Want op je zwangerschap ben je natuurlijk hartstikke trots en je wilt natuurlijk dat al vanaf week 1 en prachtige babybuik te zien is! Zo snel gaat dat helaas niet. Gemiddeld beginnen zwangere vrouwen zelf een verschil te zien tussen de 11 en 18 weken. Maar dat kan ook eerder of later zijn, dus wees niet ongerust!
Een tweede zwangerschap is in feite heel erg anders dan een eerste. Naast dat je fysiek veel veranderingen doormaakt tijdens een zwangerschap, doe je dat mentaal ook. In tegenstelling tot de eerste zwangerschap, heb je nu al een kindje waar je voor moet zorgen. Dit kan wat extra stress met zich mee brengen.
Je lichaam is – of je het nu wilt accepteren of niet – een stuk meer uitgezakt dan de eerste keer. Dat maakt een hoop dingen heel anders. Je buik wordt bijvoorbeeld een stuk sneller zichtbaar en lichamelijk kan de zwangerschap veel zwaarder zijn.
Het zal nog wel een tijdje duren voordat je echt aan je buik kunt zien dat je zwanger bent. Toch kun je zelf al wel je groeiende baarmoeder voelen. Ga maar eens plat op je rug liggen en druk voorzichtig net boven de rand van je schaambeen.
Vooral in het derde trimester groeit je buik het hardst. Veel vrouwen merken in het derde trimester dat als ze een paar dagen of weekje rust nemen, hun buik enorm snel groeit. En dat klopt: je buik groeit veel harder als je echt even rust hebt.
Wanneer kom je aan
Ook het verloop van aankomen is niet voor iedereen gelijk. Vaak zit de grootste toename wel in het begin van de tweede helft van de zwangerschap: 0-12 weken 10% 13-20 weken 15%
Meestal is je tweede of volgende bevalling korter dan je eerste, omdat je baarmoederhals en bekken al een keertje opgerekt zijn geweest. Het is dus voor je lichaam makkelijker om je baby erdoor te laten.
Twee à drie jaar leeftijdsverschil
Een leeftijdsverschil van twee of drie jaar zorgt ervoor dat je lichaam voldoende tijd heeft om te herstellen van de bevalling. Een periode tussen de 12 en 18 maanden tot je volgende zwangerschap zorgt er ook voor dat kans op zwangerschapscomplicaties beperkt blijft.
Met een eerste zwangerschap is alles natuurlijk nieuw, en weet je eigenlijk niet wat je te wachten staat totdat je baby er is. Een voordeel dat je hebt bij een tweede kindje, is dat je veel kennis over de verzorging, voeding en het leven met een baby al hebt, wat je dus veel stress, onzekerheid en zorgen bespaart.
Je tweede bevalling zal dus waarschijnlijk een stuk sneller gaan dan de eerste. Dit heeft te maken met dat je baarmoederhals en bekken al een keertje zijn opgerekt, wat het makkelijker maakt om de baby erdoor te laten. Vooral de vroege fase van de bevalling (de latente fase) kan sneller gaan bij een tweede bevalling.
Bij je eerst kind duur de uitdrijving gemiddeld 45 minuten, maar soms ook ruim 1,5 uur. Bij je tweede of volgende kind verloopt de uitdrijving meestal veel sneller, gemiddeld 20 minuten. De beste manier om te persen is de 'natuurlijke'manier.
De ideale periode om te wachten om opnieuw zwanger te worden, blijkt uit dat onderzoek 12 tot 18 maanden te zijn. Binnen het jaar na de bevalling opnieuw zwanger worden, zou dan weer meer risico's met zich mee te brengen, zowel voor de moeder als voor het kind.
Je kleine embryo is nu nog zo klein als een mini speldenknopje, waardoor veel vrouwen nog niet aan hun lichaam zullen voelen dat ze zwanger zijn. Een opgeblazen gevoel en winderigheid is echter wel veelvoorkomend, en het is vooral aan te raden dat je dit lekker laat gaan om het opgeblazen gevoel te verminderen.
De zwangerschap van een meerling
Zwanger zijn is niet altijd een pretje. Helaas is de zwangerschap van een meerling nog een stukje zwaarder. Zo kun je last krijgen van extreme misselijkheid. Die misselijkheid wordt veroorzaakt door het HCG hormoon, waar jij extra veel van hebt dankzij je tweeling.
Je buik en alles wat erin zit moet zich opnieuw aan- passen en alles verschuift een beetje. Ruimte maken voor de baby! De komende maanden zal dat ruimte maken nog vaak gebeuren. Meestal heb je hier niet echt last van, maar je kunt het wel merken.
2 tot 3 jaar verschil
Dit is het meest voorkomende leeftijdsverschil en sommige experts vinden dit ook het beste leeftijdsverschil. Je hebt minder kans op een te vroeg geboren kind, ondergewicht of de ontwikkeling van aangeboren afwijkingen.
Hoe meer zielen, hoe meer vreugd
In een studie uitgevoerd door dr. Bronwyn Harman van de Edith Cowan University in Perth, bleek dat ouders met vier (of meer!) kinderen de gelukkigste ouders zijn. En hoewel er ouders zijn van grote gezinnen die veel chaos (poepluiers!
Tevredenheid. Op je 23e mag je dan wel het gelukkigst zijn, maar op je 69e ben je het meest tevreden. Je kijkt op deze leeftijd het mooist op je leven terug, wat ook een vorm van geluk is. Daarnaast blijkt uit Duits onderzoek dat veel vijftigers niet hadden verwacht dat ze zo gelukkig zouden zijn op hun 60e.
Bij een eerste bevalling kun je uitgaan van ongeveer 1 - 1,2 cm ontsluiting per uur, bij een tweede bevalling kan dat al snel 1,5 cm per uur zijn. Dus zo zit je sneller aan de benodigde 10 cm.
Elk kind reageert anders op de komst van de baby. Waar de een net zo dol op de baby is als jij en je bij elke poepluier wil helpen, ziet een ander hem misschien wel als een kleine indringer. Voor grote broers en zussen is de nieuwe gezinssamenstelling op z'n zachts gezegd even wennen.
De hormoonveranderingen in je lichaam veroorzaken de misselijkheid of het braken. En ieder lichaam reageert anders op hormoonveranderingen. Hierdoor heeft de ene zwangere vrouw meer klachten dan de andere.
Na de bevalling ben je direct zo'n vijf kilo kwijt. Naast je baby ben je ook het vruchtwater en de placenta kwijt. Tijdens de kraamweek verlies je nog eens vier kilo. De kilo's die dan overblijven, is een laagje extra vet.
Tweede trimester: In het tweede trimester kom je ongeveer 6 kilo aan. Dit is de periode waarin zwangere vrouwen vaak het meeste aankomen. Derde trimester: In het laatste trimester komen vrouwen gemiddeld 3 tot 4 kilo aan.
Tips & tricks om je gewichtstoename te beperken
Zorg ervoor dat je steeds een grote drinkfles met water bij je hebt. Geen zin om te koken maar wel om gezond te eten? Ga dan voor diepvriesgroenten! Trakteer jezelf minstens elke week op wat zoetigheid: een gebakje, een ijsje, een stuk chocolade, …