukken worden ze in een bad met zout water gelegd om nadien opgelegd te worden in een zure of zoetzure mengeling van azijn, zout, kruiden en suiker. Je krijgt een verfrissende, sappige en smaakvolle snack.
Augurken, zilveruitjes en overige producten in het zuur kunnen prima buiten de koelkast bewaard worden. Het zuur zorgt ervoor dat deze niet schimmelt en bacteriën krijgen geen kans.
Alleen die ene, waarvan 'onze' komkommers en augurken stammen, komt uit India. Van de zuidelijke hellingen van de Himalaya, om preciezer te zijn. In Azië wordt ze al 3000 jaar verbouwd. Maar de zure augurk was ook al bekend bij de oude volkeren.
Augurken bevatten heel weinig calorieën, zo'n 14 per 100 gram. Je kunt er daarom best veel van eten zonder dat je er van aankomt. Helaas zitten er niet veel goede voedingsstoffen in een augurk. Dus ja, gezond zijn ze niet echt..
Augurken hoef je niet te koken, stomen, verwarmen of bakken om ze te kunnen eten. Rauw zijn ze heel goed eetbaar, bijvoorbeeld als tussendoortje. Een bekend gerechtje met augurk is de rolmops, een gefileerde haring gevuld met augurk wordt opgerold en in azijn gelegd.
Vruchtgroenten zoals tomaat, paprika, komkommer, aubergine, courgette en avocado kun je beter buiten de koelkast bewaren. In de koelkast bederven ze sneller door de kou. Groente als komkommer en paprika zijn in de supermarkt vaak verpakt in plastic folie.
Augurk invriezen? Het kan wel, maar we raden het af omdat je de augurken na ontdooien niet meer op de gebruikelijke wijze kunt eten.
Is de augurk gezond? Komkommers zijn gezond, dus het originele vruchtje waarvan de augurk gemaakt wordt ook! Er is echter een grote maar: de augurk wordt bewerkt met zout en soms met suiker, wat het natuurlijk een flink stuk minder gezond maakt. Desondanks blijft de augurk relatief arm aan calorieën.
Wat dat betreft is een augurk absoluut een gezonde optie. Vergis je echter niet, je kunt ze niet eindeloos blijven eten. Dit komt omdat er relatief veel natrium in zit. Per 100 gram augurken zit je al aan 350 mg natrium, terwijl het Voedingscentrum maximaal 2,4 gram per dag adviseert.
De gezondste keuze is de natriumarme augurk van het merkt Kesbeke. Je hebt bij deze soort geen nadelen van het overtollige natrium wat in de meeste andere merken wel zit. Ter vergelijking wordt de natriumarme versie van Kesbeke met de normale soort van het huismerk AH vergeleken.
De test gaat om de uitstraling, de augurk, de beet en de smaak van de verschillende augurken. Kesbeke komt in alle categorieen als beste uit de "pot"! En mag zich daarmee eervol winnaar bekronen tot de lekkerste augurk van Nederland!
Verse augurken kun je het beste in de groentelade van de koelkast bewaren. Ze zijn dan zo'n 2 weken houdbaar. Let bij ingemaakte augurken op de houdbaarheidsdatum op de pot. Als de pot eenmaal geopend is, bewaar de augurken dan in de koelkast.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De augurken zijn verkleurd, beschimmeld of troebel. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Een augurk is een kleine komkommer. Met het verschil dat een augurk rauw niet lekker is. Daarom worden augurken ingelegd in azijn, eventueel met kruiden en/of suiker. Er zijn vele verschillende soorten augurken: van zeer klein (cornichons) tot heel groot (zure bommen).
Eieren in de koelkast: langer vers
De koude temperatuur remt ook de groei van bacteriën. Ziekmakers zoals salmonella krijgen zo minder kans. Eieren bewaar je daarom het beste in de koelkast op 4 °C. Als je ze in het doosje bewaart, drogen ze niet uit en blijven ze langer goed.
Om temperatuurschommelingen te vermijden raden wij de supermarkten aan eieren niet in de koeling te bewaren. Door die temperatuurschommelingen zou er immers condens op de eischaal kunnen ontstaan waardoor bacteriën er zich gemakkelijker op kunnen ontwikkelen en door de poreuze schaal het ei kunnen binnendringen.
Komkommers en andere vruchtgroenten, zoals tomaat en paprika, bewaar je het beste in de kelder, berging, of op een koele plaats in de keuken. Daar blijven ze langer goed dan in de koelkast.
Augurken bevatten net als andere groentes veel voedingsstoffen die gezond zijn voor jou en je baby, zoals vitamine B9 en folaten. Genoeg groente eten tijdens de zwangerschap zorgt ook voor een goede spijtvertering en vermindert daarmee de kans op obstipatie.
De lekkerste groenten en fruit koop je bij Groentebroer.nl. Wij bezorgen supersnel door heel Nederland en een deel in België.
De oogst van augurken
Als je de augurkjes jong oogst stimuleer je de planten gelijk om weer nieuwe bloemen en dus augurkjes te maken. Snijd de augurk van de plant door met een mesje het stukje steel achter de augurk te snijden.