Bij het overlijden van zijn baasje, maakt de hond direct al duidelijk dat hij hem mist. Het dier kan zijn eetlust verliezen, veel huilen en blaffen, gedesoriënteerd raken, of juist heel aanhankelijk worden. Een hond kan dagenlang bij de deur zitten, wachtend tot zijn baasje weer terugkomt.
Honden raken van streek als je ze alleen laat
In 2013 bekeken én beluisterden onderzoekers van de Università di Milano en de University of Montreal dertig honden die zich thuis anderhalf uur in hun eentje moesten zien te redden. De helft van de honden had volgens hun baasje verlatingsangst, de andere helft niet.
Hoe lang een hond precies rouwt kan enorm verschillen per hond. Vaak kan dit na een paar weken al over zijn en soms kunnen honden het verdriet na het verlies van een dierbare zelfs tot aan hun dood voelen.
Ook honden hebben gevoelens van rouw en verlies. De rouwende hond verwerkt de dood van zijn maatje anders dan mensen. Sommige emoties bij honden lijken op die van de mens. De beleving verschilt, maar voor zowel de mens als de hond, kan het afscheid heel zwaar zijn.
Routine, wees lief en geduldig. Houd uw eigen verdriet bij de hond weg, probeer kalm te blijven. Zorg voor de nodige afleiding: veel aandacht geven, veel bewegen, structuur en leiding.
Een hond houdt namelijk wel echt van het baasje. Dit geeft hij onder ander aan door tegen je aan te komen liggen of leunen. Dit is voor honden een teken van affectie. Zelfs als hij bang is en tegen je aankomt leunen of bij je komt liggen bedoelt hij dit lief.
U zult ervaren dat het dier geen angst of pijn heeft. Vaak zijn dieren ook rustiger, als u in de directe nabijheid bent of het dier zelf vasthoudt. Vaak krijgt het dier eerst een injectie in een spier om het in een roes te brengen.
Een hond is niet alleen een huisdier, maar ook echt onderdeel van het gezin. Heb je meerdere honden (gehad)? Uit nieuw onderzoek blijkt dat wanneer een van hen overlijdt, de hond die achterblijft ook rouwt, net als de rest van het gezin.
Honden kiezen als favoriet vaak iemand met hetzelfde energieniveau en dezelfde persoonlijkheid als zijzelf. Daarnaast zijn er hondenrassen die vooral een band opbouwen met één persoon, waarbij de favoriete persoon dus ook vaak de enige persoon is.
Mensen krijgen tranen als ze boos zijn, verdrietig of juist heel blij. Dieren niet. Een hond gaat bijvoorbeeld kwispelen, een kat gaan miauwen. Er zijn dus wel emoties maar er komen geen tranen bij.
Hoewel dit niet concreet bewijst dat honden besef hebben van het verstrijken van tijd, toont het wel aan dat de tijdsduur dat honden alleen gelaten worden, wel degelijk effect heeft op de hond. Omgevingsfactoren, 'Hoe laat ruikt het?' Naarmate tijd verstrijkt, verandert de omgeving.
Honden zijn perfect in staat zich dingen te herinneren, ook zonder dat we hen daarvoor belonen. Honden blijken dus over een episodisch geheugen te beschikken, net als de mens. Dat mag geen al te grote verrassing zijn. Al is dit de eerste keer dat een vorm van een episodisch geheugen bij een dier is aangetoond.
Kauwen op je bezittingen, huilen als je weggaat, en naar de deur staren nadat je weg bent, zijn allemaal belangrijke indicatoren. Ze zullen er ook heel veel van maken dat je naar huis terugkeert; ze kunnen op je been leunen, of ze kunnen vrolijk door het huis snuffelen.
Honden voelen zich verbonden met hun eigenaar en laten dit ook merken. Affectie kan zich onder meer enerzijds uitdrukken in liefde: verering, vriendschap, kameraadschap, verliefdheid, aantrekkingskracht, verafgoding en onderwerping. Honden hebben over het algemeen een bovengemiddeld lief en sociaal karakter.
Honden zijn van nature sociale slapers: ze slapen graag samen en voor honden is het onnatuurlijk om alleen te slapen. Een hond komt daarom ook graag tegen je aan liggen, dit wordt ook wel contactliggen genoemd. Wat je vaak ook ziet is dat de hond op je voeten gaat liggen of dat de hond tussen de benen slaapt.
Hartproblemen. Hartaandoeningen zijn de grootste oorzaak van plotselinge dood bij honden. Bloedstolsels, abnormale hartritmes, cardiomyopathie kunnen allemaal plotselinge dood veroorzaken. Het is belangrijk om de hond routinematig door een dierenarts te laten controleren, zelfs als er geen tekenen van ziekte zijn.
Oog in oog… « Als je hond je strak aankijkt, geeft hij jou een knuffel met zijn ogen », Brian Hare. Volgens Brian Hare zou je hond in de ogen kijken oxytocine, beter gekend als 'het gelukshormoon', produceren. Hetzelfde hormoon wordt ontwikkeld bij een 'moeder-kind'-relatie na de bevalling.
Een hond delen …
Een hond delen is perfect mogelijk, soms twijfelen sommige deskundigen wel eens of twee verschillende baasjes wel goed kan zijn voor het hondje. Toch is het best mogelijk om samen voor één hond te zorgen.
Euthanasie betekent meestal dat op verzoek van het baasje een eind aan het leven van een dier wordt gemaakt. Niet zomaar, maar omdat het dier zo veel pijn heeft of zo ziek is, dat verder leven alleen maar lijden betekent. Inslapen gaat pijnloos, snel en eenvoudig.
Hierdoor valt het dier al binnen enkele minuten in slaap. Soms kiest een dierenarts ervoor deze eerste injectie in de spier te geven, meestal in de rug of de achterpoot. Omdat het middel in dat geval eerst nog in het bloed opgenomen moet worden, duurt het in slaap vallen iets langer, ongeveer tien minuten.
Helaas overlijden ook slechts weinig honden van ouderdom in hun slaap. Vaak zal men bij een oudere en langzaam aftakelende hond toch ergens een keuze maken wanneer men zijn trouwe kameraad op een gegeven moment moet laten inslapen.
Hondenlik is een teken van liefde
De 'hogere hond' ontvangt zo'n lik vaak met liefde. 'Honden behandelen mensen als soortgenoten. Dus likken ze ons, hun baasjes, met dezelfde boodschap. ' Het is wat bruut om met afgrijzen te reageren op zo'n onderdanige blijk van liefde.
Een gelukkige hond is een gemanierde hond. Hij houdt zich rustig, maakt niets kapot en probeert geen aandacht te trekken door stoute dingen te doen zoals in huis plassen. Als je pup vaak bijt, graaft of meubels en kleren vernielt, probeert hij je te zeggen dat hij zich verveelt, stress heeft of bang is.
Wederzijds staren
Staren heeft bij dieren meestal als betekenis om gezag en dominantie te tonen. Bij een hond heeft het staren een vriendelijke bedoeling. Wanneer een hond en mens naar elkaar staren geeft het een gelukkig gevoel voor beide. Honden stammen af van wolven, maar deze dieren zien staren als bedreiging.