In 1300 of 1306, de datering is niet ondubbelzinnig vast te stellen, kreeg Amsterdam stadsrechten van de landheer, de bisschop van Utrecht. Hoewel onder 'stadsrechten' veelal meerdere rechten (op markten, tol en stadsmuren) worden verstaan, ging het in essentie op het recht van de stad op eigen rechtspraak.
Wist je dat er officieel helemaal geen dorpen en steden meer bestaan in Nederland? Dat betekent dat Amsterdam officieel ook geen stad is. Stadsrechten zijn al meer dan tweehonderd jaar afgeschaft en in de Nederlandse wet gaat het alleen nog maar over gemeenten.
De eerste Nederlandse stad die stadsrechten kreeg was in 1061 Stavoren. En de laatste keer dat er stadsrechten werden verleend was in 1586 aan Willemstad in Noord-Brabant.
In 1296 werd Floris V vermoord, tot die tijd regeerden gezanten van Utrecht, waaronder Aemstelledamme viel. Zij wilden zich echter losmaken van Utrecht, die pogingen strandden toen Floris V de dood vond. Dit feit bewijst onomstotelijk dat Amsterdam pas later dan in 1275 stadsrechten kreeg.
Stadsrechten heeft Den Haag nooit gekregen. Het vissersdorp Scheveningen was al in de middeleeuwen bestuurlijk verbonden aan Den Haag.
Staverden, de kleinste stad van Nederland. Er wonen hier nu zo'n zestig mensen en in 2012 is Staverden officieel uitgeroepen tot het kleinste stadje van de Benelux.
Het kleinste plaatsje van Nederland, Persingen ligt op een stuifzandrug die is ontstaan tijdens de laatste ijstijd (ongeveer 10.000 voor Christus). Het verhoogde deel is sinds de Romeinse tijd bewoond. Later, in de Late Middeleeuwen, groeide Persingen uit tot een langgerekt dorpje.
Wat is de oudste stad ter wereld? De oudste continu bewoonde stad ter wereld is Jericho in Palestina. Naar schatting is de stad ongeveer 9.000 tot 11.000 jaar geleden gesticht.
Nijmegen is de oudste stad van Nederland. Al rond het begin van onze jaartelling werd Nijmegen dankzij de gunstige ligging een belangrijke uitvalsbasis voor het Romeinse leger. Rond het jaar 100 na Chr.
De Amsterdamse economie dreef op bier en haring. De stad verwierf in 1323 het alleenrecht op de invoer van bier uit Hamburg. De stad kreeg hierdoor een belangrijk handelsmonopolie in Holland. Van oudsher was de haringhandel in handen geweest van de Oostzeelanden.
In principe bestaan er geen officiële regels over het verschil tussen dorp en stad. Van oudsher mag je een gemeente alleen een stad noemen wanneer deze over stadsrechten beschikt. Deze rechten werden door een landsheer verleend. Een stad mocht onder meer een stadsmuur bouwen om zichzelf goed te kunnen verdedigen.
Tokio is de grootste stad ter wereld met 39.105.000 inwoners. Dat zijn 2457 procent meer mensen dan in Amsterdam, dat 1.529.000 inwoners telt. De grootste stad ter wereld heeft een oppervlak van 8231 vierkante kilometer.
Stadsrechten waren in het middeleeuwse Europa bijzondere rechten en privileges die aan een plaats werden toegekend. In Europa komen stadsrechten voornamelijk voor in de gebieden waar de Romeinse politieke structuur compleet werd weggevaagd na de Grote Volksverhuizing van de late oudheid.
Een stad is, in tegenstelling tot een dorp, een grotere plaats waar mensen wonen, gelegen aan grotere verkeerswegen en met een eigen bestuurs- en verzorgingsstructuur. Het onderscheid tussen steden en dorpen wordt meestal gemaakt op grond van de grootte (het aantal inwoners) of het voorzieningenniveau.
#1 De veelzijdige stad Amsterdam
De stad Amsterdam is altijd in beweging en behoort zeker tot de mooiste steden van Nederland. De stad met haar mooie grachten en leuke buurten verrast je iedere keer opnieuw. In Amsterdam zijn er ontzettend veel musea te bezoeken.
Jongste stad van Nederland
Groningen is een bruisende studentenstad in het noorden van Nederland. De stad telt meer dan 200.000 inwoners die een gemiddelde leeftijd hebben van 36,4 jaar, waarmee Groningen de jongste stad van Nederland is!
Ebeltje Boekema-Hut droeg de titel 'oudste inwoner van Nederland' sinds mei 2021, toen Cornelia Boonstra uit Arnhem overleed. Ook die werd 110 jaar oud. Het absolute record staat niet op haar naam: die titel is in handen van Hendrikje van Andel-Schipper uit Hoogeveen, die 115 jaar werd en in 2005 overleed.
Op het Indonesische deel van het eiland Borneo, dat Kalimantan heet. Aan de oostkust van dat eiland, in het gebied tussen de steden Balikpapan en Samarinda, moet een volledig nieuwe stad verrijzen. De nieuwe naam werd gisteren onthuld: Nusantara, wat archipel (eilandengroep) betekent.
In de vruchtbare sikkel, waar ongeveer 10.000 jaar geleden de landbouw werd uitgevonden, ontstond de Sumerische beschaving (ca. 4500 v. Chr.). Deze wordt als de eerste beschaving ter wereld gezien.
Hum: slechts dertig inwoners
De zoektocht naar de kleinste stad ter wereld begint in het Guiness Book of World Records. In dit boek staat dat het gehucht Hum in Kroatië de kleinste stad ter wereld is. Hum heeft slechts twaalf huizen en dertig inwoners. Desondanks heeft het stadje een eigen burgemeester.
Gelderland is qua landoppervlakte de grootste provincie van Nederland, net iets groter dan Noord-Brabant.
Inmiddels is Apeldoorn de elfde gemeente van Nederland met een complete stad en karakteristieke dorpen en buurtschappen. Samen goed voor meer dan 165.000 inwoners en 100.000 arbeidsplaatsen.