Zirkonia is een synthetisch kristal die kunstmatig gefabriceerd is. Een diamant daarentegen is een natuurlijk gevormd kristal. Een diamant is harder, gaat langer mee en kan scherper geslepen worden dan een zirkonia.
Zoals uit het bovenstaande blijkt is zirkonia zachter dan diamant. Hierdoor is verschil te zien op de manier hoe scherp de randen van beide oppervlakten zijn, wanneer beide stenen gesneden en gepolijst zijn. Diamant wordt gekenmerkt door scherpe randen, terwijl zirkonia iets meer ronde randen heeft.
Zirkonia zelf is niet duur en dus zijn ringen met deze glassoort ook goedkoper dan varianten die hetzelfde lijken, maar bijvoorbeeld met edelstenen zijn gemaakt. Ringen met dit glaskristal zijn er al vanaf enkele euro's terwijl ringen met edelstenen al snel een veelvoud kosten.
Zirkonia kan vooral worden aangetast door huidvet, zeep, boter en olie. Door deze substanties worden de steentjes vaak dof. Voor langdurig mooie kristallen kun je sieraden zoals ringen en oorbellen dus beter af doen tijdens het douchen, schoonmaken, sporten en koken.
Omdat het slijpen van een diamant moeilijk is, tijdrovend is en met speciaal gereedschap moet gebeuren wordt de waarde van een briljant automatisch hoger dan een ruwe diamant. De tijd, het vakwerk en een aantal andere factoren zorgen ervoor dat een briljant duurder is dan een diamant.
Briljant is een manier waarop een diamant geslepen wordt. Het is de meest voorkomende cut en kan makkelijk herkend worden aan de ronde vorm. De briljant vorm heeft een opmerkelijke intense schittering.
De ultieme test om de echtheid van een diamant te controleren, is de brekingstest. Houd de steen ondersteboven en leg hem op een stuk krant. Als je de krant door de steen heen kan lezen dan is dat slecht nieuws, het is dan geen echte diamant. Een diamant buigt het licht zo scherp af dat de letters niet leesbaar zijn.
Een zirkona steentje is hooguit een paar euro waard. Er zijn ook zirkonia kralen, dat is wel een duidelijk duurdere kraal dan bijvoorbeeld glas of Swarovski kralen, maar dan is de reflectie natuurlijk ook superieur. Maar als steen om te zetten, is zirkonia heel gewoontjes.
Het onderhoud van je sieraden bezet met zirkonia kun je eenvoudig schoonmaken door ze te weken in een laagje lauw water en dan schoon te borstelen met een zachte (tanden0 borstel.
Spinel benadert kwa duurzaamheid de saffier maar komt in weer net wat andere mooie kleuren. Zo bestaat er spinel van donker roze rood tot klaproosrood en in donker zeegroen blauw. Spinel heeft een hardheid van 8 en is net zoals saffier een edelsteen welke heel geschikt is voor in een ring.
Swarovski Zirconia is geen synthetische diamant, maar het is algemeen bekend als een diamantimitatie.
“De twee meest bekende en gebruikte diamant imitatie zijn cubic zirconia (zirconia) en synthetische moissaniet.” Zoals met alle diamant-imitaties het geval is, zijn de eigenschappen onvergelijkbaar met natuurlijke diamant.
Zirkonia (of “cubic zirconia”) is de meest populaire kunstmatige steen. Het lijkt het meeste op de diamant, omdat het een vergelijkbare glans heeft en ook sprankelt als je het tegen het licht houdt.
Swarovski Crystals
Verschil tussen zirkonia kristal en Swarovski kristal? daar zit geen verschil in…. Het is een andere benaming voor hetzelfde product. Swarovski kristallen zijn in feite niets anders dan kwalitatief hoogwaardige Zirkonia's.
Echter staat de term 'diamant' voor de steensoort en een briljant is de naam voor de slijpvorm. In de volksmond worden diamanten wel eens 'briljanten' genoemd, maar dit klopt dus feitelijk niet, omdat een diamant in een andere slijpvorm kan worden geslepen dan briljant.
Briljant kan goed tegen warmte, zirkonia niet.
Diamanten zijn zeer bestand tegen warme omstandigheden; ze worden bij hoge temperaturen niet warm en verkleuren niet. Zirkonia kan slechter tegen de warmte. Zelfs bij het nemen van een hete douche wordt zirkonia warm en verliest het tijdelijk zijn glinstering.
Niet alleen chloor is schadelijk voor uw gouden juwelen met diamant, ook zout water kan uw juwelen aantasten. Zout leidt tot erosie van de gesoldeerde delen van goud, zilver of platina. Op die plaatsen verzwakt het edelmetaal en kan uw juweel breken.
Ook diamanten en edelstenen zijn gevoelig voor agressieve chemicaliën zoals chloor. Uw gouden ring met diamant of edelsteen kan dan ernstig verkleuren.
Zirkonia is een kunstmatige kristal en wordt dus door de mens zelf gemaakt. Hoewel het dus geen echte edelsteen is, is met het blote oog soms verschil te bekennen. Dit maakt zirkonia een populair alternatief voor diamant.
Zirkonia (of “cubic zirconia”) is de meest populaire kunstmatig gewonnen steen. Het lijkt het meeste op een diamant, omdat het een vergelijkbare glans heeft en ook sprankelt als je het tegen het licht houdt. Daarnaast is zirkonia net als een diamant een sterke en harde steensoort.
Zirkonia is de gesynthetiseerde, kubisch kristallijne vorm van zirkonium(IV)oxide (ZrO2). Het materiaal heeft optische eigenschappen die dichter bij de kenmerken van diamant komen dan die van welk ander materiaal ook. Het is niet eenvoudig om met het menselijk oog het verschil te onderscheiden.
Het barsten van een diamant is enkel mogelijk wanneer u het sieraad raakt met een zwaar voorwerp. Wat wel vaker voorkomt, is dat uw diamant kan beschadigen wanneer hij schuurt tegen andere diamanten.
Hou de steen eens tegen je wang. Te licht van gewicht is nooit goed, maar plastic kun je vrij snel herkennen. Als je iets van naden ziet aan de buitenkant, of bubbeltjes aan de binnenkant dan heb je ook een nepperd te pakken. Edelstenen kunnen wel insluitsels hebben (maar nooit perfecte bubbels.
Anders dan de consument veronderstelt kan ook een diamant breken. Hoewel diamant het hardste mineraal is en in dat opzicht buitengemeen duurzaam is, kan er bij een (harde) stoot in de richting van een kristalvlak toch een stukje afspringen/afbreken.