De placenta, ook wel moederkoek genoemd, ontwikkelt zich na vier weken zwangerschap. Tot die tijd ontwikkelde het embryo zich alleen nog in een vruchtzakje. De placenta zit aan de ene kant vast aan de baarmoederwand en aan de andere kant zit binnen in de vruchtzak.
Bij de geboorte moet je baby langs het bekken en door je vagina, hoe gaat dat? Het baringskanaal, waar het kind tijdens de geboorte doorheen moet, bestaat uit het benige baringskanaal (de botten van het bekken) en het weke baringskanaal (de baarmoedermond, de vagina en de bekkenbodemspier).
Een baby zit tijdens de zwangerschap veilig in de baarmoeder, in de vruchtzak. Het is een soort van omhulsel van je baby in de baarmoeder. Naast je baby zit hij vol met vruchtwater. De vruchtzak bestaat uit twee vliezen, namelijk de binnenste en buitenste, en die zijn best stevig.
Het vruchtzakje ziet eruit als een klein blaasje, waar pluizige vlokken aan vast kunnen zitten, vaak is het weefsel wat lichter van kleur en voelt een beetje sponsachtig aan. Nadat het vruchtzakje is uitgedreven sluit de baarmoedermond zich weer en nemen het bloedverlies en buikpijn weer af.
U kunt buikpijn en bloedverlies krijgen. Dat gebeurt meestal binnen 24 uur. De pijn en het bloedverlies verdwijnen pas weer als het vruchtje of de vruchtzak uitgestoten is. Dit kan wel twee weken duren.
Een miskraam is het spontaan te vroeg geboren worden van je kindje tot en met de 16e week van de zwangerschap. De medische benaming hiervoor is spontane abortus. De meeste miskramen vinden plaats tussen 8 en 13 weken zwangerschap.
Vanaf 6,5 weken zwangerschap is goed te zien of het hartje klopt. Een lege vruchtzak of een niet-levend embryo zonder hartactie zijn bij deze zwangerschapsduur met echoscopie betrouwbaar te zien. De kans op een miskraam bij een kloppend hartje is dan nog <10%.
Verschijnselen van een miskraam
Denk aan: minder gespannen borsten, minder ochtendmisselijkheid. Meestal begint een miskraam met bloedverlies en buikpijn. De bloeding kan binnen enkele uren tot dagen erger worden en kortdurend (een tot vier uur) hevig zijn.
Dit kun je bij een miskraam merken: pijn onder in de buik of rug, alsof je ongesteld bent. bloedverlies. minder gespannen borsten, niet meer misselijk: klachten van de zwangerschap worden minder.
Als de zwangerschapstest positief is kun je vanaf 5 weken de zwangerschap op een echo zien. Wanneer je een positieve zwangerschapstest hebt gehad, maar er niets te zien was op de echo gaat de gynaecoloog het zwangerschapshormoon in je bloed meten.
De placenta, ook wel moederkoek genoemd, ontwikkelt zich na vier weken zwangerschap. Tot die tijd ontwikkelde het embryo zich alleen nog in een vruchtzakje. De placenta zit aan de ene kant vast aan de baarmoederwand en aan de andere kant zit binnen in de vruchtzak.
Als je zwanger bent, groeit er niet alleen een kleine baby in je buik. Er is een heel systeem dat de groei van je baby mogelijk maakt en in stand houdt. Eén van de belangrijkste onderdelen daarvan is de placenta, ook wel de moederkoek genoemd.
Ongeveer 40% van de bevruchte eicellen komt niet tot innesteling. En na innesteling zal in zo'n 10 % van de gevallen alsnog een miskraam optreden. Hierbij stopt het vruchtje met groeien en stopt het hartje met kloppen. Vaak brengt dit krampen op gang, waardoor het vruchtje en de moederkoek naar buiten komen.
Persen tijdens uitdrijvingsfase
Pas wanneer je 10 centimeter ontsluiting hebt is de baarmoedermond volledig open en klaar voor de geboorte van je baby. Dit wordt ook wel de uitdrijvingsfase genoemd. Je mag dan gaan persen. Waarschijnlijk heb je dit al geoefend, thuis of tijdens een zwangerschapscursus.
Vooral in het derde trimester groeit je buik het hardst. Veel vrouwen merken in het derde trimester dat als ze een paar dagen of weekje rust nemen, hun buik enorm snel groeit. En dat klopt: je buik groeit veel harder als je echt even rust hebt.
De afvalstoffen van het gedronken vruchtwater, met daarin dode cellen, lanugo en darmsappen hopen zich allemaal op in het spijsverteringskanaal van je baby. Dit resulteert dus in meconium poep, wat je baby ook al loost in de buik tijdens de zwangerschap.
Dit kun je bij een miskraam merken: pijn onder in de buik of rug, alsof je ongesteld bent. bloedverlies. minder gespannen borsten, niet meer misselijk: klachten van de zwangerschap worden minder.
Je kunt bij de echo vragen hoe groot de embryo in de vruchtzak is: bij 6 weken zwangerschap ongeveer 1,5 cm. bij 8 weken 2,5 cm. bij 10 weken 4,5 cm.
Wanneer op een echo een kloppend hartje is gezien (vanaf de 6e week), dan is de kans op een miskraam nog maar 1-3%! Vaginaal bloedverlies en/of buikpijn zijn meestal de eerste tekenen van een miskraam. Bij bloedverlies in het begin van de zwangerschap eindigt 50% van de gevallen ook in een miskraam.
Adviezen in de eerste 2 weken na een miskraam: geen tampons gebruiken (wel maandverband) geen seks hebben (niks in de vagina) niet in bad gaan, niet zwemmen (douchen mag wel)
Soms is er nog enkele weken een beetje bloedverlies. Het kan ook zijn dat je nog geen bloedverlies hebt gehad, maar dat op een echo wordt ontdekt dat het vruchtje niet meer leeft. Je kunt dan binnen enkele dagen (soms weken) een bloeding verwachten waarbij het vruchtje vanzelf wordt afgestoten.
Dat kan na een week, maar ook na een paar weken, met of zonder partner. Bespreek het ook als je last hebt van somberheid of angst. Het verschilt van vrouw tot vrouw wanneer je weer kunt beginnen met werken. Je kunt met de bedrijfsarts contact opnemen als de miskraam invloed heeft op je werk.
Leg twee warme handen om de buik en pak de buitenkant van de baarmoeder als het ware vast. Beweeg de buik zachtjes heen en weer. De baby wordt zo heerlijk gewiegd en zal reageren als je stopt met wiegen door naar je hand toe te zwemmen. Vaak moet je even leren om dit goed te doen, maar het is zó leuk.
De eerste voorzichtige schopjes van je baby in je baarmoeder zul je niet snel vergeten. Het is heel bijzonder wanneer je de baby voelt en dat zal de komende maanden alleen maar sterker worden. In de eerste weken zal het waarschijnlijk voelen als kriebels of vlinders in je buik.
Je kunt een miskraam niet voorkomen of tegenhouden. Ook niet door rustig aan te doen of door medicijnen. Helaas gebeurt het; zonder dat je daar iets aan kunt veranderen. Van vrijen, fietsen of bijvoorbeeld paardrijden, kun je geen miskraam krijgen.