Draag kleding van natuurlijke stoffen als katoen, linnen en wol. Deze zorgen ervoor dat je zweet gemakkelijker verdampt. Zorg dat je anti-transpirant of deodorant droog is voordat je je aankleedt of gebruik een sneldrogend product zoals een spray. Gebruik niet te veel anti-transpirant, dit kan gele vlekken veroorzaken.
De combinatie van zweet en deodorant is de boosdoener wanneer het om gele vlekken in witte kleding aankomt. Vaak zijn die vlekken ook nog eens ontzettend hardnekkig. Je kunt wassen tot je een ons weegt, maar die vlekken gaan nergens heen.
Waarom krijg ik gele oksels? Uw zweet kan een kleur hebben door de stoffen in uw bloedbaan. Maar de erg zichtbare gele vlekken ontstaan door de menging van transpiratie met het aluminium in deodorant. Vooral deodoranten die erg sterk zijn gebruiken vaak aluminium, of bijvoorbeeld deo's met anti-transparantstoffen.
De NIVEA Invisible for Black & White-producten kunnen interessant zijn voor iedereen die witte strepen op kleding wil vermijden. Ook voorkomt deze deodorant vlekken in het textiel, zoals de welbekende gele vlekken in witte kleding.
Zitten er hardnekkige gele of grauwe vlekken in het textiel? Meng dan in een kopje baking soda met een beetje citroensap en breng het goedje rechtstreeks op de vlekken aan. Laat het even intrekken en was het kledingstuk volgens wasvoorschrift.
Azijn is een goed middel tegen veel vlekken, ook tegen gele vlekken in witte kleding. Vul een plantenspuit voor de helft met witte azijn en voor de helft met water. Spuit het mengsel op de zweetplekken voordat u de kleding wast. Ook met natriumbicarbonaat kunt u transpiratievlekken verwijderen.
Ideaal om vergeelde witte was weer wit te krijgen. Dompel de kleding onder in een bak met schoonmaakazijn. Laat het een paar uur weken, spoel het shirt uit en draai een normale was in de wasmachine. Tip: met een beetje schoonmaakazijn in het bakje voor de wasverzachter verwijder je nare geurtjes en vlekken.
Doe aardappel of komkommer onder je oksels
Snijd een komkommer of een aardappel in plakjes (maar net wat je in huis hebt) en wrijf met de schijfjes onder je oksel. Wacht dan ongeveer 20 minuten met het wassen van je oksels, zodat het in kan werken.
Stap 1: Week je witte T-shirt in koud of lauw water en maak de okselvlekken goed nat. Stap 2: Meng het baking soda/zuiveringszout of Vanish Oxi Action in een aparte kom met water, in de verhouding 3 op 1. Stap 3: Breng met een tandenborstel de pasta op de okselvlek aan en schrob dit flink in de stof.
Wanneer jij een licht blauw of een rood shirtje draagt, zie je de zweetplekken juist heel goed. Zweetplekken voorkomen doe je dus door deze kleuren op warme dagen te mijden, ook al zijn ze zo leuk. Wit is op zich wel een veilige keuze, alleen kan je hierin juist wel lelijke vlekken krijgen.
Oorspronkelijk werd de werking van ossengal ontdekt door een apotheker. Gal in je lichaam breekt vet af waardoor je eten makkelijker verteert. Ossengalzeep heeft een gelijkaardige werking op vlekken in textiel. Het is een natuurlijk middel en bovendien biologisch afbreekbaar.
Okselpads plak je simpelweg onder je oksels in je kleding. De okselpads vangen transpiratievocht op dat wordt geabsorbeerd in de middelste lagen van de okselpad waardoor zowel het gedeelte tegen de huid als de buitenkant droog blijft. Je voorkomt dus zichtbare zweetplekken in je kleding.
Zweetvlekken en zweetlucht uit kleding verwijderen met soda, doe je als volgt: Maak een sodabadje – warm water en circa 4 eetlepels soda – en laat hier het kledingstuk in weken voordat je het in de wasmachine gooit. Witte kleding kan je gerust een nacht laten weken, gekleurde kleding maximaal een uur.
Deze vlekken kun je gelukkig gemakkelijk verhelpen door het kledingstuk een paar uurtjes te laten weken in een emmer met koud water en wit schoonmaakazijn. Daarna kun je het kledingstuk gewoon wassen en de vlekken zullen weg zijn. Succes met het verwijderen van zweetvlekken uit je kleding!
Witte deodorant vlekken verwijdert u uit (zwarte) kleding met een sopje van koud water en witte natuurazijn (verhouding 4:1). Laat het kledingstuk hier 45 tot 60 minuten in weken en borstel de vlekken vervolgens voorzichtig weg met een oude tandenborstel. Was het kledingstuk tot slot in de wasmachine.
Stoffen bank schoonmaken met baking soda: strooi een kopje baking soda gelijkmatig over de bank. Laat de baking soda een nacht intrekken en verwijder het. Voor extra effect kan je vervolgens een sopje maken met baking soda en met een sponsje de bank poetsen.
Gaat het om oude gele vlekken dan is het gebruiken van alleen groene zeep waarschijnlijk niet voldoende, maar een combinatie van insmeren met groene zeep, in laten trekken en later wassen in de wasmachine kan met een vaatwastablet erbij wonderen doen.
Baking soda en soda doen in basis hetzelfde: ze binden zuur. Maar het verschil zit 'm in het feit dat gewone soda, ook wel kristal soda of schoonmaaksoda genoemd, zuur twee tot wel drie keer sterker bindt dan baking soda.
Natuurlijke kledingvezels, zoals katoen en linnen, ademen over het algemeen het beste. Daar zweet je het minst in als het warm is. Katoen is een ademde stof en neemt vocht op. Nadeel is wel dat de stof op een gegeven moment gaat plakken als je veel zweet.
In natuurlijke, plantaardige materialen zweet je het minst. Ga daarom voor katoen of linnen. Deze materialen zijn lekker luchtig omdat ze ademen, hierdoor zweet je minder en is het dus een betere optie dan synthetische materialen. Ga voor een leuke linnen broek of een luchtig jurkje van dunne denimstof.
Iedere dag deo opdoen is eigenlijk helemaal niet nodig. Laat staan het in de loop van de dag nog eens te doen. Als je een goede deodorant hebt, zou je het volgens dokter Harper maar 1 à 2 keer per week op hoeven te spuiten of smeren. "Breng twee stroken deo omhoog en twee stroken deo omlaag aan op je oksel."