Over het algemeen kan je een primer de dag nadien al aanbrengen, maar alles is afhankelijk van de temperatuur en de vochtigheid van de kamer. Is de Universele Wandlijm niet voldoende droog, dan kan het vlies aanzwellen door er een laag watergedragen verf over te plaatsen. Een scenario dat je liever wilt voorkomen.
Ja, je kan behangen op een muur die geschilderd is. Meer zelfs, als je van plan bent een muur te schilderen, en die heeft nog geen enkele behandeling gehad, dan fixeer je de blote muur het best een eerste keer, nog voordat je met behangen start.
Behang heeft, afhankelijk van de temperatuur, ongeveer een week nodig om goed door te drogen. Probeer het drogingproces niet te versnellen door het raam open te zetten hierdoor kunnen de naden open gaan staan. Het is ook niet verstandig de verwarming hoger te zetten.
Je kunt alleen verven over behang als het behang goed vastzit. Zitten er stukken los? Lijm deze dan eerst vast met behanglijm. Breng genoeg lijm aan, maar veeg overtollige lijm direct weg.
Werkwijze behang verven
Verf het oppervlak zowel verticaal als horizontaal, om het vervolgens verticaal uit te strijken. Het aantal lagen dat je aanbrengt kan verschillen. Als je bijvoorbeeld een donkere kleur met een hele lichte kleur wilt over schilderen, dan kun je het beste meerdere lagen aanbrengen.
Schilderen is minder werk dan behangen. Het gaat sneller en is ook gemakkelijker. Op de korte termijn is het iets goedkoper dan behangen maar je moet de verf regelmatiger vernieuwen. Het voordeel is echter dat schilderwerk vernieuwen een stuk makkelijker is dan opnieuw behangen.
Vooral bij glasvlies behang geld dat dit strak aangebracht moet worden. Putjes of bobbels lijken vaak niet meer zichtbaar als het glasvliesbehang is aangebracht. Pas als je gaat verven worden ze weer zichtbaar. Gebruik je verf op waterbasis, dan kan dit er voor zorgen dat de behang loslaat.
Als je vliesbehang net hebt aangebracht moet je voldoende lang wachten voor je start met het overschilderen. Over het algemeen kan je een primer de dag nadien al aanbrengen, maar alles is afhankelijk van de temperatuur en de vochtigheid van de kamer.
Laat het vliesbehang 24 uur drogen alvorens te schilderen. Werk af met muurverf naar keuze.
Vliesbehang schilderen doe je met muurverf. Meestal kun je volstaan met twee lagen verf, maar in sommige gevallen zul je drie of zelfs vier lagen verf nodig hebben. Dit is afhankelijk van de kwaliteit verf, de kleur van de ondergrond en de kleur van de afwerklaag.
Het grote voordeel van schilderen tegenover behangen, is dat je het sneller doet. Ook is het eenvoudiger dan behangen. Je hebt minder voorbereiding nodig dan bij behangen en met een verfkwast, een roller en een blik verf kun je al aan de slag. Bovendien is verf goedkoper.
Gemiddeld rekenen we 1 dag droogtijd per verflaag.
Het inweken is een belangrijke voorwaarde om naden in het behang te voorkomen. Dit doe je door eerst de bovenste helft van de binnenkant van de behangbaan goed in te smeren met de lijm. Deze bovenste heft vouw je naar binnen toe (zonder aan te drukken, anders ontstaat er een vouw) tot aan de niet ingesmeerde helft.
Glasvezelbehang is perfect geschikt als overschilderbaar behang. Je moet weten dat dit soort behang er eigenlijk zelfs voor is gemaakt om over te schilderen. Per slot van rekening is glasvezelbehang door het gebruikte materiaal, glasvezel, slechts verkrijgbaar in een enkele kleur.
Voorstrijk behang zorgt ervoor dat de behanglijm niet te snel in de ondergrond trekt. Wanneer de muur een sterke zuigende werking heeft zal de behanglijm sneller in de ondergrond trekken. Hierdoor kan het behang zich slechter hechten. Zonder voorstrijk kan het behang zich aan de muur vastzuigen.
Als het stucwerk droog is, kan je de muur voorstrijken. Zo hecht het behang beter. Laat de voorstrijk vervolgens minimaal 8 uur drogen voordat je gaat behangen.
Dikkere bulten, grote barsten en diepere putten krijg je er evenwel niet mee weg. Anderzijds kan je sommige soorten vliesbehang gewoon op je Tasso-muur kleven zonder dat je eerst moet plamuren. Ook dat is een belangrijk voordeel.
Het verven van vliesbehang
Je kunt vliesbehang verven met muurverf. Moet je vliesbehang verven met primer? Een voorstrijk is niet per se nodig, want vliesbehang is vaak al voorgeschilderd. Toch kan een primer zorgen voor een mooier egaal resultaat.
Vliesbehang is de gemakkelijkste manier om lichte oneffenheden van je binnenmuren weg te werken of scheurtjes te overbruggen. Met vliesbehang krijgen je muren bovendien een extra beschermlaagje tegen stoten.
Wil je renovlies afwerken met een andere kleur? Bij donkere of felle kleuren brengen we altijd 2 verflagen aan. Na de eerste keer sausen komen we vaak nog kleinigheden tegen, deze vallen pas op na de eerste verflaag met kleur. Door het renovlies behang tweemaal te sausen met kleur krijg je het beste resultaat.
Glasvezelbehang is net iets dikker en stootvaster dan vliesbehang; Bestaande woningen worden meestal behangen met glasvezelbehang en nieuwbouwwoningen met vliesbehang; Vliesbehang biedt een alternatief voor stucen.
Met grondverf ga je geen naden dekken, je maakt ze wel sneller zichtbaar. Als je eerst plamuurt, dan vul je de structuur van het vliesbehang ook op. En dan blijft dat achteraf ook zichtbaar. Een smalle naad kan je plamuren met polyfilla met verf ipv water.
De hoek die je meteen ziet als je de kamer binnenkomt is de beste hoek om het behangen te starten. Als je behangt met een uitgesproken motief, dan begin je het best in het midden van de wand die het meest in het oog springt. Begin je bij hoek? Zet dan op 50 centimeter (breedte van de rol) van hoek een streep.
Om wandbekleding te laten plakken op een ondergrond van spaanplaat, gips, beton of (zoals in dit geval) spack, heb je heel wat kleefkracht nodig. Het materiaal dat precies aan die voorwaarde voldoet is de Performance Wall-grip wandbekleding.
In dat geval vraag je je misschien af of je het vliesbehang over het oude behang kunt plakken. Het antwoord is kort en bondig: nee, dat is (helaas) geen goed idee.