Met een inkomen tot 35.000 euro kun je amper nog een woning kopen. Een huishouden met een gezamenlijk jaarinkomen van 35.000 euro of minder kan nauwelijks nog een huis kopen. Ook met een inkomen tot 60.000 euro is nog maar een op de drie koopwoningen betaalbaar, stelt het Kadaster op basis van onderzoek.
Wie een baan heeft, kan dus blijven kopen. Economen gaan er daarom vanuit dat de huizenprijzen blijven stijgen. In 2022 nog met dubbele cijfers, met name door een goede eerste helft van het jaar. In 2023 wordt een gemiddelde huizenprijsstijging van 2,5% tot 4,5% verwacht.
Veel mensen geven uiteindelijk toch de voorkeur aan het kopen van een eigen huis als dat financieel mogelijk is, want ondanks de crisis stijgen veel huren gewoon door. Door een slimme keuze te maken wat betreft de rentevaste periode, kun je bij een koopwoning juist je woonlasten relatief zeker maken.
Voor het kopen van een huis moet je meerderjarig zijn. In Nederland betekent dat dus dat je vanaf je achttiende een huis mag kopen.
Verwachting huizenprijzen 2030
Als we kijken naar een huizenprijzen grafiek die tot 2030 gaat, dan zien we nog steeds een grote vraag naar koopwoningen. Met name doorstromers en starters voeren de druk op waarbij de woningen tot 250.000 euro het meeste in trek zijn.
Het vervelende is niet alleen dat je geld misloopt. Maar ook de duur van de periode dat je geld misloopt. Een looptijd van een hypotheek is namelijk gemakkelijk 30 jaar. Dit betekent dat je in die 30 jaar, jaar op jaar cashflow misloopt door het geld dat vastzit in je huis.
Een huishouden met een gezamenlijk jaarinkomen van 35.000 euro of minder kan nauwelijks nog een huis kopen. Ook met een inkomen tot 60.000 euro is nog maar een op de drie koopwoningen betaalbaar, stelt het Kadaster op basis van onderzoek.
Aan de hypotheek zelf zit geen maximumleeftijd verbonden. Toch is het niet vanzelfsprekend dat je op hogere leeftijd daadwerkelijk een hypotheek kunt krijgen. Want hoe ouder je bent, hoe groter de kans dat je binnen die dertig jaar overlijdt. Dan ziet de bank het door jou geleende geld dus niet terug.
In Nederland heeft circa 70 procent van de bevolking een eigen woning. Daarvoor heeft 61 procent een hypotheek afgesloten. Daarmee torent Nederland ver boven andere landen uit; het gemiddelde in de hele EU is 26,5 procent.
Samen een huis kopen op één salaris, kan dat? Dat kan. U kunt er zelfs voor kiezen de woning op één salaris te kopen maar wel allebei de hypotheekakte te tekenen. U bent dan alsnog beiden verantwoordelijk voor het betalen van de hypotheek.
In april 2022 staan er meer huizen te koop dan het laatste kwartaal van 2021. Dit betekent dat prijzen nog steeds dalen. Kopers die in 2021 en 2022 hebben gekocht zullen een groot gedeelte van het overboden bedrag als sneeuw voor de zon zien verdwijnen. In een onstabiele huizenmarkt is de vraag minder.
De huizenprijzen zullen dit jaar nog hard stijgen. Voor 2023 wordt een minder harde stijging verwacht. De hoge energieprijzen en de stijgende hypotheekrente dragen bij aan een daling van het aantal woningverkopen. In 2022 zal de gemiddelde prijs van een koopwoning in totaal met 15% stijgen.
Zo publiceerde de Rabobank in september 2020 een prognose van 0,6 procent daling in 2021 en zelfs 2,6 procent daling in 2022. In juni 2021 voorspelden ze een stijging van 10,9 procent voor dit jaar en een verdere stijging van 4,6 procent in 2020.
De gemiddelde Nederlandse huizenprijzen stijgen tot 2025 minder snel dan vroeger: zo'n 2% per jaar. De verschillen tussen provincies en binnen provincies worden steeds groter. Drie grote steden, Amsterdam, Utrecht en Den Haag en de regio's daar omheen ontwikkelen zich het meest positief.
De huidige prijsstijging op de huizenmarkt doet meer dan de helft van de consumenten denken aan zeepbelvorming. Toch is er in Nederland – gemiddeld genomen – geen sprake van een zeepbel, aldus het ING Economisch Bureau.
De looptijd voor een hypotheek bedraagt in de regel 30 jaar en als de bank deze looptijd niet verlengt, dan hebt u een probleem. De bank kan uw woning opeisen, bovendien bestaat er na dertig jaar geen recht meer op hypotheekrenteaftrek.
In de meeste gevallen is het dus verstandig om uw hypotheek af te lossen als u voldoende spaargeld heeft. Uw spaargeld levert immers bijna niets op, en een besparing is bijna altijd mogelijk.
Sinds 1 januari 2018 is het niet meer mogelijk om een huis te kopen zonder eigen inleg. Dit omdat er sinds die datum nog maar 100% van de koopsom gefinancierd mag worden. De bijkomende kosten betaal je dus uit eigen zak.
Theoretisch gezien mag je een onbeperkt aantal woningen bezitten en verhuren in box 3. Alleen is het wel zo dat je geen of minimaal werk mag verrichten bij het verhuren van je woningen.
In principe kan iedereen een huis kopen in Nederland, dus ook als starter kom je in aanmerking voor een huis. Het enige waar je tegenaan kan lopen is dat je waarschijnlijk minder kan lenen voor de hypotheek, omdat je inkomen nog niet zo hoog is en je nog wellicht niet nog zoveel spaargeld hebt opgebouwd.
Voordelen van kopen
Het grootste verschil tussen wonen in een huur- of koophuis is dat je bij koop eigenaar bent van het huis. Aan het einde van de looptijd is de hypotheek in de meeste gevallen afgelost. Dat betekent dat je nagenoeg gratis woont, terwijl huurders nog steeds iedere maand huur betalen.
Een huis huren lijkt misschien goedkoper, maar op lange termijn is dat niet het geval. De maandlasten zijn in het begin wat hoger wanneer je een woning koopt, maar aangezien huren elk jaar duurder wordt, is kopen een pak interessanter. Zeker wanneer je lang op dezelfde plaats wil wonen.
Starters: “Vraag me af of ik überhaupt nog een huis kan kopen” Uit dezelfde enquête bleek dat 8 op de 10 starters (78%) twijfelt of ze überhaupt ooit nog een huis kunnen kopen. “Dat is een ontzettend somber beeld”, zegt Marga Lankreijer-Kos van Independer.