Tot de oudste groenten behoren kool, rapen, wortelen en pinksternakels of pastinaken.
De hogere Nederlandse exportomzet van groenten en fruit in 2019 komt vooral voor rekening van ui, tomaat, paprika, avocado, banaan en blauw bes. Tomaat voert met grote voorsprong de exportranglijst aan, gevolgd door paprika en avocado.
De bekende bloemkool, broccoli, of rode kool zijn groente die het op de Hollandse open akkers goed doen, en in het voorjaar gepoot worden zodat ze in (begin) zomer tot aan einde van de herfst aan toe gegeten kunnen worden.
De verse groenten en fruit die door/via Nederland weer naar andere landen gaat heeft een omvang van ca. 7 miljoen ton. Dit is meer dan de ruim 4 miljoen ton Nederlands product die in het buitenland wordt afgezet.
Wanneer je naar heel Nederland kijkt dan kun je stellen dat we in heel Nederland graag als hartige snack een kroket, bitterbal, haring, kibbeling, kaas of een patatje eten. Zoete snacks die in heel Nederland worden gegeten zijn poffertjes, pannekoeken, drop en stroopwafels.
De Nederlandse exporttoename komt vooral voor rekening van fruit. De uitvoer hiervan is vorig jaar met 8 procent uitgebreid. Appel, druif, banaan, avocado, blauwe bes en framboos lieten een sterke waardestijging zien. De exportwaarde van verse groenten zat in 2018 op hetzelfde niveau als in 2017.
De productgroepen met de hoogste exportwaarde in 2021 zijn sierteeltproducten (12,0 miljard euro), vlees (9,1 miljard euro), zuivel en eieren (8,7 miljard euro), groente (7,2 miljard euro) en fruit (7,0 miljard euro).
China produceert helft van wereldwijde groenten en 30% van het fruit. fruit is China 's wereld 7e exporteur. De productie van zowel verse groenten als vers fruit neemt de laatste jaren gestaag toe.
Wat is typisch Nederland is het land van de tulpen en windmolens. Een Hollander loopt op klompen en eet graag kroketten, drop en bruin brood met hagelslag. Een maaltijd bestaat in Nederland uit aardappelen, vlees en groenten en er wordt naar muziek uit een draaiorgel geluisterd.
De Nederlandse eetcultuur omvat de eetgewoonten en -gebruiken in het gebied dat sinds 1830 Nederland heet. Alhoewel een bekend Nederlands spreekwoord luidt: wat de boer niet kent, vreet hij niet, is de Nederlandse keuken in de loop van de eeuwen sterk beïnvloed door andere keukens.
Een typisch Nederlands ontbijt bestaat uit brood, al dan niet geroosterd, met kaas, vlees, boter en zoet beleg, zoals chocoladepasta, hagelslag en vlokken. Naast een belegde boterham eten Hollanders ook dikwijls beschuit, ontbijtkoek, krentenbrood of een bordje pap.
De belangrijkste akkerbouwgewassen in Nederland zijn granen, aardappelen, suikerbieten en groenten. Van deze laatste groep hebben de uien het grootste aandeel. De meeste uien worden geteeld in het zuidwestelijk kleigebied en de IJsselmeerpolders en N-Holland.
Appels en peren zijn de meest geteelde fruitsoorten in Nederland. Maar ook steenfruit zoals kersen en pruimen, en klein fruit zoals bessen, bramen, en frambozen komen veel voor. De Nederlandse fruitteelt opereert in een sterk internationaal concurrentieveld.
In Nederland worden diverse soorten fruit door mensen zelf geteeld. Hierbij valt onder meer te denken aan bramen, aardbeien, kersen, appels, peren, perziken en pruimen.
Naast olie en aardgas importeren Nederlandse bedrijven ijzer, staal, steenkool, koper, kurk en houtwaren uit Rusland. De Nederlandse export bestaat vooral uit medicijnen, bloemen, kunststoffen, vervoermiddelen, computerapparatuur en medische instrumenten en apparaten.
Er worden veel luchtvaartproducten, motorvoertuigen, elektrische apparaten, grote machines, chemische producten en minerale brandstoffen geïmporteerd vanuit het Verenigd Koninkrijk. Daarnaast worden ook veel kantoorartikelen, geneesmiddelen en andere medicinale en farmaceutische producten naar Nederland geïmporteerd.
In 2021 importeerde Nederland voor ruim 2 miljard euro aan goederen uit Oekraïne. Het merendeel van de import bestond uit granen en graanproducten, zoals maïs, en plantaardige oliën en vetten, zoals zonnebloemolie.
Groene asperges uit Peru, aardappelen uit Israël en sugarsnaps uit Zimbabwe. Sommige verse groenten in de supermarkt komen van heel ver.
Het pakket aan goederen dat Nederland uit Afrika importeert verschilt aanzienlijk van het doorsnee importpakket, want dat bestaat voor 28 procent uit grondstoffen, voeding en minerale brandstoffen. De belangrijkste importgoederen uit Afrika zijn ruwe aardolie, cacaobonen, fruit, snijbloemen en aluminium.
Import. De totale Nederlandse vleesimport bedroeg in 2020 3,8 miljard euro. Hiervan neemt rundvlees 1,6 miljard euro voor haar rekening, varkensvlees 0,6 miljard euro en pluimveevlees 0,8 miljard euro en overige vleessoorten ook 0,8 miljard euro. Bijna een kwart van het ingevoerde vlees is afkomstig uit Duitsland.
Een typisch Nederlands product is beschuit. Ook wanneer u in het buitenland een kindje heeft gekregen, zouden beschuit met muisjes niet mogen ontbreken.
De enige landen waar drop ook enigszins populair is, zijn Duitsland en de Scandinavische landen. Echter eten ze daar in vergelijking met Nederlanders aanzienlijk minder drop. Zo populair als het in Nederland is, is het dus nergens.