Spit kleigrond in de herfst of in het begin van de winter. In de ideale situatie net na de eerste vorst. Dan voorkom je dat slakken hun eitjes tussen de kluiten afzetten en heb je het jaar erna dus minder slakken.
De bodem moet ongeveer 15 tot 20 cm diep met een spade of spitvork worden omgespit, erg vastzittende grond nog dieper. De komende vorst zorgt ervoor dat het water in de aarde bevriest, waardoor deze niet uitzet.
Niet spitten bespaart je tijd, levert een grotere oogst op, is beter vanuit ecologisch standpunt en houdt koolstof vast in de grond. Dit komt doordat je met niet spitten het bodemleven bevordert, wat ertoe leidt dat de bodem een luchtigere structuur krijgt.
Spitten is niet alleen zwaar, het vergt ook veel tijd. En na het spitten moet je de kluiten hakken, en intens harken om de aarde effen te krijgen – allemaal heel belastend voor je rug. Heb je zware grond, dan kun je die losmaken met een spitvork of grelinette, dat berokkent het minst schade aan de bodemstructuur.
Eén spadesteek-diep spitten is in de meeste gevallen ruim voldoende. Spitten is echter wel nodig om harde en verdichte grond te breken. Bijvoorbeeld bij een nieuwbouwhuis kan het mogelijk zijn dat de grond is dichtgeslibt doordat er met allerlei machines overheen is gereden.
Maak voor twee steek diep spitten een geul van 40-60 cm breed en één steek diep. Die grond hou je apart en gebruik je later om de laatste geul te vullen. De grond onderin de geul maak je los met een spitvork. NIET omspitten dus.
Spitten heeft als voordeel boven ploegen dat er geen ploegzool, een verdichte laag net onder de geploegde grond, gevormd wordt. Het voordeel van spitten boven frezen is dat de structuur van de grond beter blijft. Een nadeel is dat spitten meestal langzamer gaat.
De prijs voor het nivelleren van je tuin hangt af van vele factoren: de oppervlakte van je tuin, de bodemsamenstelling, de aan- en afvoer van aarde, zand en puin, … Gemiddeld kost het egaliseren van een tuin tussen de € 15 à € 25 per m² (incl. btw & plaatsing).
Harde kleigrond kun je spitten met een goede stevige spade, maar ga nooit hele scheppen tegelijk proberen te nemen. Eerst stukje bij beetje ene klein kuiltje graven. Heb je eenmaal genoeg diepte om de hele spade in te steken, dan kun je van daaruit verder spitten.
Het karton (en de mulch erop) zorgen ervoor dat het onkruid niet meer groeit, maar bereiden de bodem ineens ook wat voor. Het aanwezige onkruid wordt verteerd, net als het karton en de mulchlaag. Dit is allemaal voedsel voor het bodemleven dat je aan het opbouwen bent.
No dig gardening is een manier van tuinieren waarbij je de grond niet spit, freest of ploegt. In plaats daarvan wordt op de grond een laag karton rijkelijk bedekt met een laag compost. Dit zorgt voor een optimale bodemomgeving voor de gewassen en dus grotere oogst. Tuinieren zonder spitten, ploegen of frezen.
Bij aanleg van gazon: 8 tot 10 kg/m2 oppervlakkig verdelen en 10 cm diep inwerken. Gebruik bij voorkeur fijne compost. Bij beplantingen: 8 tot 10 kg/m2 oppervlakkig verdelen en 15 tot 20 cm diep inwerken. Bij grote planten (bomen) wordt 20 % compost rechtstreeks in het plantgat gemengd.
Wat is een woelvork? Een woelvork staat ook wel bekend onder de naam woelriek of grelinette. Het is een grote vork die bedoeld is om de grond mee te verluchten en te verkruimelen. Woelvorken zijn verkrijgbaar in verschillende varianten.
In plaats van oude stalmest kunt u ook gedroogde koemest of een gemengde organische mest gebruiken. Voorjaar: Maak in het voorjaar de grond los met een riek en hark deze dan aan. Na de oogst: Strooi na de eerste oogst nog wat bloedmeel om voldoende stikstof in de grond te krijgen.
De meeste planten verkiezen een licht zure grond (pH tussen 5,5 en 7). Maar zuurminnende planten zoals azalea's en rododendrons voelen zich het best bij een pH tussen en 4,0 en 5,5. Kalkminnende planten zoals buxus en lavendel daarentegen verkiezen een licht alkalische bodem (pH tussen 7,0 en 7,5).
Dankzij deze samenstelling houdt potgrond lucht en water beter vast. Hierdoor ontwikkelen planten zich goed. Daarnaast bevat potgrond meer voedingsstoffen voor een aantal maanden. Tuinaarde en potgrond hebben beide een andere samenstelling en zijn daardoor dus ook beide geschikt voor andere doeleinden.
Turf, stalmest, compost kan je ook toevoegen om de grond te verbeteren. Zorg voor een goede combinatie van zwart grond, compost en mest. Potgrond zal de bomen verstikken. Bij kleigrond is het van belang om een goede afwatering te hebben zodat de grond luchtig wordt en voldoende zuurstof krijgt te maken.
Het inklinken van de grond duurt ongeveer 48 uur, maar soms is het nodig om de grond langer te laten inklinken. Wanneer het niet regent dan is het belangrijk om de grond regelmatig te besproeien met water.
Een tuinfrees is een handige machine om de grond om te zetten en te verbeteren. Het is veel minder arbeidsintensief of tijdrovend dan alternatieve methodes zoals ploegen of spitten. Met een tuinfrees verkrijg je een mooi oppervlak dat gemakkelijk te bewerken is. Daarnaast worden ook onkruidresten stukgemaakt.
Detailopname van de verdichte bouwvoor die diep naar onderen weg wordt geploegd, op een diepte van zo'n tachtig tot honderdtwintig centimeter onder maaiveld.
De spitmachines zijn groot in omvang. In transportstand bereiken ze een hoogte van 3,5 meter. Dit komt alleen al door de spitas die een diameter van ruim 2,70 meter heeft. De diepspitmachine kan tot een werkdiepte van 1,35 meter de grond losmaken, storende lagen breken en desgewenst diverse grondlagen mengen.
Er zijn verschillende redenen om het ploegen te staken. Zo zou dieper dan 20 cm ploegen of spitten – wat veel boeren en tuinders doen – schadelijk zijn voor het bodemleven. Hierdoor komen er minder voedingsstoffen voor de plant beschikbaar en is meer bemesting nodig. Ploegen zou ook tot versnelde erosie leiden.