"Ja, dat is waar. Water, maar ook stranden weerkaatsen uv-stralen.Daardoor gaat de bruining sneller dan in een park.
Aan het water word je sneller bruin.
Dat klopt. Water weerkaatst - net als korrels op het strand - de uv-stralen van de zon waardoor je extra veel zon vangt. Logischerwijs verbrand je op deze plekken dus ook sneller dan bijvoorbeeld in een park.
Onder water kan ik niet verbranden
Water filtert het UV-licht amper. Net daarom raken zo veel mensen verbrand tijdens het snorkelen. Je ligt de hele tijd net onder het wateroppervlak, en blijft daardoor blootgesteld aan de schadelijke stralen van de zon.
Zwembadwater kan bruin worden als er teveel ijzeroxide in aanwezig is. De maximale concentratie ijzer in een zwembad is 0,2 mg/l. IJzer kan gemeten worden met een checker-fotometer. Als de wanden van het zwembad glibberig aanvoelen zijn bruine algen echter het probleem.
Ga sporten in de zon. Bewegen in de zon zorgt ervoor dat alle kanten van je lichaam straling krijgen, dus je wordt mooi egaal bruin. Daarnaast zorgt het zweet op je lichaam ook voor extra weerkaatsing van de straling, dus je wordt iets sneller bruin.
Reacties. Ook van de avondzon word je wel degelijk bruin. Alleen het gaat langzamer dan wanneer de zon hoog aan de hemel staat. De verklaring hiervoor is: De zon zendt over een zeer groot golflengtengebied straling uit.
De beste tijd om te zonnen is tussen 10 uur het 's morgens en 2 uur 's middags. Rond dit tijdstip zijn de zonnestralen het sterkste. Ook zal rond dit tijdstip de zon recht boven je schijnen, waardoor je hele lichaam wordt blootgesteld aan het zonlicht.
Zelfbruiner verwijderen
Door de combinatie van heet water en olie, breek je de fake tan af en verlies je kleur. Als je echt van je self tan af wilt, kan je na het bad nog een korte douche nemen, waar je de huid zachtjes scrubt.
Helaas waar: als je een lichte huid hebt, en niet snel verkleurt, word je niet binnen twee dagen bruin. Je kan alle zon gebruiken en daarom is het slim om zo vaak mogelijk wat zon te pakken. Ga bijvoorbeeld in je pauze even naar buiten en pak wat vaker de fiets.
Fabel: Met factor 50 word je niet bruin
En het zorgt ervoor dat uv-straling minder schadelijk is. De huid wordt wel bruin, maar verbrandt niet. Je blijft dus juist langer en mooier bruin als je goed smeert.
Van 10 tot 12 uur en van 3 tot 5 uur heeft de zon maar half zoveel kracht en kun je dus twee keer zo lang zonnen. Ook met een goed antizonnebrandmiddel kun je langer in de zon blijven zonder te verbranden. Zoek in zuidelijke landen en op zonnige dagen in Nederland tussen twaalf en drie uur de schaduw op.
De snelste en veiligste manier om bruin te worden zonder lang in de zon te hoeven liggen is door het gebruik van een zelfbruiner. Een zelfbruiner is een cosmetisch product dat je tijdelijk dat mooie bruine kleurtje geeft zonder dat je er uren voor hoeft te zonnen.
Het wateroppervlak zal ongeveer 30% van de straling reflecteren, maar de rest gaat in het water en zal daar bij toenemende diepte verspreiden. Hoe dieper hoe minder straling dus.
Als de zon schijnt, gaan de melanocyten in onze huid extra melanine aanmaken, extra pigment dus, om de uv-stralen niet te diep te laten doordringen. Zo krijgen we een extra beschermend laagje, noem het een natuurlijke parasol. Een proces dat we kennen als, jawel, bruinen.
Reacties. Je kunt ook van de ochtend- (en avond-) zon bruin worden / verbranden, maar dat gaat minder snel dan wanneer je midden op de dag buiten bent. Daarom is het advies ook vaak om tussen 11.00 en 15.00 uur niet de zon in te gaan: dan is de zon op haar hoogste punt, en dus het sterkst: dan verbrandt je het snelste.
Voor een mooi bruin kleurtje is het namelijk goed om je huid 24 uur voordat je de zon in gaat te scrubben. De dode huidcellen verdwijnen en maken plaats voor nieuwe huidcellen. En deze verkleuren sneller. Let wel op: door het scrubben verbrand je ook sneller, dus smeer je wel goed in als je gaat zonnen.
Ja, zelfs in de schaduw kun je bruin worden. Want ook in de schaduw kan uv-straling namelijk je huid bereiken De reden hiervan is dat een deel van de uv-straling wordt weerkaatst door de aarde, bijvoorbeeld door water of zand. Daardoor kan uv-straling je ook bereiken als je in de schaduw zit.
'Veel mensen denken dat een zongebruinde huid geen kwaad kan en het zelfs gezond is. Een beetje verkleuring beschermt inderdaad maar vergis je niet: Een door de zon(nebank) gebruinde huid is een DNA -beschadigde huid, veroorzaakt door UV-straling.
Na het smeren moet je je zelfbruiner even laten drogen.
Trek dus even zo min mogelijk kleding aan en kies voor donkere kleuren. Met sporten of douchen moet je ook even wachten, want water veroorzaakt geheid vlekken. Te veel wrijving trouwens ook, dus doe een beetje rustig aan tot je huid niet meer plakkerig aanvoelt.
Je kleur ontwikkelt zich in de eerste uren na je behandeling, daarom is het belangrijk om de eerste 4 tot 6 uren NIET te douchen, baden of te zwemmen, en ook om regen te vermijden. Als je kleur na enkele uren helemaal ontwikkeld is, kan je je perfect douchen, baden of zwemmen zonder risico op vlekken of strepen.
Hoe kan dit? Het kan dan te maken hebben met de samenstelling van je huid. Als je huid te weinig melanine kan produceren, maakt je huid ook weinig tot geen pigment aan, waardoor je dus niet bruin kunt worden. De hoeveelheid melanine in je huid is genetisch bepaald, dus bruin worden door de zon zal er dan niet inzitten.
Maar hoe geniet je daar nu zo lang mogelijk van? We geven je enkele tips… Wist je dat een gebruinde tint gemiddeld slechts tien dagen lang blijft hangen? Dat komt omdat een bruine huid het resultaat is van de activatie van pigmentcellen in de bovenste huidlaag en onze huid zich constant blijft vernieuwen.
Kleuren waardoor jij bruiner lijkt zijn blauw, rood, fuchsia, dieproze, koraaltinten en paars. Passen goudkleurige sieraden beter bij jouw huidskleur dan heb je een warme ondertoon. Kies voor kleuren als perzik, zalmroze, okergeel, armygreen en turquoise.
Vervellen is dus heel normaal en gebeurt langzaam, maar altijd. Als je sneller vervelt, betekent het dat de buitenste laag van je huid is beschadigd door bijvoorbeeld de zon. Je huid maakt dan sneller dan normaal nieuwe huidcellen aan om de beschadigde cellen te vervangen.