Gedurende dertig minuten kan het publiek zich vergapen aan de prachtige vuurwerkshow waarvan het thema elk jaar anders is. > Starttijd van het vuurwerk van 14 juli 2022: vanaf 23 uur gedurende ongeveer 30 minuten (onder voorbehoud).
Het vuurwerk wordt om 23.00 uur afgestoken, maar het is aan te raden om vroeg aanwezig te zijn. Vanaf 21.00 uur kun je luisteren naar een liveconcert op de Champ-de-Mars.
14 juli vandaag de dag
In Parijs is de traditionele militaire parade op de Champs-Elysées een zorgvuldig voorbereid evenement. 14 juli is ook een feest van het volk: overal in Frankrijk vinden openbare bals plaats, lichtspelen of wordt er vuurwerk afgestoken.
Tijdens dit grote volksfeest vieren de Fransen de bestorming van de Bastille in 1789, dat het begin aanduidde van de Franse Revolutie. In het hele land vinden op 14 juli muzikale, sportieve, culturele, en gastronomische evenementen plaats.
Waarom is 14 juli een nationale feestdag in Parijs? 14 juli 1789 vond het memorabele moment plaats waarop de burgers in Parijs de Bastille bestormden en hiermee officieel de Franse Revolutie inluidden.
Veel gestelde vragen: Vraag: Wordt er in heel Parijs geen vuurwerk afgestoken, of alleen niet rond de populaire plekken zoals de Eiffeltoren? Antwoord: Er wordt in heel Parijs geen vuurwerk afgestoken.
Definities die `quatorze` bevatten:
Franse nationale feestdag = De nationale feestdag van Frankrijk wordt gevierd op 14 juli (Frans: quatorze juillet). Op deze dag wordt de bestorming van de Bastille-gevangenis gevierd, waarmee in 1789 de Franse Revolutie begon.
Ter gelegenheid van de viering van de Franse nationale feestdag wordt elk jaar het traditionele vuurwerk afgestoken vanaf het meest karakteristieke monument van Parijs: de Eiffeltoren.
25 december, Noël, kerstmis. Frankrijk kent alleen eerste kerstdag, dus 26 december is een normale dag en zijn de winkels weer open. De meeste Fransen hebben op de avond van 24 december hun kerstdiner waarbij er heel veel oesters en foie gras gegeten wordt.
Op 8 mei is de Franse Bevrijdingsdag, ieder jaar een vrije dag, en niet zoals in Nederland eens in de vijf jaar. Die dag, in 1945, markeerde de overwinning van de geallieerden op Nazi-Duitsland, en natuurlijk gedenkt Frankrijk dan de landgenoten die tijdens die oorlog gevallen zijn.
Vaak is het de dag voor 14 juli druk op de weg omdat mensen elkaar gaan opzoeken en er een paar daagjes weg van maken. Op campings worden er grote feesten gebouwd op 14 juli met veel bbq drank en harde muziek. Maar dat is eigenlijk altijd om 12 uur afgelopen.
De Franse nationale feestdag, le quatorze juillet, herdenkt het begin van de Franse Revolutie met de bestorming van de Bastille op 14 juli 1789. De gevangenis, ondanks het feit dat er op het moment van bestorming slechts 7 gevangenen waren, was het symbool van de absolute macht van Koning Lodewijk XVI.
14 juli is de 195e dag van het jaar (196e dag in een schrikkeljaar) in de gregoriaanse kalender. Hierna volgen nog 170 dagen tot het einde van het jaar.
De feestdag van de Vlaamse Gemeenschap of ook de 'Vlaamse feestdag' genaamd is de officiële feestdag van Vlaanderen en een onofficiële feestdag in Frans-Vlaanderen op 11 juli.
Heel vaak komen daarbij oesters op tafel en foie gras en gerookte zalm zijn ook typische Oud en Nieuw-gerechten. Maar verder zijn er eigenlijk geen specifieke culinaire tradities voor deze avond. Oliebollen bestaan niet, al eten ze in Noord-Frankrijk wel gaufrettes du Nouvel An, kleine warme wafels.
Vooral in Zuid-Frankrijk eet men een grote omelet, gemaakt van de eieren die nog over zijn. Deze traditie heet omelette de Pâques of ook wel pâquette. Al weken voor Pasen vind je in de winkels allerlei lekkernijen: taarten, gebakjes en chocolade in de vorm van eieren, nestjes, hazen en klokken.
Als je op 1 mei in Parijs bent is het je vast al opgevallen: overal op straat zijn bloemenverkopers. Dit is een traditie van May Day. Zij verkopen boeketjes van de zogeheten Muguet de mai. In het Nederlands is dat het Lelietje-van-Dalen.
Meer weten over het vieren van oudejaarsavond in Parijs
Er zijn veel geweldige dingen te doen voor de nieuwjaarsvieringen in Parijs. Je kan de lichtshow van de Eiffeltoren meemaken, vuurwerk bekijken bij de Arc de Triomphe, genieten van een romantische dinercruise, of dansen op een feest of in een nachtclub in Parijs.
De Marseillaise is het volkslied van Frankrijk. Gedurende korte tijd was het ook het volkslied van revolutionair Rusland.
De belangrijkste nationale feestdag in Frankrijk is 14 juli “Quatorze Juillet”. De Fransen vieren het begin van de Franse Revolutie in 1789 toen de Bastille bestormd werd. Het is nu ook een belangrijk symbolisch feest waarbij de Franse waarden worden gevierd: Vrijheid, Gelijkheid en Broederschap.
Nationale Feestdag (21 juli)